Στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ η αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Αυξάνει τη συνολική ετοιμότητα του ΝΑΤΟ
12:34 - 8 Φεβρουαρίου 2024

Η καρδιά της ελληνικής διπλωματίας χτυπά αύριο στην Ουάσινγκτον, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί ο πέμπτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει και η διμερής συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Ενόψει των εν λόγω επαφών, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόσουα Xακ, είχε μια συζήτηση με τους Έλληνες ανταποκριτές, από την οποία εξάγεται ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στη γενικότερη αμυντική αναβάθμιση της Ελλάδας.

Ο κ. Χακ εξήγησε ότι τα F-35 ενισχύουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας και άρα συγχρόνως αυξάνουν τη συνολική αμυντική ετοιμότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε όμως και στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν ένα ευρύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αμυντικών ικανοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει μόνο ενίσχυση της Ελλάδας στον αέρα, αλλά υπάρχει υποστήριξη και στη θάλασσα και στην ξηρά. Επομένως δεν μιλάμε μόνο για ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης, αλλά μιλάμε για ένα ευρύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων, κάτι που είναι μέρος μιας ήδη πολύ ισχυρής αμυντικής σχέσης».

Υπό όρους τα F-16

Όπως αναμενόταν, οι Έλληνες δημοσιογράφοι ρώτησαν για τα F-16 που θα προμηθευτεί η Τουρκία και τι κάνει τις ΗΠΑ να πιστεύουν ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή εναντίον της Ελλάδας. Ο κ. Χακ αρκέστηκε στα εξής: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Βέβαια οι δύο κυβερνήσεις είναι αυτές που γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση, αλλά από τη δική μας πλευρά αυτή είναι μια διαδικασία που στηρίζουμε».

Ερωτηθείς για τη μυστικοπάθεια γύρω από την επιστολή εγγυήσεων που -σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» και έγκριτων αμερικανικών Μέσων- απέστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο, ο κ. Χακ απάντησε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω ή να κάνω εικασίες σχετικά με τις εσωτερικές επικοινωνίες της αμερικανικής κυβέρνησης, τις επικοινωνίες που ένα μέρος της κυβέρνησης μπορεί να έχει ή να μην έχει με ένα άλλο μέρος της κυβέρνησης».