Ως την πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας μας, μετά την ευρωπαϊκή καταδίκη της χούντας του 1967-1974, χαρακτήρισε ο Στέφανος Κασσελάκης το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Η πρώτη είδηση της ημέρας αποκρύπτεται από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ της χώρας μας. Ευτυχώς υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Ζούμε οριακές στιγμές για την ποιότητα της Δημοκρατίας και της Ενημέρωσης στη χώρα μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του.
Για καθαρό μήνυμα των ευρωπαϊκών θεσμών στην κυβέρνηση έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωσή του. «Δεν είναι φάντασμα το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου παρακολουθούσαν τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι φάντασμα η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν πρωταγωνιστές αυτής της νοσηρής υπόθεσης σήμερα υποδύονται τους αθλητικούς παράγοντες, αλλά και τους εκπροσώπους του πρωθυπουργού», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Δεν είναι φάντασμα η τραγωδία των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, και η προσπάθεια συγκάλυψής της. Το ζούμε καθημερινά στην Εξεταστική Επιτροπή. Δεν είναι φάντασμα οι επιθέσεις στους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά της χώρας μας».
«Παρά το ότι συμφωνούμε πλήρως με την πλειοψηφία των σημείων της συγκεκριμένης πρότασης, ο όρος “μειονότητες” που εμπεριέχεται στο ψήφισμα το καθιστά εθνικά επικίνδυνο», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. «Κόλαφο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» χαρακτήρισε το ψήφισμα ο ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης. Με διευκρινιστική του δήλωση, ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε πως δεν απείχε από την ψηφοφορία, αλλά μια ξαφνική ασθένεια ακύρωσε όλο το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Στρασβούργο. «Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας έκανα δήλωση, στην οποία υποστήριζα την απόφαση», είπε.