Τη διαφοροποίησή της από τη (νέα) επίσημη γραμμή της ηγεσίας σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξέφρασε με δηλώσεις της στα «Παραπολιτικά» η Νάντια Γιαννακοπούλου: «Τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω», τόνισε η βουλευτής, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στη Χαριλάου Τρικούπη.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Σε αυτό το κλίμα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, καθώς και άλλοι βουλευτές του Κινήματος αντιμετωπίζουν θετικά το νομοσχέδιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερψηφίσει, παρότι στην αιτιολογία που παραθέτει δεν τάσσεται ευθέως κατά της ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Θέλουμε μια καθαρή λύση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό-μη κερδοσκοπικό και εντέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό», είχε δηλώσει προ ημερών στο Μega o κ. Ανδρουλάκης.
Βουλευτές του κόμματος έχουν ζητήσει τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να γίνουν συζήτηση και ενημέρωση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια καθώς πρόκειται για μία θέση που το κόμμα έχει υιοθετήσει από την περίοδο που πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν έχει πει τι σκοπεύει να κάνει στην ψηφοφορία του επίμαχου νομοσχεδίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είναι αντίθετοι με την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Σχετικά με τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. «Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος και γιατί δεν θα ψηφίσει τα άρθρα για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι δεν έχουν διαβάσει τον νόμο γιατί χρησιμοποίησαν ένα επιχείρημα ως λόγο καταψήφισης που είναι ο πυρήνας του νόμου», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.