Δέσμια της εσωστρέφειας εξακολουθεί να παραμείνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερις μέρες σκληρών συνεδριακών αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων, με τα μαύρα σύννεφα να σκιάζουν περεταίρω την προοπτική του κόμματος. Και αυτό γιατί μπορεί οι σύνεδροι να αποφάσισαν σωστά ότι δεν επιθυμούν νέες κάλπες, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη τους στον Στέφανο Κασσελάκη, το κλίμα ωστόσο που επικράτησε στην κορυφαία κομματική διαδικασία μεταξύ των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από ακραία πολωτικό έως καθαρά πολεμικό. Σκληρές κομματικές αντιπαραθέσεις, γιουχαΐσματα εναντίον της Όλγας Γεροβασίλη, φραστικές επιθέσεις, ίντριγκες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις απ’ όλες τις πλευρές συνέθεσαν το κλίμα στο Κλειστό του Φαλήρου κι ενώ ουδείς στην πραγματικότητα μπορεί να απαντήσει στο μόνο ουσιώδες ερώτημα: Πώς θα είναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτή τη διαδικασία; Το ερώτημα έγινε πιο βασανιστικό, καθώς, με τη λήξη του συνεδρίου, διαρροή από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα επανέφερε το ζήτημα αναφορικά με το περιθώριο χάριτος στον Στέφανο Κασσελάκη. «Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα» ήταν το μήνυμα του κ. Τσίπρα στον απόηχο των όσων επεισοδιακών συνέβησαν, που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως τελεσίγραφο πως όλα θα κριθούν στις ευρωεκλογές
Το σίγουρο όμως είναι ότι ο μεγάλος χαμένος της όλης ιστορίας είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η τελική απόφαση να μη στηθούν ξανά εσωκομματικές κάλπες ήταν μία καθαρή απάντηση στον τέως πρόεδρο, ο οποίος παρενέβη στη διαδικασία αμφισβητώντας κατά βάση την προεδρία Κασσελάκη και επιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει ξανά σε εκλογές. Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας δεχόταν κριτική από τους περισσότερους συνέδρους αλλά και από πρωτοκλασάτους, οι οποίοι τόνιζαν πως θα έπρεπε να πάει στο συνέδριο προκειμένου να εκφράσει εκεί τις απόψεις του. «Ο Τσίπρας δεν είναι θεός», φώναξε μάλιστα ένας από τους συνέδρους, δείχνοντας έτσι την αποστασιοποίηση του σώματος των συνέδρων από τον μέχρι πρότινος φυσικό ηγέτη του χώρου. Από την άλλη, στους νικητές της ιστορίας εντάσσονται οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, οι οποίοι από κοινού κατέθεσαν την πρόταση, που πέρασε διά ανάτασης των χειρών, να μη στηθούν άλλες κάλπες.
«ΜΙΣΗ»… ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η απόφαση του συνεδρίου αναφέρει συγκεκριμένα: «Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξή μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».
Για το κείμενο αυτό μαζεύτηκαν πολλές υπογραφές από το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων δεν ήθελε κάλπες για δύο λόγους: πρώτον, γιατί σε 100 μέρες από σήμερα έχουμε ευρωεκλογές και η διαδικασία μιας νέας αναμέτρησης θα δίχαζε περαιτέρω. Δεύτερον, γιατί, όπως έλεγαν πολλοί σύνεδροι, κανείς δεν αμφισβήτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει νωπή εντολή.
Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Το παράδοξο της ιστορίας είναι ωστόσο ότι, ενώ κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει βασίμως ότι η απόφαση αυτή είναι ενισχυτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίστηκαν να αμφισβητούν ακόμα και την ψηφοφορία, λέγοντας ότι το σώμα δεν ψήφισε! Οι συνεργάτες του προέδρου κράτησαν τη συγκεκριμένη στάση προφανώς γιατί η απόφαση περιλαμβάνει κάποια θέματα που για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι «κόκκινο πανί». Πρώτα απ’ όλα γιατί μιλά για την ανασυγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου με τακτική λειτουργία, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται πεισματικά να συγκροτήσει αυτό το όργανο, που θα είχε τη λειτουργία του «πρωινού καφέ». Και δεύτερον αναφέρεται στις ευρωεκλογές, γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι μετά τις κάλπες του Ιουνίου μπορεί να τεθεί και πάλι θέμα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι άνθρωποι επέμεναν ακόμα ότι η Όλγα Γεροβασίλη είχε αποσύρει την υποψηφιότητά της, και κάτι τέτοιο δεν διαψεύστηκε από την ίδια.