Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε κάποιες εμμονές με τα κομματικά όργανα, καθώς θεωρεί ότι όσοι βρίσκονται σε αυτά θέλουν να τον έχουν υπό επιτροπεία, η απόφαση του συνεδρίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ενισχυτική και υποβοηθητική του προεδρικού ρόλου. Ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος ξετύλιξε όλο το επικοινωνιακό του ταλέντο τις τελευταίες τέσσερις μέρες, χαιρετώντας έναν έναν τους συνέδρους, έχει σίγουρα κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα, αφού, πέρα από το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν κάλπες, ο ίδιος αποθεώθηκε πολλές φορές από το σώμα. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εφεξής απέναντί του τη νέα αρχηγό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, την Όλγα Γεροβασίλη, με την ομάδα της βέβαια. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, η οποία εμφανίστηκε με δυναμισμό να συγκρούεται με τον Στέφανο Κασσελάκη μέσα στην αίθουσα και ενώ το κλίμα δεν ήταν καλό γι’ αυτήν, έδειξε με την κατάθεση υποψηφιότητας για την αρχηγία του κόμματος ότι και σχέδιο έχει και πρόγραμμα και προφανώς τη θέληση να εκφράσει τα δυσαρεστημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Αθηνά Λινού, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι κάποια από τα στελέχη που στηρίζουν την Όλγα Γεροβασίλη. Αλλά ακόμα και αυτοί που δεν πήγαν δημόσια με το μέρος της -δηλαδή οι «κυανόκρανοι» που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ακυρώσουν τις εκλογές με στόχο να εκτονωθεί το κλίμα- δεν θα διστάσουν να την υπερασπιστούν, εάν δεχθεί επιθέσεις από την ηγεσία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Νίκος Παππάς, στην ομιλία του ενώπιον των συνέδρων, πρότεινε η αντιπρόεδρος της Βουλής να πάρει διακριτό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη βρέθηκαν ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Έλενα Ακρίτα, ο Πέτρος Παππάς και φυσικά η Θεοδώρα Τζάκρη και η Δώρα Αυγέρη. Ο Παύλος Πολάκης, από την άλλη, κράτησε ουδέτερη στάση, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να στηθούν κάλπες, ζητώντας παράλληλα να αποσυρθεί και η Όλγα Γεροβασίλη από τη διεκδίκηση της ηγεσίας. Το γεγονός ότι πλέον αρκετά στελέχη που διαφωνούν με τον Στέφανο Κασσελάκη συντάσσονται πίσω από την Όλγα Γεροβασίλη, δημιουργώντας έτσι μια σαφώς πιο συμπαγή ομάδα, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα εσωκομματικά πράγματα. Πολύ περισσότερο, όταν η αντιπρόεδρος της Βουλής διατηρεί και καλές σχέσεις με μεγάλο κομμάτι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα θεωρείται ένα πολιτικό πρόσωπο μεγάλης αναγνώρισης, το οποίο μπορεί να συνομιλεί με άλλα στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.
Μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες ήρθε και το χαστούκι του Αλέξη από στελέχη και οπαδούς
Ως ηχηρή αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα από το ίδιο του το κόμμα μπορεί να χαρακτηριστεί η εξέλιξη-θρίλερ του συνεδρίου με την απόρριψη της πρότασης του τέως προέδρου να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση. Η πρόταση απορρίφθηκε, την ώρα που πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ αυτών οι Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης κ.ά άδειαζαν τον παλαιό τους αρχηγό και στιγμάτιζαν την επιλογή να μην παραστεί στο συνέδριο. Η στάση του Αλέξη Τσίπρα σχολιάστηκε όμως, και μάλιστα εκτενώς, και στην αίθουσα του Τάε Κβον Ντο από συνέδρους που δεν κατάλαβαν ποτέ γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε να παρέμβει με αυτόν τον «άκομψο» τρόπο, και μάλιστα μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών, πυροδοτώντας έτσι το ήδη πολύ τεταμένο εσωκομματικό κλίμα. Βαρύ ήταν το κλίμα και στη ΣΥΡΙΖΑϊκή μπλογκόσφαιρα, με πολύ αρνητικά σχόλια για τον άλλοτε ηγέτη. Τι πέτυχε τελικά ο κ. Τσίπρας; Να χάσει μάλλον σημαντικό μέρος του όποιου πολιτικού κεφαλαίου τού είχε απομείνει έπειτα από τις αλλεπάλληλες και βαρύτατες εκλογικές ήττες τις οποίες υπέστη την περασμένη χρονιά.
Διέκοψαν την απευθείας μετάδοση για να… κρύψουν τα ρεζιλίκια τους
Δέκα δέκα κουτρουβαλάνε τα σκαλιά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλοι οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να δουν σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση από το Φάληρο. Σε μια πρωτοφανή εικόνα για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, πολιτικά πρόσωπα «σφάζονταν» μπροστά στις κάμερες, προκαλώντας την άμεση επέμβαση των πιο ψύχραιμων της Κουμουνδούρου, οι οποίοι, βλέποντας αυτό το ρεζιλίκι να εκτυλίσσεται μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα της ελληνικής κοινωνίας, έσπευσαν άρον άρον να δώσουν εντολή στην ΕΡΤ να διακοπεί η μετάδοση. Κι όλα αυτά λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στη βάση της πρότασης που κατέθεσαν οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας κι ενώ τα αίματα στην αίθουσα είχαν ανάψει επικίνδυνα. Είχε προηγηθεί εν τω μεταξύ κανονικό «ξεκατίνιασμα» ανάμεσα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Στέφανο Κασσελάκη, με ό,τι αυτό σημαίνει γενικότερα για την ποιότητα του δημόσιου λόγου