Μια δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς πέραν των αγροτικών κινητοποιήσεων εισέρχεται αύριο στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών υπό τον τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του αστικού κώδικα και άλλες διατάξεις». Εκεί στρέφονται τα βλέμματα, όπως και στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της Ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου που εξισώνει το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για όλα τα ζευγάρια. Θυμίζουμε πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα 24ωρα μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 είχε αποκαλύψει στο Bloomberg την πρόθεσή του να προχωρήσει η κυβέρνηση στην νομιμοποίηση του γάμου ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, εκτιμώντας ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη». Και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα έρθει στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η συσπείρωση της κεντροδεξιάς παράταξης στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός άνοιξε τον διάλογο γύρω από το ζήτημα παίρνοντας «πάνω του» τις κοινωνικές αντιδράσεις της κοινωνίας αλλά και τμήματος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν εκφράσει έντονο προβληματισμό και ενστάσεις για την επίμαχη διάταξη.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένει να δώσει έμφαση στην εξάλειψη των διακρίσεων, τόσο για τα ομόφυλα ζευγάρια όσο και για τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, που ρυθμίζεται από το σχέδιο νόμου αποκαθιστώντας στρεβλώσεις και αδικίες που καταγράφονται στην κοινωνία, με επίκεντρο κυρίως τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραθέσει στοιχεία από τη διεθνή πραγματικότητα, σχετικά με τις χώρες που αναγνωρίζουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών (είναι 39 σε ολόκληρο τον πλανήτη και από αυτές, οι 20 είναι στη δυτική Ευρώπη) ενισχύοντας τη θέση ότι η ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο είναι συστατικό στοιχείο κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Καταγραφή συσχετισμών
Άλλωστε, με αφορμή τις ομοφοβικές επιθέσεις σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη ο Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε σχετικώς καταδικάζοντάς τις απερίφραστα: «Όσο κι αν είναι έντονες οι πολιτικές μας διαφορές με τον κ. Κασσελάκη, είναι απαράδεκτο να δέχεται, όπως και ο οποιοσδήποτε συμπολίτης μας, τέτοιες επιθέσεις με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είμαστε απέναντι σε αυτές, τις καταδικάζουμε. Και ένας από τους λόγους που πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μπροστά με νομοσχέδια, όπως αυτό που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες, είναι να μην έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το σχέδιο νόμου για την ισότητα στον γάμο υποστηρίζεται επί της αρχής από το 70% των κομμάτων και των βουλευτών, ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα είναι η καταγραφή των συσχετισμών στο εσωτερικό της ΝΔ, δηλαδή ο αριθμός των «γαλάζιων» βουλευτών που θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση ή θα απέχουν, όπως υπέδειξε ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να μην επιβάλει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Οι εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτή τη φάση κάνουν λόγο για 100-110 «ναι».
Ομιλία Σαμαρά
Σε αυτό περιβάλλον, με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα εκφράσει από το βήμα της Ολομέλειας τις ενστάσεις του για την προωθούμενη μεταρρύθμιση, έχοντας ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες προετοιμάζει πυρετωδώς την ομιλία του, η οποία θα είναι «ολιστική», όπως αναφέρει το περιβάλλον του. Ούτως ή άλλως στην τελευταία του συνέντευξη στην «Καθημερινή» ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ιδεολογική κατεύθυνση με την οποία πολιτεύεται η κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι, εάν η ΝΔ εξακολουθήσει να στοχεύει αποκλειστικά το Κέντρο, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της. Τεκμηριώνοντας την άποψή του ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η κοινωνία κινείται δεξιότερα», ενώ εκτιμάται ότι θα θίξει και θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας με σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, όπως το αγροτικό ζήτημα.