Επίθεση αγάπης του «σουλτάνου» σε Αίγυπτο, ΗΠΑ

16:02 - 16 Φεβρουαρίου 2024

Την ικανοποίησή του για την οριστικοποίηση της συμφωνίας πώλησης των F-16 στην Τουρκία εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, ισχυριζόμενος δε πως δεν έχουν τεθεί όροι από την αμερικανική πλευρά. Επιπλέον, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έκανε νέο άνοιγμα στο Κάιρο, με αναφορές στη στρατηγική σημασία της ΝΑ Μεσογείου σε αυτή τη φάση, σημειώνοντας πως Τουρκία και Αίγυπτος μοιράζονται «όχι μόνο την ίδια ιστορία αλλά και την ίδια θάλασσα, και η σημασία αυτής της θάλασσας στην παγκόσμια εξίσωση αυξάνεται μέρα με τη μέρα». Τόνισε δε με νόημα ότι η εξωτερική πολιτική χτίζεται και διοικείται στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος κι ως εκ τούτου είναι αναμφίβολα προς το συμφέρον των δύο χωρών να κάνουν συγχρονισμένα βήματα μαζί και προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο «σουλτάνος», μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο ταξίδι της επιστροφής, άφησε ανοιχτό τα νέα F-16 καθώς και όσα πρόκειται να εκσυγχρονιστούν, να κατασκευαστούν σε εργοστάσια της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας. «Ως αποτέλεσμα αυτών των πρόσφατων βημάτων που κάναμε με τις ΗΠΑ, μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιες θετικές εξελίξεις. Η διάθεση στο Κογκρέσο είναι θετική αυτή τη στιγμή. Ομοίως θετικές φωνές έρχονται από τη Γερουσία. Μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των θεμάτων στα οποία έχουμε παρόμοια άποψη ή συμφωνούμε με τις ΗΠΑ αυξάνεται. Δεν υπάρχει αρνητική τάση αυτή τη στιγμή, αντίθετα υπάρχει θετική εξέλιξη. Για το θέμα αυτό, οι αρμόδιοι υπουργοί λένε στους συνομιλητές τους ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις», είπε.

Ανέφερε επίσης, ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός τού τηλεφώνησε και τον ευχαρίστησε για την έγκριση της ένταξης της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, «γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι το βήμα που κάναμε είναι προς θετική κατεύθυνση».

Παράλληλα επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στο Ισραήλ για τη Γάζα λέγοντας πως στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη γενοκτονία και πως οι επιθέσεις στην περιοχή της Ράφα είναι πιο σκληρές από ποτέ. «Το θέμα το συζητήσαμε και με τον κύριο Σίσι. Είπαμε πως “δεν είναι δυνατόν να συμβιβαστούμε στο θέμα της ασφάλειας των ανθρώπων εκεί”. Αναλογιστείτε το εξής: Είναι μήπως συμβατό με τις ανθρώπινες αξίες, το δίκαιο του πολέμου, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να λέτε στους πολίτες “πάτε στην περιοχή, είναι ασφαλής” και μετά να τους βομβαρδίζετε; Η ανθρωπότητα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ακούσει αυτή την κραυγή. Η ιστορία θα κρίνει αυτούς που έκλεισαν τα μάτια στη σφαγή αυτών των ανθρώπων. Όσοι υπέγραψαν αυτή τη γενοκτονία έχουν ήδη κηρυχθεί ένωση ενώπιον της ιστορίας», τόνισε απευθυνόμενος προφανώς στο μουσουλμανικό στοιχείο της ΝΑ Μεσογείου.