Η Ελλάδα προσχώρησε στο γκρουπ των χωρών που έχουν ενταχθεί στις «Συμφωνίες Artemis», ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα που στοχεύει έως το 2040 να γίνει πραγματικότητα το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον, γεγονός για το οποίο πρώτη είχε γράψει η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». Στο φιλόδοξο πρόγραμμα συμμετέχουν 34 χώρες, με την Ελλάδα να γίνεται η 35η.
Και σε συμβολικό επίπεδο η χώρα μας είναι αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος, καθώς ελληνική είναι η ονομασία των συμφωνιών, αποδεικνύοντας ότι η μυθολογία μας παραμένει ζωντανή και εμπνέει την επιστήμη παγκοσμίως. Άλλωστε ο αδελφός της Αρτέμιδος, ο Απόλλων, ήταν αυτός που χάρισε το όνομά του στο πρόγραμμα της NASA όταν ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Σελήνη.
«Τώρα επιστρέφουμε στο φεγγάρι έπειτα από μισό αιώνα και το κάνουμε όχι με το πρόγραμμα “Apollo” αλλά με το πρόγραμμα “Artemis”. Μετά θα οδηγηθούμε σε ένα κυνήγι που πάει πιο μακριά από τη Σελήνη. Πρόκειται για το επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη περίπου μέχρι το 2040. Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών συμβολίζει το γεγονός ότι θα πάμε μαζί με την Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας και τη μακροχρόνια φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, ο οποίος ήταν παρών την ώρα που ο κ. Γεραπετρίτης υπέγραφε τη σχετική συμφωνία.
«Πελώριο βήμα»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Ιωάννης Δαγκλής, είπε: «Συμμετέχοντας στις “Συμφωνίες Artemis”, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την επιστημονική ανακάλυψη και την τεχνολογική καινοτομία, εμπνέοντας τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων και μηχανικών». Οι «Συμφωνίες Artemis» θεσπίστηκαν το 2020 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έθεσαν κατ’ αρχάς το πρακτικό σύνολο αρχών για να καθοδηγήσουν την εξερεύνηση του διαστήματος. Απώτερος στόχος των ΗΠΑ, της NASA και των κρατών που έχουν προσχωρήσει είναι να γίνει το ταξίδι στον Άρη, που βεβαίως θα πρόκειται για πελώριο βήμα της ανθρωπότητας και στο οποίο θα συμβάλουν λαμπρά ελληνικά μυαλά σε συνεργασία με επιστήμονες από όλο τον κόσμο.