«Κανείς δεν έπαθε ποτέ τίποτα από πολλή αγάπη»

Ενωτική ομιλία Μητσοτάκη για τους gay γάμους, με συγκινητική αναφορά στη μητέρα του και με μήνυμα στην Εκκλησία
14:59 - 16 Φεβρουαρίου 2024

Με ενωτικό λόγο, αλλά εκπέμποντας καίρια μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, κατά την παρέμβασή του για το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», χαρακτηρίζοντας «χρήσιμη και «αναγκαία» τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου. «Πρέπει να καταργήσουμε ανισότητες χτισμένες στο παρελθόν και γι’ αυτό χωρίς χρονοτριβή προχωρούμε στη σημερινή μεταρρύθμιση. Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς πολίτης β΄ κατηγορίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, με νηφάλια γλώσσα, μακριά από πολιτικές κορόνες, προκειμένου να μη φορτιστεί πολιτικά το κλίμα.

Οι διαφωνούντες

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στους διαφωνούντες βουλευτές που προέρχονται από την κυβερνητική παράταξη, ωστόσο, σημείωσε με νόημα, για όσους θεωρούν «τη συντηρητική σκέψη ως αποκλειστικά δικό τους προνόμιο», να μη «συγχέουν την συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Η συντήρηση αξιών είναι προϊόν εξέλιξης, είναι η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα που τη μετατρέπει σε δόγμα και αυτή η διαφορά είναι εκείνη που κάνει τη δική μας παράταξη αληθινά προοδευτική».

Μάλιστα, προς επίρρωση των λεγομένων του και απευθυνόμενους σε όσους προβληματίζονται από τον χώρο της ΝΔ, υπενθύμισε τις θέσεις που αποτυπώνονται στην ιδρυτική διακήρυξη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης πριν από 50 χρόνια περί ισότητας όχι μόνο απέναντι στους νόμους αλλά και στα δικαιώματα.

 Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στα ζητήματα που ρυθμίζει η εν λόγω μεταρρύθμιση επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση έφερε τη συγκεκριμένη διάταξη για να «ενώσει και όχι να διχάσει», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η νομοθετική πρωτοβουλία για την εξίσωση του δικαιώματος όλων των ζευγαριών στον γάμο έρχεται για να αντιμετωπίσει μια κοινωνική πραγματικότητα. «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «δεν καθιερώνεται γονέας 1 και γονέας 2» και επαναλαμβάνοντας πως το καθεστώς για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν μεταβάλλεται.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στη μητέρα του, Μαρίκα, μεταφέροντας τα λόγια της ότι «κανείς δεν έπαθε ποτέ τίποτα από πολλή αγάπη», υποστηρίζοντας πως τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών περιβάλλονται από την ίδια αγάπη που διαθέτει και η πυρηνική οικογένεια.

«Η παπάς η ζευγάς»

Ως προς την Εκκλησία, η οποία εξαρχής και σε αυστηρό τόνο έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την πολιτεία, εξηγώντας πως ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο, με τον θρησκευτικό γάμο ως μυστήριο να αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας. «Τις θέσεις της Εκκλησίας η πολιτεία τις σέβεται, με βάση πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών, το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα τον νόμο. Τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Για να το πω απλά: ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας το μήνυμα προς τους Ιεράρχες, ότι, δηλαδή, αντιμετωπίζει με σεβασμό τη στάση της Εκκλησίας, ωστόσο η κυβέρνηση νομοθετεί.

Στο τέλος της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός εμφανώς φορτισμένος αναφέρθηκε στα μηνύματα που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, λέγοντας «αναγνωρίζω απόλυτα τι έχουν περάσει, τι πέρασαν και τι περνούν. Κρυμμένοι, καταπιεσμένοι, πολιορκημένοι», χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή μέρα «ημέρα χαράς».

Ο Κυριάκος έσπασε τα ταμπού και αναδείχθηκε νικητής

Αποκωδικοποιώντας τα πολιτικά μηνύματα της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την Ισότητα στον Γάμο, εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι μεγάλος νικητής από την κοινοβουλευτική διαδικασία αναδεικνύεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού γίνεται νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, ένα θέμα το οποίο πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία, και ιδιαίτερα την πιο συντηρητική πτέρυγά της. Μάλιστα, το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει επίσης σαφείς συμβολισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίπεδο πολιτικό, έφερε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γνωρίζοντας ότι η πρωτοβουλία δεν θα γίνει αποδεκτή από το σύνολο της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ, με στόχο να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, δεν επεβλήθη κομματική πειθαρχία. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός επέδειξε την αποχή ως «βαλβίδα ασφαλείας» για τους διαφωνούντες, ανοίγοντας τον διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα, γεγονός που οδήγησε στην υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, με τις ελάχιστες δυνατές διαρροές από το στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έφερε το νομοσχέδιο; Γιατί είναι μια ρύθμιση που πιστεύει βαθιά, και τη θεωρεί αναγκαία μεταρρύθμιση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως των παιδιών τους και αποκαθιστά ανισότητες. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός εξαρχής μίλησε για το νομοσχέδιο με όρους κοινωνίας και όχι κομματικής λογικής, επιτυγχάνοντας να επιτύχει ευρείας συμπαράταξης νίκη σε ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο όμως, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, δεν αποτελεί μεν προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία, ενισχύει όμως την προοδευτική ταυτότητα της κυβέρνησής. Όσον αφορά την πύρινη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι θέσεις του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και ρητά εκφρασμένες εδώ και καιρό, επομένως το σχόλιο «no comment» ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Απάντηση στον Φάμελλο με αιχμές για Πολάκη, Καμμένο

Παρότι η πρόθεση του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή συζήτηση ήταν να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι, ούτως ώστε τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μη γίνουν αντικείμενο αντιπαράθεσης στην κομματική διελκυστίνδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε αυστηρό τόνο στις αιχμές του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος έκανε λόγο για μη κυβερνητική συνοχή, ενώ από τα «βέλη» του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού επισήμανε ότι ο ίδιος αγωνίστηκε για να πείσει περισσότερους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν, σημειώνοντας ότι θα σεβαστεί την τελική απόφασή τους, άφησε σαφείς αιχμές για τις διαφοροποιήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης

«Για να δούμε και από εσάς αν θα απέχει κανείς και τελικά το ενδιαφέρον στραφεί σε εσάς και στον κύριο Πολάκη και σε διαγραφές. Εμείς δεν απειλούμε με διαγραφές. Είπα ανοιχτά ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να περάσει μόνο με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας. Έχετε όμως τη δυνατότητα να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και να δοκιμάσετε αν είναι αρραγής η Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η σιωπή του Ανδρουλάκη

Αναφερόμενος δε στη στάση του ΠΑΣΟΚ και τις διαρροές «πράσινων» βουλευτών, είπε: «Μου έχει κάνει εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι από εμάς είχαμε το θάρρος και μιλήσαμε δημόσια, ενώ άλλοι κρύφτηκαν μην τυχόν και δυσαρεστήσουν το κοινό τους».

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβασε η αποστροφή του Σ. Φάμελλου ότι χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και την ψήφισή του επί ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ερχόταν το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, με τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ως βουλευτής είχε υπερψηφίσει τη ρύθμιση, να απαντά σε έντονο ύφος: «Όντως εσείς φέρατε το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά αποκρύψατε γιατί δεν φέρατε ισότητα στον πολιτικό γάμο. Θυμάστε γιατί; Πάνος Καμμένος. Ήσασταν σε ισορροπία τρόμου με τον λαϊκιστή εταίρο σας».