Με έξι σφαίρες και μια χαριστική βολή οι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη πριν από 39 χρόνια δολοφόνησαν άνανδρα τον τότε εκδότη της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», Νίκο Μομφεράτο, και τον αστυνομικό-οδηγό του, Παναγιώτη Ρουσέτη. Η διπλή δολοφονία στο κέντρο του Κολωνακίου συντάραξε το πανελλήνιο, αφού ο Νίκος Μομφεράτος ήταν από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες στον χώρο του Τύπου καθώς και στενός φίλος του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο εκδότης, το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου του 1985, μόλις είχε επιβιβαστεί στη Mercedes, που οδηγούσε ο αστυνομικός Παναγιώτης Ρουσέτης, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού. Οι τρομοκράτες περικύκλωσαν το όχημα και άρχισαν να πυροβολούν. Ο οδηγός του τραυματίστηκε βαριά, ενώ ο θάνατος του Νίκου Μομφεράτου ήταν ακαριαίος, αφού δέχθηκε τέσσερις σφαίρες στην καρδιά, δύο στο σώμα και μία ακόμη, τη χαριστική βολή, όπως κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο Παναγιώτης Ρουσέτης πέθανε έπειτα από 11 ημέρες νοσηλείας. Για τη διπλή δολοφονία κρίθηκαν ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ενώ αθωώθηκε ο Νίκος Παπαναστασίου.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ
Η τρομοκρατική επίθεση, μία από τις πλέον πολυσυζητημένες της 17Ν, έσπειρε τρόμο στην Ελλάδα του 1985. Γιος του Γεωργίου Μομφεράτου και της Ελένης Σκουμπουρδή, ο Νίκος Μομφεράτος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του κεντροδεξιού Τύπου της εποχής. Γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου 1924, αποφοίτησε από την Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Στη διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε στο Χαϊδάρι. Μετά την απελευθέρωση υπηρέτησε μέρος της στρατιωτικής του θητείας στα ειδικά τάγματα της Μακρονήσου. Ο Νίκος Μομφεράτος παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο London School of Economics, όπου πήρε το δίπλωμά του με διάκριση, και συνεργάστηκε στενά με τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη.
Κατά το διάστημα 1959-1963 διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου υπήρξε επί δεκαετίες στενός και έμπιστος φίλος. Από το 1960 έως και το 1963 διετέλεσε επίσης υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας. Το 1973 ανέλαβε υπουργός Βιομηχανίας ενώ μετά τη Μεταπολίτευση έκανε στροφή προς τη δημοσιογραφία, συνεργαζόμενος με το «Βήμα» και την «Ακρόπολη». Από το 1980 έως τη δολοφονία του ήταν ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», ιδιότητες με τις οποίες εκλέχθηκε πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίου Τύπου.
Ήταν παντρεμένος και είχε έναν γιο, τον Γιώργο Μομφεράτο, από τον πρώτο του γάμο με τη Σμαράγδα (Εσμέ) Πηλείδη. Από τον δεύτερο γάμο του, με την Ειρήνη Μομφεράτου, δεν απέκτησαν παιδιά. Σημειώνεται ότι από την πλευρά της μητέρας του ήταν δισέγγονος του Δημητρίου Πατρινού, δημάρχου Πατρέων, βουλευτή και υπουργού, τρισέγγονος του Δημητρίου Βούλγαρη, πρωθυπουργού, και τετράκις εγγονός του Λάζαρου Κουντουριώτη, γερουσιαστή και πλοιοκτήτη.