Ξαφνικό «φλερτ» Ερντογάν με Σίσι!

Συναγερμός στην Αθήνα για την προσέγγιση της Άγκυρας με το Κάιρο - Και έκδοση τουρκικής Navtex για το μισό Αιγαίο
13:23 - 15 Φεβρουαρίου 2024

Από το «ο Σίσι είναι δικτάτορας» φτάσαμε στην αναθέρμανση των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων. Συνοδεία της συζύγου του, Εμινέ, ο Ταγίπ Ερντογάν μετέβη μετά βαΐων και κλάδων στο Κάιρο, όπου στρώθηκαν κόκκινα χαλιά, μπάντες και άγημα «επιστρατεύτηκαν» προς τιμήν του, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι, να τον υποδέχεται θερμά.

Έντεκα χρόνια Αίγυπτος και Τουρκία είχαν διακόψει κάθε επαφή. Οι σχέσεις τους κλυδωνίστηκαν το 2013, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Αλ Σίσι ανατρέποντας τον πρόεδρο Μόρσι, σύμμαχο του Ερντογάν και ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Στην πορεία των ετών, διαφώνησαν και στο θέμα της Λιβύης, με την Αίγυπτο να καταδικάζει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και να προχωρά στη σύναψη της ιστορικής συμφωνίας για ΑΟΖ που υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2020 ο Νίκος Δένδιας και ο Σάμεχ Σούκρι. Τους τελευταίους μήνες, όμως, η Άγκυρα επιχειρεί επαναπροσέγγιση με το Κάιρο. Το σήμα δόθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο όταν συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κατάρ και έπειτα από εκείνη τη σύντομη χειραψία οι δύο χώρες διόρισαν πρεσβευτές κι άρχισαν να προετοιμάζουν την επίσκεψη των δύο ηγετών.

Η διπλωματία των drones

Με αφορμή το Μεσανατολικό και την ανάγκη κοινού βηματισμού και με «όχημα» την πώληση drones και άλλων οπλικών συστημάτων, ο Τ. Ερντογάν ξεκίνησε την επιχείρηση επανασύνδεσης με την Αίγυπτο. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος, που αυτοπροβάλλεται ως ο ηγέτης του αντι-ισραηλινού μετώπου και των απανταχού μουσουλμάνων, επιδιώκει να κάνει την Τουρκία κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, κάτι που, βεβαίως, επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Αίγυπτος κάνει σημαντικές επενδύσεις στον αμυντικό τομέα. Πιστεύουμε πως αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να αναπτύξουμε κοινά σχέδια. Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης και στα πεδία ενέργειας από LNG, πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών», δήλωσε ο Ερντογάν αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του. Απώτερος στόχος είναι μια συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου βάσει των προτύπων του τουρκο-λιβυκού συμφώνου – κι εδώ κρύβεται η παγίδα. Διότι σε περίπτωση που αυτό υλοποιηθεί, θα καλύπτει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, κλέβοντας έτσι μέρος της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Βεβαίως, πρόκειται για ένα δύσκολο, αν όχι ουτοπικό, σενάριο, καθώς οι Αιγύπτιοι δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν, ούτε ξεχνούν τα λόγια και τις πράξεις του.

Η Αθήνα για την ώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στη σταθερή και στρατηγική σχέση που έχει χτίσει με το Κάιρο.

Και σαν να μην έφθανε το τουρκο-αιγυπτιακό παιχνίδι, η Άγκυρα επανήλθε στις Navtex. Από τον σταθμό της Σμύρνης -ως μη ώφειλαν- εκδόθηκε Navtex για ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου, δεσμεύοντας την περιοχή από τη Σάμο μέχρι και την Τήνο. Παράλληλα, αξιώνουν να μην κάνουμε εμείς ασκήσεις στα ελληνικά νησιά, αναμασώντας το έωλο αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης.