Ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων.
Η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, με ψήφους 49 υπέρ και 13 κατά εξέδωσε απόφαση για το επίμαχο ψήφισμα. Από την άλλη πλευρά, η μειοψηφία είχε την άποψη ότι η υπόθεση είναι πολιτικού χαρακτήρα και πρέπει να μην απαντήσει το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η Ολομέλεια τοποθετήθηκε σε κάθε σημείο του ψηφίσματος που αφορά σειρά υποθέσεων, όπως οι έρευνες για τα Τέμπη, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης, η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, το ναυάγιο της Πύλου, αλλά και η δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά.
Κατά την πλειοψηφία, τα αναφερόμενα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι αόριστα, ατεκμηρίωτα και μεροληπτικά, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα συμπεράσματα δεν προέκυψαν έπειτα από έρευνα σε εθνική ή κοινοτική Αρχή και κατά συνέπεια αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, που εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που θίγονται στο ψήφισμα, αναφερόμενος στην έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα στα Τέμπη υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει τις έρευνες για τα μη πολιτικά, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών εξήγησε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στη Βουλή. Για μια εν εξελίξει έρευνα έκανε λόγο για την υπόθεση των υποκλοπών, υπογραμμίζοντας ότι το ψήφισμα αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο εισαγγελικό έργο.