Να «τερματίσει, αποσύρει ή αναστείλει τις δραστηριότητες» σε χώρες που αποτυγχάνουν να διασώσουν μετανάστες στη θάλασσα ή παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα συστήνει στη Frontex η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια. Σε έκθεση για το μεγαλύτερο θανατηφόρο ναυάγιο στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Πύλου, η Έμιλι Ο΄ Ρέιλι αναφέρει ότι η Frontex είχε «πλήρη επίγνωση των ανησυχιών που υπήρχαν επί χρόνια για τις ελληνικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένων τεκμηριωμένων κατηγοριών για συστηματικές επαναπροωθήσεις».
Παρά τη γνώση αυτή, οι κανόνες λειτουργίας «εμπόδισαν τη Frontex από το να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο περιστατικό του “Αdriana”», που οδήγησε στον θάνατο 600 ανθρώπoυς. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η Frontex δεν επιτρεπόταν να μεταβεί στην τοποθεσία χωρίς την άδεια των ελληνικών Αρχών. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε στον τόπο του ναυαγίου μόνο στην αρχή, με αεροπλάνο (δύο ώρες αφότου οι ιταλικές Αρχές ειδοποίησαν) και 18 ώρες αργότερα με drone (αφού το σκάφος είχε βυθιστεί).
Ευθύνες καταλογίζει η έκθεση και στις ελληνικές Αρχές, που δεν απάντησαν στο μήνυμα της Frontex σε «τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις» κατά τη διάρκεια της τραγωδίας και αρνήθηκαν πρόταση να σταλεί ένα επιπλέον αεροσκάφος στην περιοχή. «Υπάρχει προφανής σύγκρουση μεταξύ των υποχρεώσεων της Frontex να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και του καθήκοντος να υποστηρίζει τα κράτη-μέλη στον έλεγχο της διαχείρισης των συνόρων», καταλήγει η έκθεση.