Με στόχο την εξεύρεση λύσης στο αγροτικό μέτωπο προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 12.00 το μεσημέρι το κατώφλι της πρωθυπουργικής έδρας θα περάσει η 15μελής αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσει συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με την πλειονότητα των αιτημάτων τους να σχετίζεται με το φλέγον ζήτημα του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο η αγροτική κοινωνία κρίνει κρίσιμο για την επιβίωση του επαγγέλματός της.
Στη διπλή συνάντηση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα παρίστανται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο πυρήνας του Μαξίμου με την παρουσία των υπουργών Επικρατείας, Στ. Παπασταύρου, Μ. Βορίδη, Ά. Σκέρτσου, και των υφυπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ, Γ. Μπρατάκου και Π. Μαρινάκη. Στη συνάντηση θα παρίστανται επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θ. Πετραλιάς.
«Ελεύθεροι δρόμοι»
Το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης παραμένει απαράλλαχτο: «ανοιχτοί δρόμοι, ανοιχτός διάλογος», τηρώντας ταυτόχρονα ήπια στάση απέναντι και κρατώντας σε λειτουργία τους διαύλους επικοινωνίας. Το κλίμα που μεταφέρουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού είναι πως ο πρωθυπουργός πηγαίνει σε αυτή τη συνάντηση για να ακούσει τα προβλήματα και τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου, σκοπεύοντας να παρουσιάσει μια πρόταση η οποία θα εστιάζει στη διευκόλυνση των αγροτών, χωρίς ωστόσο να απειλεί με εκτροχιασμό τα δημοσιονομικά.
Ο Μάκης Βορίδης δε άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας, κάνοντας λόγο για πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι από την κυβερνητική πλευρά την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» και θα αφορά τα αιτήματα των αγροτών για το κόστος της ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός στον κυριακάτικο απολογισμό του, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» ώστε να μειωθούν οι παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Δημοσιονομικό κόστος
Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση προσέρχεται στον διάλογο με τους αγρότες έχοντας ορισμένους «άσους» στο μανίκι, σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ρυθμίσεις σχετικά με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, εντός του Σαββατοκύριακου αλλά και χθες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στο Μαξίμου με άξονα τον μηχανισμό που θα υποστηρίξει τις διευκολύνσεις και με ιδιαίτερη αναφορά στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να επεκταθούν και στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.
Δεδομένη θεωρείται η πρόωρη επιστροφή των 82.000.000 ευρώ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, με την κυβέρνηση να ακολουθεί ένα εμπροσθοβαρές πλαίσιο, ούτως ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών, με προκαταβολή της τάξεως του 30%, ίσως και 40%. Στο ίδιο πνεύμα αναμένεται να υπάρξουν δεσμεύσεις για αύξηση των ελέγχων στο κομμάτι των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων.
Πρωτογενής τομέας
Το μήνυμα που επιχειρεί να ενισχύσει το Μαξίμου, επιδιώκοντας τον διάλογο με τους αγρότες και την αποκλιμάκωση των αντιδράσεων, είναι ότι η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο, έχοντας στηρίξει εμπράκτως τον πρωτογενή τομέα και θα εξακολουθήσει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που προκαλεί η παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στη μείωση της φορολογίας των αγροτών, τη μείωση των φόρων στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, τις επιδοτήσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ, τις αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που θα αποδοθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ως προς το ζήτημα της νέας ΚΑΠ, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αγροτικών αιτημάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι μετά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης την περίοδο 2019-2021, ενώ δόθηκαν λιγότερα χρήματα συνολικά, η χώρα μας πήρε ακριβώς τα ίδια.
Η ΝΤΟΡΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΑΥΓΕΝΑΚΗ: «ΑΤΥΧΗΣ Η ΔΗΛΩΣΗ»
«Ατυχή» χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη τη δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις» των αγροτών, ενώ παράλληλα τάχθηκε στην ανάγκη για αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Οι αγρότες έχουν στηρίξει τη ΝΔ, επειδή η ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια στήριξε πάρα πολύ τον αγροτικό τομέα, μειώνοντας όλους τους φόρους που είχαν μπει επί ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, το να κάνουμε κριτική επιμέρους δεν έχει πολύ νόημα, σημασία έχει ότι καθένας πρέπει να προσέχει τι λέει και, όταν έχει την ευθύνη διαχείρισης ενός δύσκολου κομματιού όπως είναι ο αγροτικός τομέας πρέπει να προσέχει διπλά», δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη.
Η βουλευτής και πρώην υπουργός χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των αγροτών «πάρα πολύ μεγάλο θέμα πανευρωπαϊκό», τονίζοντας πως η ΚΑΠ θέλει αλλαγές. «Θέλει αλλαγές, γιατί δεν μπορούμε να ρίξουμε στις πλάτες των αγροτών την περιβαλλοντική πολιτική ολόκληρης της Ευρώπης, δηλαδή να τους έχουμε βρει εύκολα θύματα – κι αυτό σάς το λέει ένας άνθρωπος που όσο μπορεί υπερασπίζεται το περιβάλλον. Από εκεί και πέρα, μέσα στις δυνατότητες τις δημοσιονομικές της χώρας, ό,τι μπορεί η κυβέρνηση θα κάνει», σχολίασε η κυρία Μπακογιάννη μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
Στο Μαξίμου με «μικρό καλάθι» οι παραγωγοί
«Για λύσεις, όχι για οικογενειακή φωτογραφία» προσέρχονται το μεσημέρι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι 15 εκπρόσωποι των αγροτών, κρατώντας, πάντως, «μικρό καλάθι» γι’ αυτά που πρόκειται να ακούσουν. Από τις απαντήσεις που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία των κινητοποιήσεων, καθώς φεύγοντας από το Μαξίμου θα επιστρέψουν στα μπλόκα για να ενημερώσουν και να λάβουν αποφάσεις.
Ήδη, στα σημεία της αγροτικής κινητοποίησης η κλιμάκωση είναι εμφανής.
Χθες το μεσημέρι, αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου Ε65, από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, προχώρησαν σε πορεία μπαίνοντας στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές μπροστά σε πλήθος πολιτών.
Μηχανοκίνητο συλλαλητήριο, όπου συμμετείχαν αγροτοκτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους, μελισσουργοί αλλά και παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και στη Σπάρτη.
Οι αγρότες στο μπλόκο Κηρίνθου στην Εύβοια έχουν ήδη προγραμματίσει τη δική τους εβδομάδα κινητοποιήσεων, με αποκλεισμούς δρόμων μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο.
Σε συμβολικό αποκλεισμό των παράπλευρων διοδίων της νέας εθνικής οδού Κορίνθου – Καλαμάτας, έξω από την πόλη της Καλαμάτας, προχώρησαν αγροτοκτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας. Στα Γιάννενα, με συμβολικό αποκλεισμό της εφορίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Ντίνα Καραμάνου