«Από εδώ και πέρα η Αθήνα είναι κοντά», δηλώνουν οι αγρότες που πραγματοποιούν, σήμερα, πανελλαδική συνέλευση, αν και ήδη έχουν φανεί τα πρώτα ρήγματα στα μπλόκα.
Οι αγρότες από Μακεδονία και Θράκη αρχικά δήλωναν ότι θα συνεδριάσουν μόνοι τους, πείστηκαν όμως να συμμετάσχουν στην πανελλαδική συνέλευση στη Νίκαια Καρδίτσας, ενώ οι πλημμυροπαθείς των παρακάρλιων περιοχών αποχώρησαν από τον κόμβο Πλατύκαμπου καταγγέλλοντας με επιστολή τους ότι η επιτροπή των «15» που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό παρέκαμψε τα δικά τους αιτήματα για άμεση λήψη απόφασης για αποστράγγιση μέσω σήραγγας των πλημμυρισμένων αγροκτημάτων και ταχεία χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αποζημίωση εκτάσεων, αγροτεμαχίων και εγκαταστάσεων.
Κλίμα συνέχισης των κινητοποιήσεων, που επιβεβαιώθηκε και στις αποφάσεις των δικών τους συνελεύσεων, επικρατεί και στα μπλόκα των αγροτών σε Κάστρο, Αταλάντη, Ανθήλη, Αλμυρό, Μάλγαρα και Καστοριά.
Όλες τις προτάσεις για κλιμάκωση συζητούν σήμερα στην πανελλαδική σύσκεψη οι αγρότες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» η κάθοδος στην Αθήνα θεωρείται δεδομένη. Επικρατέστερη ημέρα θεωρείται η Δευτέρα, ενώ οι αγρότες θέλουν να προηγηθούν συνεννοήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου το συλλαλητήριο να γίνει ειρηνικά και χωρίς έκτροπα.
Χθες, οι αγρότες του Αγρινίου έκλεισαν και πάλι την Ερμίτσα, ενώ σε Καρδίτσα και Πλατύκαμπο πραγματοποιήθηκαν αποκλεισμοί των εθνικών οδών. Στο μπλόκο της Ανθήλης οι αγρότες το μεσημέρι έκοψαν και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού αλλά και τις παρακαμπτήριες, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν μεγάλες ουρές οχημάτων.
Στην Κοζάνη οι αγρότες «έφραξαν» με άχυρα την είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας, ενώ στα Τρίκαλα απέκλεισαν την εθνική οδό που οδηγεί στη Λάρισα.
Αναμονή στην κυβέρνηση και μηνύματα στα μπλόκα
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια για την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να εκτιμούν πως η κατάσταση βαίνει προς αποκλιμάκωση. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η ανακοίνωση των πρόσθετων πρωτοβουλιών από την πλευρά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη του αγροτικού κλάδου είχε θετικό αντίκτυπο σε μεγάλο τμήμα των αγροτών. Κι αυτό, καθώς η μείωση του παραγωγικού κόστους με παρεμβάσεις για φθηνότερο αγροτικό ρεύμα για 2+8 χρόνια και επίσπευση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δίνει μεγάλες ανάσες.
Παράλληλα, όμως, καθιστούσαν σαφές πως έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις και ως εκ τούτου δήλωναν πως αναμένουν τις αποφάσεις των αγροτών στα μπλόκα, ενώ την ίδια ώρα διεμήνυαν τη σημασία να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί. «Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους», ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης (Σκάι), ενώ όσον αφορά το αίτημα των αγροτών για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα -που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα-, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.
Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των αγροτών κι αν η κυβέρνηση θα επιτρέψει νέα μπλόκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διεμήνυσε με τη σειρά του ότι η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό τις αποφάσεις των αγροτών και πως «δεν θα εμπλακούμε σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε πει όμως ότι η ελεύθερη διέλευση των πολιτών είναι απόλυτο καθήκον. Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το15μελές των αγροτών τονίζοντας πως έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα ζητήματα. «Κατάλαβαν ότι σε επίπεδα φορολόγησης η κυβέρνηση πήγε στα κατώτερα δυνατά επιτρεπόμενα όρια τον ΦΠΑ, 6% σε λιπάσματα, ζωοτροφές, 13% από 23% στα μηχανήματα», είπε, προσθέτοντας πως «δεν επιτρέπεται να πάμε κάτω από αυτό». Σχετικά με το ρεύμα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «ήταν μια δίκαιη λύση» (Σκάι).