Υπέρ των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστήμιων τάσσεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, όχι όμως στη διάσταση της κυβερνητικής πρότασης που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε συγκεκριμένα τι έχει στο μυαλό του, παίρνοντας θέση υπέρ του αυστηρού σκανδιναβικού μοντέλου, που βγάζει «απαγορευτικό» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με χαμηλές προδιαγραφές.
Πρόβλημα
Η κεντρική γραμμή στο ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο, φαίνεται να δημιουργεί νέο εσωκομματικό πρόβλημα, καθώς κάποιοι βουλευτές, όπως λ.χ. η Νάντια Γιαννακοπούλου, λένε «ναι» στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που αφορά τις αλλαγές του πλαισίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και με μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου, όπως προτείνουμε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση του Ινστιτούτου In Social: «Εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία θα πληρούν κάποιες πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια. Θέλουμε να γίνουν σωστά», συμπλήρωσε, δίνοντας το στίγμα του κόμματος.
Θυμίζουμε ότι προχθές η Νάντια Γιαννακοπούλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Παραστατίδη για το «όχι» του βουλευτή στα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Κανένας κύριος Παραστατίδης δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ», είπε σε υψηλούς τόνους η κυρία Γιαννακοπούλου, αποτυπώνοντας έτσι τη διάσταση των απόψεων που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παραστατίδης, όμως, είναι αυτός που κινείται στην επίσημη γραμμή, έχοντας δηλώσει δημόσια ότι προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και η δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, με όρους ποιότητας και εθνικού σχεδιασμού και ασφαλιστικές δικλίδες για τον πραγματικά μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κρατά σαφείς αποστάσεις από το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καταθέτοντας τη δική του πρόταση, την οποία παράλληλα θέτει σε δημόσια διαβούλευση.