Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και τεθωρακισμένα οχήματα, όλα τουρκικής κατασκευής, θα πάρει η Αλβανία από την Τουρκία, διευρύνοντας το βάθος τής ήδη πολύ στενής σχέσης και συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Έντι Ράμα υπέγραψαν χθες στην Άγκυρα τη σχετική συμφωνία για την αμυντική συνεργασία. Το κεντρικό μήνυμα από την επίσκεψη Ράμα στην Άγκυρα ήταν ότι η Τουρκία επενδύει στην Αλβανία, τόσο ως εταίρο της στο ΝΑΤΟ, κυρίως όμως ως παράγοντα ενίσχυσης της τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, που αποτελεί άλλωστε στρατηγικό στόχο των νεοοθωμανικών βλέψεων της τουρκικής πολιτικής, η οποία θεωρεί την περιοχή στα βόρεια σύνορά μας ζωτικό της χώρο.
Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς φαίνεται ότι η Άγκυρα αυξάνει συνεχώς την επιρροή της στη γειτονική μας χώρα, με δεδομένες τις όχι καλές σε αυτή τη φάση ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η πολύπλευρη, όπως είπε, συνεργασία Τουρκίας και Αλβανίας συνεχίζει να αναπτύσσεται στη βάση μιας «στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Να σημειωθεί ότι οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία υπερβαίνουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες να χτίζουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα νοσοκομείο στα Τίρανα – δώρο του Ερντογάν στον Ράμα.
Οι δύο προήδρευσαν στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου των δύο χωρών. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Σημείωσε δε ότι επιθυμία των δύο πλευρών είναι να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και τον στρατιωτικό τομέα. Η συμφωνία-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας είναι η πιο συγκεκριμένη εκδήλωση αυτής της βούλησης, κατέληξε ο Ερντογάν. Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του υπογράμμισε επίσης την πολύπλευρη στήριξη της Τουρκίας στην Αλβανία.
ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Εκτός από τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για τη συνεργασία στον τομέα των ΜΜΕ και της επικοινωνίας. Συνολικά υπεγράφησαν ακόμη πέντε συμφωνίες, ενώ η τουρκική πλευρά έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Η παραγγελία αμυντικών συστημάτων από την Τουρκία -ιδιαίτερα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών- δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδας, στα βόρεια αυτή τη φορά σύνορά της. Την ώρα μάλιστα κατά την οποία και σε συνάρτηση με την αυξανομένη τουρκική επιρροή στην Αλβανία ο Φρέντης Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος, εξαιτίας της σθεναρής άρνησης της αλβανικής κυβέρνησης να αναλάβει τα δημαρχιακά καθήκοντά του, σε πλήρη αντίθεση με κάθε κανόνα κράτους δικαίου του δυτικού κόσμου.