Το νέο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τύπου KAAN πραγματοποίησε χθες την «παρθενική» του πτήση που ισοδυναμεί με ιστορικό ορόσημο για την τουρκική πολεμική βιομηχανία. O δοκιμαστής πιλότος του νέου μαχητικού Μπαρμπαρός Ντεμιρμπάς πέταξε το KAAN πάνω από την αεροπορική βάση Μουρτέντ, στην ευρύτερη περιοχή της Άγκυρας και έτσι η Τουρκία μπαίνει και επισήμως στην κλειστή ομάδα των πέντε χωρών παγκοσμίως που έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν και να αναπτύξουν αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.
Σημειώνεται πως η πρώτη πτήση είχε προγραμματιστεί να γίνει αρχικά τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως το αεροσκάφος παρουσίασε κάποια προβλήματα και είχε αναβληθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρείας Turkish Aerospace Industries, το αεροσκάφος έχει μήκος 21 μέτρα, άνοιγμα πτερυγίων 14 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 1,8 Mach και μπορεί να πετάξει μέχρι τα 55.000 πόδια, με δυνατότητα παρατεταμένης υπερηχητικής πτήσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το KAAN θα διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα κοινής επικοινωνίας και θα μπορεί να συνεργάζεται με φίλια και συμμαχικά εναέρια μέσα καθώς και με ιπτάμενα ραντάρ αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Επιπλέον, θα έχει την ικανότητα να φέρει όλα τα σύγχρονα όπλα και να πραγματοποιεί πλήγματα ακριβείας κατά εχθρικών στόχων με υπερηχητική ταχύτητα, αξιοποιώντας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τουρκικής κατασκευής.
Στόχος της Turkish Aerospace Industries είναι η κατασκευή τριών πρωτότυπων αεροσκαφών τύπου KAAN μέχρι το 2028 και η παραγωγή συνολικά 10 μαχητικών αεροσκαφών διαμόρφωσης Block 1 μέχρι το 2029, τα οποία θα πρέπει να παραδοθούν στην τουρκική πολεμική αεροπορία μεταξύ του 2030 και του 2033. Όπως αναφέρουν διάφορες πηγές από την Τουρκία, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επιτυχώς δοκιμές στο εκτινασσόμενο κάθισμα του πιλότου, στα συστήματα προσγείωσης, στην εκκίνηση του κινητήρα, στη λειτουργία του ραντάρ και λοιπά.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πρόσφατα ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο CNN Turk και μίλησε για το πρόγραμμα ανάπτυξης του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, δηλώνοντας ότι η συνεργασία της Ουκρανίας με την Τουρκία έχει στρατηγική σημασία και ότι ουκρανικές εταιρείες και ομάδες εργάζονται για το πρόγραμμα ανάπτυξης του KAAN.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 με στόχο να προμηθευτεί 100 τέτοια μαχητικά από τις ΗΠΑ, αλλά αποβλήθηκε από το πρόγραμμα το 2019 μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Ο αποκλεισμός της επίσπευσε την ανάπτυξη του ΚΑΑΝ με σκοπό η χώρα να απογαλακτιστεί από τις ξένες πολεμικές βιομηχανίες.
Φυσικά ένα τέτοιο πρόγραμμα καθώς βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο θα έχει και αστοχίες αλλά και προβλήματα, όμως η Αθήνα δεν πρέπει να το αντιμετωπίσει με ελαφρότητα, καθώς η Άγκυρα τρέχει με υπερηχητικές ταχύτητες δικά της εξοπλιστικά προγράμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τουρκική οικονομία από τις εξαγωγές όπλων αλλά και την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής μηχανής.