«Ανησυχώ πολύ με τους γείτονες»

Τέλος στις ψευδαισθήσεις βάζει ο Δένδιας, κρατώντας αποστάσεις από το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο
16:07 - 22 Φεβρουαρίου 2024

Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων επανέλαβε για πολλοστή φορά, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για θέματα αρμοδιότητάς του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρά τις πρωτοβουλίες των δύο χωρών για τη δημιουργία θετικού κλίματος και ήρεμων νερών στο Αιγαίο.

«Ανησυχώ, και μάλιστα πάρα πολύ», ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας κρατώντας αποστάσεις από το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται επισήμως. Είναι σαφές πια πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιλέγει να διαφοροποιείται από την κεντρική γραμμή επισημαίνοντας τους εξ Ανατολών κινδύνους, όπως επίσης είναι προφανές ότι ο ίδιος κάθε άλλο παρά έχει πειστεί από τη Διακήρυξη των Αθηνών, ανησυχεί και φροντίζει να το εκφράζει σε κάθε ευκαιρία.

Ο υπουργός Άμυνας επέλεξε στη Βουλή να αναδείξει το «πρόβλημα Τουρκία» και να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια επιτροπή: «Η Τουρκία μπορεί να έχει χαμηλώσει τους τόνους και να έχει σταματήσει τις παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία από τις θέσεις της», τόνισε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Τουρκία με την τελευταία Navtex συνδυάζει την κυριαρχία με τη ναυσιπλοΐα.

Η σχετική απάντηση ήρθε μετά το ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη για την προχθεσινή δεύτερη Navtex. Μάλιστα σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η Τουρκία κινείται με υποκρισία κρατώντας σταθερές τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο. «Γι’ αυτό, όταν διαμορφώνουμε την αμυντική πολιτική της επόμενης δεκαετίας, θα πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις», διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας, απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών όλων των κομμάτων, αναφέρθηκε στην πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, η οποία πέφτει βαριά στο πολεμικό ισοζύγιο της χώρας μας. Είπε συγκεκριμένα ότι «όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν εχθρικό πληθυσμό 100.000.000, πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε ποιοτικά να εξισορροπήσουμε την ποσότητα». Και αυτό -όπως συμπλήρωσε- θα γίνει εφικτό με την ανάπτυξη νέων όπλων, την καλύτερη απόδοση των υπαρχόντων και την ανάπτυξη της πολεμικής αυτάρκειας μέσω της εγχωρίας αμυντικής βιομηχανίας.