Την πύλη συνεργασίας με το Νέο Δελχί άνοιξε ο Μητσοτάκης

Ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, οι συζητήσεις με τον Μόντι και οι ευκαιρίες συνεργασίας
16:03 - 22 Φεβρουάριος 2024

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, έπειτα από 16 χρόνια, στην Ινδία, με το βλέμμα στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και με έμφαση στην προαγωγή των οικονομικών και επενδυτικών δεσμών αλλά κυρίως στο να αποτελέσει η Ελλάδα την πύλη εισόδου της Ινδίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός στο Νέο Δελχί με κάθε επισημότητα και μεγάλο ενθουσιασμό από τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι. Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των δύο ηγετών, κατά τις οποίες αμφότεροι αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς όπως η Άμυνα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Παιδεία, το Μεταναστευτικό.

Άλλωστε, ο Ινδός πρωθυπουργός, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται Αθήνα και Νέο Δελχί για τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι η προοπτική δείχνει διπλασιασμό ακόμη και πριν από το 2030.

ΚΟΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ

«Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη. Έχουμε κοινές αξίες που γεφυρώνουν τους δύο λαούς. Μοιραζόμαστε κοινό ήθος και τη δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σήμερα συναντώνται η παλαιότερη με την πολυπληθέστερη Δημοκρατία και θέλουμε να διερευνήσουμε όλους τους τομείς συνεργασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επενδύσεις των ινδικών εταιρειών στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ, με τον Ναρέντρα Μόντι να χαρακτηρίζει «εκπληκτική ευκαιρία» την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ασιατική χώρα.

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας -Μέσης Ανατολής – Ευρώπης: «Αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ. Βεβαίως, για να πετύχουμε αυτά, πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σταθερότητα. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των δύο χωρών για αμοιβαίες επενδύσεις τονίζοντας: «Βρισκόμαστε εδώ με μια μεγάλη αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίες και εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών δεσμών με έμφαση στις ΑΠΕ, τη ναυτιλία τα logistics. Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής. Οι αμοιβαίες επενδύσεις θα επισφραγίσουν τη συνεργασία μας. Για παράδειγμα, υπάρχουν συνέργειες με κατασκευαστικές εταιρείες όπως στην περίπτωση του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη».

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Εν συνεχεία, μιλώντας, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue», αναφέρθηκε στην δυναμική που αναπτύσσει η Ινδία ως παγκόσμια δύναμη πλέον. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις λέγοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι τόσο κοντά όσο ποτέ. «Είστε ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο που πρέπει να γίνει γνωστό», ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την Ινδία με αναφορές στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, στην αλληλεγγύη και την ευημερία, ενώ τόνισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Ινδίας πρέπει να είναι βασικός στόχος για την Ευρώπη και πως είναι κεντρικός στόχος για την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγο του Μαρέβα στο μνημείο του Γκάντι

Ντύθηκε στα χρώματα της σημαίας τους η Μαρέβα

Με έντονο το χρώμα της ινδικής παράδοσης, η ασιατική χώρα υποδέχθηκε χθες στο Νέο Δελχί τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αρχικά υπήρχε μια μικρή τελετή για τον Έλληνα επίσημο προσκεκλημένο στο αεροδρόμιο με χορευτές να παρουσιάζουν ένα μικρό δείγμα της χορευτικής κουλτούρας της Ινδίας, ενώ στο φόντο δέσποζε η αφίσα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ναρέντρα Μόντι, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της ινδικής πρωτεύουσας. Στο πλευρό του πρωθυπουργού ήταν η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, τους οποίους υποδέχθηκε ο Ναρέντρα Μόντι, με το πρωθυπουργικό ζεύγος στη συνέχεια να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι και να αφιερώνει το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών. Μια λεπτομέρεια η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη ήταν η ενδυματολογική επιλογή της συζύγου του πρωθυπουργού, καθώς η Μαρέβα Μητσοτάκη τίμησε την Ινδία, επιλέγοντας να προσαρμόσει το λουκ της στα χρώματα της χώρας. Ειδικότερα, στα χρώματα της ινδικής σημαίας επιλέγοντας λευκή μπλούζα, αέρινη πορτοκαλί φούστα και φουλάρι πράσινης απόχρωσης.