Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μετά το ψήφισμα που πέρασε το μεσημέρι της Τετάρτης από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά από ζητήματα, καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση. Σε αυτά εντάσσονται η υπόθεση των παρακολουθήσεων, η χαμηλή κατάταξη της χώρας στην ελευθερία του Τύπου, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, το δυστύχημα στα Τέμπη και το ναυάγιο της Πύλου.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ προς τη χώρα μας. Υπέρ της έγκρισης ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, ενώ απείχαν 26 ευρωβουλευτές. Είχε κατατεθεί από κοινού από τέσσερις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου: Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Renew, αν και νωρίτερα κατατέθηκε αντιψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο χαιρέτιζε την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα του κράτους δικαίου.
«Παιχνίδια»
Για «ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου» σε βάρος του ΕΛΚ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το ψήφισμα. Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε παράλληλα ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν «έβαλαν το πολιτικό, μικροκομματικό τους συμφέρον πάνω από τη χώρα». Περί μιας εμμονικής και πολιτικά υποκινούμενης ομάδας ευρωβουλευτών, η οποία συκοφαντεί επανειλημμένα την Ελλάδα, έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές. Όπως επισήμαιναν, ενόψει ευρωεκλογών και δεδομένου ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα, «οι γνωστοί κύκλοι της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ευρώπη επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του κράτους δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας».
Περιφερόμενος θίασος
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, χαρακτήρισε το ψήφισμα «απαράδεκτο και ανθελληνικό», εξαπολύοντας βολές κατά των δυνάμεων που το υπερψήφισαν. «Είναι μια κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογών ενός “θεατρικού έργου” που εμφανίζει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης», σημειώνει σε ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος και προσθέτει: «Δυστυχώς για τους εμπνευστές αυτού του περιφερόμενου θιάσου, το “έργο” δεν έκοψε εισιτήρια στις εθνικές εκλογές του 2023 και δεν προβλέπεται να κόψει εισιτήρια ούτε στις ευρωεκλογές του 2024».
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, χαρακτήρισε «ακραίο» το κείμενο και διερωτήθηκε αν αισθάνονται οι Έλληνες δημοσιογράφοι ότι είναι υπό περιορισμό η εργασία τους. «Το να λέει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, επικαλούμενος τις αγωγές πολιτών για δημοσιεύματα που θεώρησαν ότι ήταν προσβλητικά για τους ίδιους, είναι προβληματικό», είπε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας πως κάθε πολίτης έχει δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
«Παρών» από το ΚΚΕ
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, οι πρώην ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης. Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μανώλης Φράγκος, αλλά και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, δήλωσε «παρών», σημειώνοντας πως οι ευρωβουλευτές του, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ψήφισαν με τη λογική ότι το κείμενο αυτό «ξεπλένει την κυβέρνηση της ΝΔ» και πως οι όποιες επισημάνσεις «γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ».
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ
Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, υποδέχτηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Γερμανός πολιτικός διαφώνησε εντόνως με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, στηρίζοντας το κόμμα της ΝΔ και την κυβέρνηση, «χαιρετίζοντας» -όπως ο ίδιος δήλωσε- αμέσως μετά την ψηφοφορία την πρόοδο της Ελλάδας σε όλους τους τομείς. «Ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ως Νέα Δημοκρατία υπερασπιζόμαστε τη βασική αρχή του κράτους δικαίου. Αλλά το κράτος δικαίου σημαίνει για εμάς να μην κάνουμε πολιτική κατάχρηση των θεμάτων στο τραπέζι. Το ερώτημα στο τραπέζι είναι υποθέσεις για δικαστήρια, αλλά όχι για Κοινοβούλια. Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά», τόνισε ο κ. Βέμπερ.