Τακτική μαστίγιου και καρότου φαίνεται πως επιστρατεύει το Μέγαρο Μαξίμου έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων στον απόηχο της αρνητικής στάσης τμήματος των αγροτών στο πακέτο μέτρων ύψους σχεδόν 290.000.000 ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Παρασκευή από τη Βουλή.
Χθες το απόγευμα κυβερνητικές πηγές επέλεξαν να απαντήσουν σημείο προς σημείο στα αγροτικά αιτήματα, όπως αυτά προβλήθηκαν από τους αγρότες στη Λάρισα. Και αφού απαρίθμησαν λεπτομερώς τις κυβερνητικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, καθώς και το οικονομικό τους αποτύπωμα, τα ίδια πρόσωπα σημείωναν: «Η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών… Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».
Ο Μητσοτάκης
Την προχθεσινή απάντηση του πρωθυπουργού «δεν αποκλείουμε τίποτε» στη δημοσιογραφική ερώτηση εάν προτίθεται να συναντηθεί εκ νέου με τους αγρότες, επεξηγούσαν χθες αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας με νόημα πως η προοπτική μιας εκ νέου συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με αγρότες τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη υπό τον απαράβατο όρο, όμως, ότι οι δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί και ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν αποβαίνουν εις βάρος του γενικότερου κοινωνικού συνόλου.
Ακόμη ένα ζήτημα που φαίνεται πως απασχολούσε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η εκπροσώπηση των αγροτικών μπλόκων, καθώς δεν υπάρχει επίσημος φορέας που να απηχεί εν συνόλω τις απόψεις και κατ’ επέκταση τις διεκδικήσεις των αγροτών, καθώς οι τελευταίες αποδεικνύονται ουσιωδώς διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή ανά την επικράτεια. «Με ποιους από τους αγρότες να συναντηθεί ο πρωθυπουργός;» είναι μία επαναλαμβανόμενη απορία κυβερνητικών παραγόντων τις τελευταίες ώρες.
Μετά τις χθεσινές αποφάσεις των αγροτών, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ο πρωθυπουργός δεν λέει όχι σε μία συνάντηση με αγρότες, αρκεί να υποβληθεί επίσημο αίτημα από θεσμικό φορέα με ενιαία εκπροσώπηση και με συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Τα ίδια πρόσωπα ξεκαθάριζαν πως η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταραχθεί η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στη χώρα.
Στην κυβέρνηση και σε όλους τους τόνους διεμήνυαν και χθες -κρίσιμη ημέρα λόγω των αποφάσεων των αγροτών στη Νίκαια- ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον αγροτικό κόσμο είναι ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί.
Το εν λόγω μήνυμα έσπευσε να… περάσει ενόσω συσκέπτονταν οι αγρότες ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελεί προτεραιότητά μας. Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις μαζί με τους αγρότες. Αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς όμως να υπονομεύουν το αύριο της χώρας και συνολικά τις μακροχρόνιες θυσίες του ελληνικού λαού».
Ο Βορίδης
Εξάλλου και σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τον αγροτικό κόσμο έχει και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος με την προηγούμενη ιδιότητά του, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, λογίζεται ως αξιόπιστος συνομιλητής του συγκεκριμένου κλάδου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν, επίσης, πως οι δημοσιονομικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και ότι ουδείς εμφορείται από τη διάθεση να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.
Προχθές, και συγκεκριμένα από την παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός τόνισε εν είδει υπόμνησης προς τους αγρότες ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία που διασφάλισε την τελευταία 5ετία ότι δεν θα μειωθούν οι κοινοτικοί πόροι προς τους αγρότες παρά το αντίστροφο γενικότερο ρεύμα στις Βρυξέλλες.
Τη σκυτάλη χθες πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ διεμήνυσε στην ίδια γραμμή της… καταλλαγής ότι η κυβέρνηση δεν είναι απέναντι σε καμία κοινωνική ομάδα. «Μετρήσαμε τι μπορούμε να δώσουμε με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δοθήκαν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης επαναλαμβάνοντας τον πάγιο κυβερνητικό κανόνα πως, όταν υπάρχει περίσσευμα στον προϋπολογισμό, θα επιστρέφεται στην κοινωνία «πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι θα κρατήσουμε ένα σταθερό τιμόνι».
Το ίδιο σήμα εξέπεμψε μέσω του RealFM και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι η πόρτα στο γραφείο του πρωθυπουργού είναι πάντα ανοιχτή, καθώς και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
Μπλόκα στις εθνικές οδούς και κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα
Προς την Αθήνα βλέπουν οι αγρότες, που μετά τη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Δίνοντας τρεις ημέρες διορία στον πρωθυπουργό να συναντηθεί μαζί τους, αποφάσισαν για τις επόμενες ημέρες: αποκλεισμό εθνικών οδών, τελωνείων και κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος των αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας, αν η συνάντηση δεν ευδοκιμήσει, την επόμενη εβδομάδα θα κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα.
Μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 50 μπλόκων και 70 αγροτικών και κτηνοτροφικών ομοσπονδιών, οι αγρότες κατέλαβαν τον κόμβο της Νίκαιας και έκλεισαν συμβολικά για μία περίπου ώρα τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά μπορούμε με τους αγώνες μας να ανατρέψουμε τέτοιες πολιτικές και να επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας», τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατύκαμπος.
Στην πανελλαδική σύσκεψη, οι αγρότες των μπλόκων σταχυολόγησαν τα έξι κοινά αιτήματά τους:
–Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
–Επτά λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.
–Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
–Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ξανά.
–Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
–Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη ικανοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024 και έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα, ενώ η ΔΕΗ ήδη έχει προσφέρει έκπτωση 10% την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται έξι ακόμη σημεία της ΚΑΠ, ενώ, επιπλέον, ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ΕΛΓΑ.
Τις τελευταίες εβδομάδες και με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.
Οι αγρότες επέστρεψαν το βράδυ στις περιοχές τους και η σημερινή ημέρα θα αναλωθεί σε ενημέρωση των μπλόκων για τις αποφάσεις της πανελλαδικής συνέλευσης, ενώ αμέσως θα ξεκινήσει η συντονισμένη δράση που θα «μυρίζει» κλιμάκωση, την ώρα που στήνονται νέα μπλόκα: στις 11 π.μ. στους κόμβους Σταυροδρομίου και Κουρλαμπά θα στήσουν το δικό τους μπλόκο οι αγρότες της Αχαΐας.
Πάντως, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις των αγροτών ότι «πάμε όλοι μαζί» και τις ανακοινώσεις για ταυτόχρονους αποκλεισμούς δρόμων σε ολόκληρη τη χώρα, το σημερινό «πρόγραμμα» των μπλόκων δεν δείχνει απόλυτη συμφωνία:
Οι αγρότες των Σερρών στη 1 μετά το μεσημέρι θα κλείσουν τον κόμβο Στρυμονικού. Μισή ώρα αργότερα οι παραγωγοί της Χαλκιδικής θα κλείσουν τους δρόμους στα μπλόκα Μαλγάρων, Κουφαλίων και Χαλκηδόνας. Στις 5 το απόγευμα οι Καρδιτσιώτες θα πραγματοποιήσουν αποκλεισμό του Ε65 και οι Λαρισαίοι του Πλατύκαμπου.
Ντίνα Καραμάνου
nkaramanou@gmail.com