Δύσκολη εβδομάδα με τρακτέρ και καταλήψεις στα ΑΕΙ

Μήνυμα συνεννόησης στους αγρότες, πονοκέφαλος για πανεπιστήμια και γάμο ομοφύλων
11:55 - 12 Φεβρουαρίου 2024

Σε δύσκολη πίστα για το Μέγαρο Μαξίμου εξελίσσεται ο Φεβρουάριος, με την εβδομάδα που ξεκινά να αναμένεται «θερμή» για την κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία ανοιχτά μέτωπα: τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, που εισέρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής Τετάρτη και Πέμπτη.

Στο αγροτικό μέτωπο, η κυβερνητική βούληση είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με προαπαιτούμενο να μην κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις και με βασική προϋπόθεση τους ανοιχτούς δρόμους. Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός ανοίγει την πόρτα του Μαξίμου σε δεκαπέντε αγρότες-εκπροσώπους από κάθε μπλόκο. Η αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτελείται από έξι αγρότες από τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία, δύο εκπροσώπους από τη Στερεά Ελλάδα και έναν από την Πελοπόννησο. Κυβερνητικής πηγές σημείωναν ότι στην αυριανή συνάντηση θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για την εξεύρεση της χρυσής τομής ώστε να εκτονωθεί το όλο κλίμα.

«θα ξύσουμε τον πάτο»

Άλλωστε, η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να αναδείξει πως η κυβέρνηση στέκεται εμπράκτως και διαχρονικά στο πλευρό του πρωτογενούς τομέα, τον οποίον επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Κάτι που επισήμανε και στον εβδομαδιαίο απολογισμό του στα social media. «Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’ αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα συνεννόησης προς τους αγρότες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο τραπέζι βρίσκεται η επίσπευση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, ύψους 82.000.000 ευρώ. Εξετάζεται, δηλαδή, να μην καταβληθεί στο τέλος της περιόδου αλλά νωρίτερα, ενώ, επιπροσθέτως, εκτός της πρόσθετης έκπτωσης 10% στο αγροτικό ρεύμα, η οποία έχει ανακοινωθεί, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ, υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω διευκολύνσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά ως απάντηση στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Ταυτόχρονα, αναμένονται ανακοινώσεις για την ενέργεια, ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», ωστόσο, η θέση του Μαξίμου ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για τα μέτρα ενίσχυσης παραμένει σταθερή. Συνεπώς, όποια περαιτέρω μέτρα ανακοινωθούν δεν θα επηρεάσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

 Το δεύτερο ακανθώδες ζήτημα για την κυβέρνηση αφορά βεβαίως τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Την προσεχή Τετάρτη, λοιπόν, ξεκινά η συζήτηση για το σχέδιο νόμου που προωθεί την ισότητα στον γάμο, ενώ η ψηφοφορία την επόμενη ημέρα (Πέμπτη) προσφέρεται για καταγραφή των συσχετισμών εντός της κυβερνητικής παράταξης. Παρατηρείται, πάντως, μεταστροφή αρκετών βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι αρχικώς όδευαν προς την καταψήφιση του νομοσχεδίου και τελικώς αναμένεται να επιλέξουν την αποχή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Βουλής, ο οποίος έχει εξαρχής δηλώσει την αντίθεσή του.

Το τρίτο δύσκολο πεδίο αφορά τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Με την κυβέρνηση, πάντως, να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, που αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, όπως δείχνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Την ετήσια έκθεση HORECA, που πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo και αφορά τους κλάδους της εστίασης, φιλοξενίας και τροφοδοσίας, επισκέφθηκε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, και η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη

Συνάντηση με τον Βούτσιτς στη Σερβία

Στη Σερβία μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα ταξίδι-αστραπή, εν μέσω πολλαπλών εξελίξεων στην ελληνική πολιτική σκηνή και μία ημέρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Βελιγράδι τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και στη συνέχεια της συνάντησης θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Αργότερα, ο Κ. Μητσοτάκης θα παρέμβει σε ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ, που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο ο Σέρβος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Αθήνα, με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει στον πρόεδρο της Σερβίας τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Μητσοτάκης: Εφικτός ο στόχος για 1.500 ευρώ μισθό

Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός του αγροτικού ζητήματος και της πρόθεσης της κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών ορίων για να σταθεί το πλευρό των αγροτών, παραθέτει στοιχεία για τη θετική πορεία της εθνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι το 2023 οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα 50,9 δισ. € ευρώ μέσα σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για το ελληνικό επιχειρείν, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιμέρους παραμέτρους του σχεδίου νόμου δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ιδρύματα του εξωτερικού στην Ελλάδα υπογράμμισε πως τα κριτήρια για την ίδρυσή τους είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού σημείωσε πως όσον αφορά τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα μένουν πολλά να γίνουν, επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει τόσο στη μείωση της ανεργίας όσο και στο επίπεδο της αύξησης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Αυξήσεις

«Χωρίς να υπολογιστεί ακόμη η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από φέτος τον Απρίλιο, οι µέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν το 2023 κατά 6,37% φθάνοντας τα 1.251 ευρώ από 1.176 που ήταν το 2022 και 1.046 το 2019. Μια αύξηση που ξεπερνάει το 20% και δείχνει ότι ο στόχος που θέσαμε για 1.500 ευρώ μέσο μισθό έως το τέλος της τετραετίας είναι εφικτός», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Οι περισσότεροι εργαζόμενοι πλέον (7 στους 10) έχουν αποδοχές πάνω από τον βασικό μισθό. Το ξέρω ότι δεν αρκεί και έχουμε δρόμο μέχρι να φτάσουμε στα 1.500 ευρώ, αλλά οι πολιτικές μας για τη σύνδεση των ανθρώπων με καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας αποδίδουν».

Ο κ. Μητσοτάκης, επιπλέον, αναφέρθηκε στη Δημόσια Υγεία, με αφορμή την επίσκεψή του στις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις στο Νοσοκομείο «Τζάνειο», επαναλαμβάνοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης «πιάνουν τόπο» μέσω της υλοποίησης σημαντικών έργων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο μεγάλο έργο της ανάπλασης στο Τατόι αλλά και στην επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσει και να συλλάβει γνωστό YouTuber, για τον βασανισμό δύο ανήλικων ΑμεΑ σε απευθείας μετάδοση στο διαδίκτυο.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, επίσης, τις παρεμβάσεις στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής αλλά και τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών βίας με ανήλικους. Τόνισε πως η κυβέρνηση στοχεύει στην επέκταση της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης «10306» για ζητήματα επιθετικότητας με παιδιά και εφήβους.

Αύριο το κρίσιμο ραντεβού του Μητσοτάκη με τους αγρότες

Με στόχο να εκπροσωπηθούν όλες οι περιοχές της χώρας και όλες οι παραγωγικές ομάδες του πρωτογενούς τομέα, οι αγρότες έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Σίνδο εξέλεξαν τα 15 μέλη της επιτροπής των μπλόκων που θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό.

Τα 15 μέλη της επιτροπής που εξελέγησαν είναι:

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Ρίζος Μαρούδας (Πλατύκαμπος), Σωκράτης Αλειφτήρας (Φάρσαλα), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΕΒΡΟΣ: Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (Σέρρες), Γιάννης Παναγής (Σέρρες), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Διαμαντής-Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος).

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Σάββας Κεφαλάς (Λιβαδειά), Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα).

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Νίκος Κούτρας

Οι αγρότες προσέρχονται στη συνάντηση με «κόκκινες γραμμές» το κόστος παραγωγής: ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και φθηνό αγροτικό ρεύμα για όλους, ενώ θα προβάλουν και τις κατώτατες εγγυημένες τιμές των προϊόντων τους. Μετά τη συνάντηση, για την οποία δηλώνουν ότι «κρατούν μικρό καλάθι», θα επιστρέψουν στα μπλόκα, θα ενημερώσουν όλους τους αγρότες για το αποτέλεσμα και «ανάλογα με το τι θα ειπωθεί, ανάλογα με τα κουράγια και τη διάθεση» -όπως λέει στην «Α» αγρότης που συμμετείχε και στη σύσκεψη στη Σίνδο- θα προγραμματίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ντίνα Καραμάνου