Με το βλέμμα στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Τετάρτη στο Νέο Δελχί, όπου θα δει τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, και θα ηγηθεί κυβερνητικής και ταυτόχρονα πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής στην πέμπτη οικονομία του κόσμου. Με «διαβατήριο» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τα θετικά δείγματα της ελληνικής οικονομίας στις αποσκευές του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά έναν νέο γύρο διεθνών επαφών, προβάλλοντας την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις Οι προσδοκίες από το πέρασμα από την Ινδία είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς έχει προγραμματιστεί να συναφθούν έξι μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ινδικών φορέων, τα οποία άπτονται των τομέων της έρευνας και ανάπτυξης, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών πληρωμών, της άμυνας, της τεχνολογίας, του τουρισμού κ.ά.
Οι βάσεις για την εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών είχαν τεθεί στην ιστορική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, όπου οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις εκατέρωθεν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει ως στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030 και να εκφράζει την πρόθεση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας – Ινδίας. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί επίσης ο αγροδιατροφικός τομέας, αλλά και οι επενδύσεις που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση να προσελκύσει από την Ινδία σε λιμάνια, αεροδρόμια, κόμβους, logistics, πληροφορική, Υγεία, κινηματογράφο, υποδομές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Κλειδί» αποτελεί το λιμάνι του Πειραιά, που μπορεί να αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου των ινδικών προϊόντων με κατεύθυνση την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ινδικό ΥΠΕΞ, ο κ. Μητσοτάκης πριν από την επιστροφή του στην Αθήνα, θα επισκεφθεί επίσης τη Βομβάη, ενώ ο πρωθυπουργός Μόντι θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τις διμερείς συνομιλίες. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Raisina Dialogue, ένα φόρουμ υψηλού επιπέδου, με στελέχη της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, το λεγόμενο και «μικρό Νταβός της Ανατολής». Η κυβέρνηση επενδύει στις σχέσεις με την Ινδία, την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με βαθύ ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, όπως είναι και η Ελλάδα, με κοινές πολιτιστικές αξίες και κοινή ματιά στα μείζονα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα και στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Ελλάδα και Ινδία σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κοινό βηματισμό στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, συμπορεύονται με αμοιβαία οφέλη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας, άμυνας και ναυτιλίας.
Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από πολυπληθή υψηλόβαθμη επιχειρηματική αντιπροσωπεία, με σημαντικά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν, με στόχο να δημιουργήσει τους πρώτους διαύλους επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Μεταξύ των συμμετεχόντων στην επιχειρηματική αποστολή περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ήδη έχει δεσμούς συνεργασίας με την Ινδία λόγω του αεροδρομίου Καστελίου, που αναπτύσσει από κοινού με τη GMR, η Viohalco, η Goldair Halding, η Eurobank, η Grivalia με τη Fairfax, η Zeus & Dion, η Mitsis Hotels, το ΤΑΙΠΕΔ, ο όμιλος Μυτιληναίου κ.ά. Εξαιρετικής σημασίας χαρακτηρίζονται οι περισσότερες από 500 συναντήσεις που έχουν δρομολογηθεί μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων.
Ιστορική μεταρρύθμιση ο γάμος των ομοφύλων
«Ιστορική ρύθμιση» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο κατά την ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, με την επισήμανση ότι μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη δημόσια συζήτηση. Ξεκινώντας τη μακροσκελή ανάρτησή του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην πανηγυρική αποδοχή του από ηγέτες της ΕΕ που χαιρέτισαν τη νομοθετική πρωτοβουλία ως «νίκη-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζοντας ότι επιβεβαιώνει αυτό που διαπιστώνει το Democracy Index του «Economist»: πως, δηλαδή, έπειτα από 16 χρόνια η Ελλάδα κατατάσσεται στις 20 ωριμότερες δημοκρατίες του κόσμου. «Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους συστηματικά, εντός και εκτός συνόρων, επικρίνουν και συκοφαντούν τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε ακόμη, στη δημόσια Υγεία και τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην εκκίνηση του νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας-Χημειοθεραπείας και την ανακαίνιση κλινικών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», αλλά και στις γενικότερες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του ΕΣΥ στην περιφέρεια. Στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το νομοσχέδιο με αντικείμενο τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ σχετικά με το εντεινόμενο πρόβλημα της βίας και της παραβατικότητας με δράστες και θύματα ανηλίκους υπογράμμισε τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων.
Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε το πρόγραμμα 2,1 δισ. για υποδομές, ενώ μίλησε για την πιο έντονη παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ούτως ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση της κυκλοφορίας, μέσω της ενίσχυσης της συμπρωτεύουσας με 74 αστυνομικούς και της πρωτεύουσας με 200 και drones για τον έλεγχο της κυκλοφορίας. Ο πρωθυπουργός έκλεισε το κυριακάτικο σημείωμά του στα social media με τον χώρο του Πολιτισμού αναφέροντας τη νέα στέγη του Αρχείου και της Θεατρικής Βιβλιοθήκης του Θεατρικού Μουσείου, το «πράσινο φως» στην οριστική μελέτη για την αποκατάσταση της οικίας του Αλέξανδρου Σούτσου επί της οδού Σταδίου 47, ένα μνημειώδες έργο προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.