Με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και το αυξημένο κόστος παραγωγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, που κράτησε ενενήντα λεπτά, προχώρησε στην ανακοίνωση πρόσθετων πρωτοβουλιών, επιπλέον των έξι μέτρων που είχε ανακοινώσει προ ημερών, για φθηνότερο ρεύμα στους αγρότες, με διάρκεια 2+8 χρόνια.
Βάσει αυτών, το κόστος της KW στα δύο πρώτα χρόνια διαμορφώνεται κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας και με μηδενικό επιτόκιο. Παράλληλα με την πρόταση για το ηλεκτρικό ρεύμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82.000.000 ευρώ), ύψους 40.000.000 ευρώ στα τέλη Μαρτίου, με τη σχετική διάταξη να κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.
Το πρόγραμμα
Αναφορικώς με τα μέτρα που αφορούν το ηλεκτρικό και έρχονται σε συνέχεια των ανακοινώσεων για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, από την κυβέρνηση, έγινε γνωστό ότι η νέα δέσμη μέτρων θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ στο πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Το πρόγραμμα θα προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικότερα, για τα πρώτα δύο έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η Απριλίου οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής (εκτιμήσεις τιμών):
- 9,3 λεπτά/κιλοβατώρα, για κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- 9,8 λεπτά/κιλοβατώρα για κατόχους αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- 10,5 λεπτά/κιλοβατώρα για κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Και τέλος στα 11 λεπτά/κιλοβατώρα για λοιπούς κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ειδική πρόβλεψη στην κυβερνητική πρόταση υπάρχει για την πληγείσα Θεσσαλία ως προς τη ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), όπου οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια «Απόλλων», για το οποίο αναμένεται η διενέργεια διαγωνισμών, στο πλαίσιο των οποίων θα επιλεχθούν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Οι κυβερνητικές προτάσεις, ωστόσο, δεν έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από το 15μελές των αγροτών, οι οποίοι επέστρεψαν στις περιοχές τους με πρόταση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα όμως με τις πρώτες εκτιμήσεις οι προτάσεις για κλιμάκωση δεν αναμένεται να γίνουν αποδεικτές από το σύνολο των αγροτών στα μπλόκα και η πρόβλεψη είναι ότι τις επόμενες ημέρες ορισμένα εξ αυτών θα αποσυρθούν.
«Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του 15μελούς των αγροτών αναφέρθηκε στην καλή διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι «μπορούμε να συναντηθούμε σ’ έναν κοινό τόπο» και χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένους τους προβληματισμούς του αγροτικού κόσμου.
«Θέλω να τονίσω εξαρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του.
«Αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε, γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψη και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο αγροτικό μέτωπο. «Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε και θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες», υπογράμμισε το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ήπια στάση και στήριξη για όλους
Στο πνεύμα ότι η κυβέρνηση θα «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για να μειωθούν οι παράγοντες του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, κινήθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών που συμμετέχουν στα πανελλαδικά μπλόκα.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να αντιληφθούν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα ότι κυβέρνηση είναι ανοιχτή να ακούσει τα αιτήματά τους και ότι για τον πρωθυπουργό αποτελεί προτεραιότητα η εξεύρεση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Άλλωστε, αυτή ήταν και οι αίσθηση που δόθηκε από πλευράς Μαξίμου, ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στον διάλογο με τους αγρότες, τηρώντας ήπια στάση -πάντα με προϋπόθεση τους ανοιχτούς δρόμους- ούτως ώστε να αντιληφθούν εν προκειμένω, ο αγροτικός κόσμος, αλλά και όλες οι άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες πως η κυβέρνηση είναι εδώ για να δώσει λύσεις ουσίας στα προβλήματα και τις δυσκολίες, περνώντας το μήνυμα πως, όσο η πορεία της οικονομίας είναι θετική, θα συνεχιστεί η στήριξη σε όσους πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ανάγκη.
Ειδικότερα στην περίπτωση του αγροτικού κλάδου, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «τολμηρή» και «ουσιαστική» την παρέμβαση για το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, λαμβάνοντας υπόψιν τα δημοσιονομικά δεδομένα και την αποφυγή του εκτροχιασμού της οικονομίας, κάτι το οποίο ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του διεμήνυαν από την έναρξη των κινητοποιήσεων θέλοντας να θέσουν το πλαίσιο του διαλόγου που θα ακολουθούσε.
Αναμονή από την κυβέρνηση
Μετά το πέρας της συνάντησης στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την αντίδραση των αγροτών και ευελπιστούν να μην περάσουν οι «σκληρές» εισηγήσεις, ώστε να αποδυναμωθούν τα αγροτικά μπλόκα. Ταυτόχρονα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν πως δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση για τα αγροτικά ζητήματα, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν τελειώσει τα προγραμματισμένα διεθνή ταξίδια του, θα κάνει συναντήσεις για τα θέματα, όμως, που αφορούν τη Θεσσαλία και τις πληγείσες περιοχές.