Εν μέσω σχετικής νηνεμίας στο Αιγαίο, ο Ταγίπ Ερντογάν ύψωσε τους τόνους και μίλησε ξαφνικά για πόλεμο απαριθμώντας ένα ένα τα οπλικά συστήματα που παράγει η Τουρκία σε μια ομιλία που επέλεξε, διόλου τυχαία, να κάνει στον Σαγγάριο, εκεί όπου ανακόπηκε η προέλαση του ελληνικού στρατού. Τόπος με ιδιαίτερο εθνικό συμβολισμό για τους Τούρκους αλλά και για την ελληνική πλευρά. Ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να κατονομάσει την Ελλάδα και τους Έλληνες της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αλλά ξεκίνησε αρκετά εριστικά την ομιλία του και όλοι, σε Άγκυρα και Αθήνα, κατάλαβαν τι ήθελε να πει: «Ο Σαγγάριος, με τους ήρωες, που πλήρωσαν το τίμημα με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους γι’ αυτή εδώ την πατρίδα, σε αυτή την περιοχή, είναι η εγγύηση ότι κοιτάμε το μέλλον μας με σιγουριά. Όπως και στον εθνικό αγώνα (σ.σ.: πριν από 100 χρόνια κατά των Ελλήνων), αυτή η πόλη, που δεν επέτρεψε στους προδότες της 15ης Ιουλίου να πετύχουν το στόχο τους, είναι το ανερχόμενο αστέρι του αιώνα της Τουρκίας».
«ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ»
Στη συνέχεια ο «σουλτάνος» αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας στέλνοντας μηνύματα. «Αν θέλετε ειρήνη και ηρεμία, πρέπει να είστε έτοιμοι για πόλεμο», είπε επικαλούμενος τη γνωστή, ρωμαϊκή, ρήση του Βεγέτιου, προτού επιδοθεί σε μια απίστευτη επίδειξη ισχύος. Στο πλαίσιο αυτής, επιχείρησε να εξηγήσει στον τουρκικό λαό που δυσκολεύεται στην καθημερινότητα του, εξαιτίας των πολλών οικονομικών προβλημάτων, ότι δεν πάνε χαμένα όλα αυτά τα χρήματα που ξοδεύει η χώρα -παρά τα στενά δημοσιονομικά της περιθώρια- σε αμυντικές δαπάνες. Απαρίθμησε, λοιπόν, τα όπλα που παράγει η Τουρκία. Κόμπασε για το αεροπλανοφόρο Αnadolu, τα drones Ακιντζί, τα τανκ Altay, τα οβιδοβόλα και τα διάφορα πυραυλικά συστήματα, αλλά και για το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς ΚΑΑΝ που κατασκεύασε η Τουρκία όταν οι Αμερικανοί την απέκλεισαν από το πρόγραμμα των F-35. «Είναι θέμα επιβίωσης για εμάς», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν δεν είχαμε υλοποιήσει όλα αυτά τα έργα της αμυντικής βιομηχανίας, δεν θέλω καν να σκεφτώ σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα. Ο Αλλάχ να φυλάει!».
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να κάνει αυτή την επίδειξη των εγχώριων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ειδικοί εκτιμούν ότι το έκανε ώστε να «ακουστεί» στην Αθήνα και να ικανοποιήσει το εσωτερικό, εθνικιστικό, ακροατήριό του ενόψει των δημοτικών εκλογών. «Το μόνο που θα μας προστατεύσει από τους εχθρούς μας είναι ο δικός μας καρπός. Τα δικά μας μέσα και οι δυνατότητες. Διαφορετικά δεν θα μας αφήσουν ούτε να αναπνεύσουμε σε αυτή τη γεωγραφία. Αυτό το βλέπουμε με οδυνηρά παραδείγματα στο άμεσο περιβάλλον μας», είπε αναφερόμενος στη Γάζα αφήνοντας αιχμές για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ομολογουμένως, ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε πάντως μια μεγάλη γεωπολιτική πραγματικότητα. Ότι δηλαδή, το Διεθνές Δίκαιο κι οι διεθνείς οργανισμοί δεν πρόκειται να δώσουν δίκιο ή να προστατέψουν την Τουρκία, αν εμπλακεί σε πόλεμο. Ήταν, όμως, ευδιάκριτη κι η έμμεση απειλή πίσω απ’ αυτή την λογική παραδοχή τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά του Ισραήλ. Διότι, κακά τα ψέματα, η Τουρκία δεν δυσκολεύεται να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που προφανώς επηρεάζει άμεσα λόγω γειτνίασης τη δική μας χώρα.
Απάντηση στον «σουλτάνο» μέσω Ουκρανίας
Έμμεση αλλά ξεκάθαρη απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος τη ρήση του Βεγέτιου, είχε πει «αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «για να υπάρχεις πρέπει να μπορείς να αμυνθείς» μιλώντας στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την επέτειο της επανάστασης του Κολινδρού. «Είναι πατριωτικό μας καθήκον να τιμάμε τη μνήμη των προγόνων μας, ιδίως αυτών που αγωνίστηκαν. Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα αποκατάστασης δικαιοσύνης. Είναι ζήτημα δημιουργίας προτύπων και υποδείγματος γιατί η ελευθερία των λαών, όπως αποδεικνύει δυστυχώς ο 21ος αιώνας, δεν είναι δεδομένη. Η ανεξαρτησία των κρατών δεν είναι δεδομένη. Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια των προγόνων μας. Γιατί για να υπάρχεις πρέπει να μπορείς να αμυνθείς. Το απέδειξε άλλωστε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που βρισκόμαστε ήδη στην επέτειο των δύο ετών της», είπε με νόημα ο κ. Δένδιας . Επανέλαβε δε την ανάγκη μεταρρύθμισης των Ελληνικών Ενόπλων σημειώνοντας πως πλέον κρίνεται επιτακτική: «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των σημερινών καιρών και των καιρών που έρχονται, γιατί η μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί όχι πολιτική προτεραιότητα αλλά απαραίτητο όρο της εθνικής μας επιβίωσης».
Με αφορμή την επέτειο για τη συμπλήρωση των δύο ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση η οποία επίσης έκρυβε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Τη Ρωσία του Πούτιν, την Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και κάθε άλλη αναθεωρητική δύναμη. «Η θέση μας είναι κατηγορηματική: οι μεταβολές διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας είναι αντίθετες προς τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συνεπώς μη αποδεκτές», ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Η χώρα μας ξεκαθαρίζει, λοιπόν, με ψύχραιμες τοποθετήσεις ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και η αποχή από τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας (βλέπε casus belli) αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Η πτήση του ( πάνω από το Αιγαίο) ενόχλησε την Άγκυρα
Τα «γεράκια» στην Άγκυρα έβαλαν στο στόχαστρο τον Νίκο Δένδια μην κρύβοντας την ενόχλησή τους για τις συχνές παρεμβάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και τις επιφυλάξεις που εκφράζει αναφορικά με τις πραγματικές τουρκικές διαθέσεις. Με αφορμή δε την πτήση του Νίκου Δένδια με υπερσύγχρονο F-16 Viper ξεπέρασαν όλα τα όρια μέσω των ελεγχόμενων από αυτούς ΜΜΕ. Το κανάλι Haber Global έκανε εκτενές ρεπορτάζ για την πτήση του κ. Δένδια με τον εξής σουρεαλιστικό τίτλο: «Ήχοι πολέμου στην Ελλάδα. Δήλωσαν “όλα είναι δικά μας” και απογείωσαν F-16 κατά της Τουρκίας». Εκείνος, όμως, που το τερμάτισε ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας «Μιλιέτ», Οζάι Σεντίρ. Χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να μολυνθεί το καθαρό νερό χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό, έγραψε σε άρθρο του με θέμα της ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Σκεφτείτε ένα μπουκάλι νερό 19 λίτρων. Αν κάποιος ανακάτευε δύο σταγόνες ούρα σε αυτό το νερό χωρίς να το γνωρίζουμε, θα πίναμε το νερό και δεν θα καταλαβαίναμε τίποτα». Και για να κάνει το παράδειγμά του πιο κατανοητό σημειώνει: «Ας θεωρήσουμε ότι το καθαρό νερό είναι η εξομάλυνση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία και δεν επιτρέπουν να δηλητηριαστεί το νερό. Από την άλλη, ο Δένδιας, ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσπαθεί να μολύνει αυτό το νερό».