Στην κατηγορηματική άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων ηγετών πρόσκρουσε η πρόταση για την αποστολή χερσαίων ευρωπαϊκών ή νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε στο τραπέζι της Διάσκεψης στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Μητσοτάκης εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε, έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει χωρίς αστερίσκους πως δεν υφίσταται ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκού στρατού. «Επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους ομολόγους μου για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και, πιστεύω, δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.
«Πιστεύω ότι επιβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης διαχωρίζοντας την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία από την εμπλοκή Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτών στα πεδία των μαχών. Κάτι που βεβαίως θα συνιστούσε ιδιαιτέρως ανησυχητική κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων με ό,τι αυτό θα σήμαινε γενικότερα για την ειρήνη στην Ευρώπη, και όχι μόνον, καθώς δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ηγέτες τελικά συμφώνησαν ότι η προμήθεια πυρομαχικών αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα», δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν την ευρωπαϊκή παραγωγή και δέχθηκαν την πρόταση της Τσεχίας να αγοράσουν αποθέματα πυρομαχικών εκτός Ευρώπης για να τα παραδώσουν στην Ουκρανία.
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ»
«Η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο Μακρόν, αναγνωρίζοντας πάντως πως σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει συναίνεση. «Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή επισήμως χερσαίων στρατευμάτων. Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρόν δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας». «Δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ», συνέχισε. «Δεν αίρω την αμφισημία λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.
Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στη γαλλική πρωτεύουσα συμμετείχαν συνολικά 17 αρχηγοί κρατών, καθώς και τέσσερις αντιπροσωπείες σε υπουργικό επίπεδο, με στόχο την επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία και παράλληλα να σταλεί μήνυμα προς τη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».
ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, με τον δεύτερο να δηλώνει ότι η πιο έντονη συζήτηση αφορούσε το αν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία. «Δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα. Οι απόψεις διίστανται εδώ, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις», είπε ο κ. Ντούντα.
Την αποκάλυψη ότι πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση, έκανε αρχικά πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος εδώ και καιρό εκφράζει τη διαφωνία του για την παράδοση οπλικών συστημάτων στο Κίεβο και τηρεί μια στάση που ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν φιλορωσική. Οι δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού έγιναν πριν από τη σύνοδο των ηγετών στο Παρίσι «Θα περιοριστώ να δηλώσω ότι οι προπαρασκευαστικές θέσεις υποδηλώνουν ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Σλοβακίας. «Δεν μπορώ να πω για ποιον σκοπό και τι θα κάνουν εκεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.