Σύγκρουση κορυφής σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της (διαδικτυακής) συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης βρισκόταν στις Βρυξέλλες, με αφορμή την πρόταση αναβολής των εκλογών των οργάνων και την εισήγηση που υπήρξε από τους γραμματείς να διεξαχθούν σε τρεις εβδομάδες με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Ταυτόχρονα, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όσους βουλευτές του κόμματος σκέφτονται σήμερα να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, λέγοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες, βάζοντας ατύπως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ο κ. Κασσελάκης, στην ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση «τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής είτε απέχει από την ψηφοφορία είτε καταψηφίσει», απάντησε ότι προφανώς η στάση θα μετρήσει, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με τη φράση «θα υπάρξουν συνέπειες». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που εντέλει εννοεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως εφόσον κάποιος βουλευτής από αυτούς που θα καταψηφίσουν είναι τομεάρχης θα πρέπει να παραιτηθεί. Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους βουλευτές που ακούγονται ότι θα απέχουν είναι ο Παύλος Πολάκης, αν και ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε τέτοια πρόθεση, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Μίλτος Ζαμπάρας και η Νίνα Κασιμάτη.
Από το πουθενά
Όσον αφορά το θέμα της ψηφοφορίας, το παράδοξο ήταν ότι κανείς στην Πολιτική Γραμματεία δεν διαφωνούσε με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ οι μοναδικές ενστάσεις που ακούστηκαν είχαν να κάνουν με τη θωράκιση της διαδικασίας, ώστε οι εκλογές να είναι αδιάβλητες. Αυτή η προβληματική, όμως, έγινε αφορμή να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «αυταρχικό».
Όλα ξεκίνησαν, όταν οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, ανακοίνωσαν στα στελέχη που μετέχουν στη συνεδρίαση πως για τεχνικούς λόγους δεν θα μπορούσε να γίνει η ψηφοφορία των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη των Νομαρχιακών Επιτροπών και τα συντονιστικά στις Οργανώσεις Μελών αυτή την Κυριακή, όπως ήταν προγραμματισμένο. Πρότειναν μάλιστα η διαδικασία να γίνει σε τρεις εβδομάδες υβριδικά, δηλαδή κάποιοι να ψηφίσουν διά ζώσης και κάποιοι ηλεκτρονικά.
Πολλά στελέχη, όπως οι Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εμφανίστηκαν να ασκούν κριτική για το γεγονός ότι μόλις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές ανακοινώνεται η αναβολή της όλης διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να διαφωνούν με την ηλεκτρονική διαδικασία.
Απειλές
O Γιάννης Ραγκούσης -κατά πληροφορίες- στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Η πρόταση αναβολής των εκλογών των οργάνων είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μια πολύ κακή εικόνα για το κόμμα να αναβάλει εκλογές πανελλήνιας κλίμακας, μόλις 3 μέρες πριν από την πραγματοποίησή τους. Είμαι υπέρ της διεξαγωγής και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα είναι αδιάβλητες».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω Zoom από τη βελγική πρωτεύουσα, εμφανώς εκνευρισμένος τόνισε πως «ήρθε ο καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στη νέα εποχή», εξηγώντας πως αυτό θα γίνει και με τις ηλεκτρονικές εκλογές που ήδη έχει προαναγγείλει, ενώ παράλληλα πρότεινε να αναρτηθούν σύντομα τα βιογραφικά των υποψηφίων σε ΟΜ και ΝΕ, ώστε να γνωρίζουν τα μέλη ποιος/ποια είναι ο καθένας που καλούνται να ψηφίσουν.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν δεν περάσει το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από τα όργανα τότε θα πάει σε δημοψήφισμα. Σε αυτό το σημείο, ο Αλέκος Φλαμπουράρης -ο οποίος είχε διαφωνήσει και με το δημοψήφισμα για τη διαγραφή των διαφωνούντων- σηκώθηκε και του απάντησε: «Υπό αυτές τις συνθήκες, πρόεδρε, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση. Είσαι αυταρχικός».
Η συνεδρίαση τελείωσε, με πολλά στελέχη να αναρωτιούνται γιατί δημιουργήθηκε αυτή η ένταση, από τη στιγμή που κανείς δεν διαφωνεί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών για ΝΕ και συντονιστικά ΟΜ, δύο εβδομάδες μετά, υπερψηφίστηκε.