«Δεν στέλνουμε S-300 στην Ουκρανία»

Διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
14:09 - 6 Φεβρουαρίου 2024

Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων για τη μεταφορά των S-300 που διαθέτει η Ελλάδα στην Ουκρανία προχώρησε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ρωτήθηκε για τη φημολογία, με βάση δημοσιεύματα ΜΜΕ, ότι οι S-300 πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία έναντι κάποιων ανταλλαγμάτων από το οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Πρέπει να υπάρχει ένα όριο ως προς τα fake news και ειδικά όταν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα της χώρας και τη διεθνή εικόνα της. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν υπήρχε καν η πρόθεση να διακινδυνεύσει η Ελλάδα την αμυντική θωράκιση της χώρας».

Το ρωσικό σύστημα

Οι S-300 PMU1 είναι ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων εμβέλειας 150 χιλιόμετρων, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται αποτελεσματικό παρά την… ηλικία του. Η χώρα μας το παρέλαβε από τη Ρωσία το 1999 καινούργιο και είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη. Τα βλήματά του απαιτούν έλεγχο λειτουργικότητας και επαναπιστοποίηση κάθε δέκα χρόνια, κάτι όμως που ως σήμερα είναι σε εκκρεμότητα.

Μέχρι σήμερα έχει γίνει μόνο μία βολή το 2013 και αυτή ύστερα από πρόσκληση ρωσικού τεχνικού συνεργείου, το οποίο έλεγξε κάποια βλήματα για να γίνει η δοκιμή. Πρέπει να σημειώσουμε δε ότι λόγω σοβιετικής σχεδίασης το σύστημα είναι ασύμβατο με τα νατοϊκά πρότυπα και έτσι οι S-300 δεν έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί πλήρως στο δίκτυο αεράμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με αυτό το σκεπτικό και ορθά κρίνοντας οι επιτελείς τότε, θεώρησαν απαραίτητη την εγκατάστασή τους στην Κρήτη, όπου ως «αυτόνομο» σύστημα μπορεί άριστα να καλύψει τον εναέριο χώρο ως την Κύπρο και τις εγκαταστάσεις του νησιού, όπου σταθμεύει και σημαντικό μέρος των μαχητικών F-16. Να σημειώσουμε ότι σε κάθε πώληση όπλων μεταξύ δύο χωρών είθισται ο αγοραστής να παρέχει στον πωλητή «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» (End User Certificate, EUC), το οποίο βεβαιώνει ότι δεν θα μεταπωληθεί ή μεταφερθεί σε κάποιο τρίτο μέρος. Άρα η Ρωσία έχει λόγο σε κάθε μεταπώληση ή παραχώρηση συστημάτων σοβιετικής προέλευσης και κατασκευής.