Υποδέχονται στο Νέο Δελχί τον Κυριάκο με γιγαντοαφίσες

Συνάντηση με Μόντι με στόχο τη στρατηγική συνεργασία με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη
11:54 - 21 Φεβρουαρίου 2024

Με στόχο οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία, την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, να τεθούν σε τροχιά αναβάθμισης αποκτώντας τη διάσταση της στρατηγικής συνεργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα στο Νέο Δελχί με τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι. Κοινό ζητούμενο και των δύο πλευρών είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως στρατηγικής, γεωπολιτικής και εμπορικής πύλης της Ινδίας προς την Ευρώπη και η περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών, αμυντικών και επενδυτικών σχέσεων. Γεγονός που επιβεβαιώνει και η πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή. Άλλωστε, η Ινδία βλέπει την Ελλάδα ως το πρώτο σκαλοπάτι για την είσοδό της στον ευρωπαϊκό χώρο και από την πλευρά τους οι Έλληνες επιχειρηματίες επιδιώκουν να «ανοίξουν» τη χώρα του 1,4 δισ. καταναλωτών. Χαρακτηριστικό, μάλλον, του μεγάλου ινδικού ενδιαφέροντος για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι κεντρικές αρτηρίες του Νέου Δελχί είχαν στολιστεί με γιγαντοαφίσες στις οποίες εικονίζονται οι δύο ηγέτες, με τη φράση «Καλώς ήρθατε στην Ινδία» – γραμμένη στα ελληνικά.

Η αρχή του κοινού βηματισμού Ελλάδας – Ινδίας έγινε τον περασμένο Αύγουστο κατά την επίσκεψη του κ. Μόντι στην Αθήνα, την πρώτη Ινδού πρωθυπουργού της Ινδίας στη χώρα μας ύστερα από 40 χρόνια, όπου τέθηκαν οι βάσεις για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Τότε υπήρξαν και οι πρώτες επαφές ανάμεσα σε ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να οικοδομηθούν σχέσεις συνεργασίας. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, όπως και οι στενοί του συνεργάτες Άννα-Μαρία Μπούρα, επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Αλέξης Πατέλης, Αριστοτελία Πελώνη, Κύρα Κάπη, Χρήστος Ζωγράφος και η πρέσβης μας στην Ινδία, Αλίκη Κουτσομητοπούλου.

Οι προοπτικές της συνεργασίας θεωρούνται ευρύτατες, τόσο για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στη χώρα μας όσο και στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία με άξονα τους τομείς τροφίμων, φαρμάκων και ναυτιλίας. Ενδεικτικό είναι ότι, παρόλο που οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε ένα (1) ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40.000.000 ατόμων υψηλού εισοδήματος. Πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αν λάβει κανείς υπόψη τις προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η μακρινή αυτή χώρα θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης 6,3% το 2024.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με Ναρέντρα Μόντι θα μιλήσει στο Raisina Dialogue, ένα φόρουμ υψηλού επιπέδου, γνωστό και ως το «μικρό Νταβός της Ανατολής». Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βομβάη, όπου θα έχει και εκεί συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Μιλώντας, χθες, στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων στο Νέο Δελχί, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έδωσε το στίγμα της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής. «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι το φιλόδοξο έργο συνδεσιμότητας θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των εμπλεκόμενων περιοχών τόσο από οικονομικής όσο και από γεωπολιτικής άποψης, ενώ παράλληλα θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Οι Έλληνες επιχειρηματίες μαζί με τον κ. Φραγκογιάννη θα μεταβούν στη συνέχεια στην πόλη Μπανγκαλόρ, την κοιτίδα της υψηλής τεχνολογίας, τη «Σίλικον Βάλεϊ» της Ινδίας.