Κλίμα ευρύτατης συναίνεσης επικράτησε στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των τριών συναρμόδιων Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Χαμός όμως επικράτησε στη συνεδρίαση, όταν έφτασε η ώρα τα κόμματα να προτείνουν τους φορείς που θα καταθέσουν τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ αντέδρασαν στην απόφαση να μην κληθεί η Ιερά Σύνοδος. Εξηγώντας τους λόγους για τη μη κλήση, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, είπε πως η Ιερά Σύνοδος έχει τοποθετηθεί δημόσια και υπενθύμισε την επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές με τις θέσεις της στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. «Γνωρίζουμε τις θέσεις της Εκκλησίας. Σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία και το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα, αλλά δεν έχει κάτι περισσότερο να προσθέσει». Οι αναφορές προκάλεσαν την οργή των βουλευτών της Νίκης και των Σπαρτιατών, προκαλώντας κομφούζιο στην αίθουσα. Μέσα στη βαβούρα, ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας, είπε εκτός μικροφώνου «Η Εκκλησία να πει την αλήθεια: Πόσοι είναι οι gay ιερείς;»
Πώς θα ψηφίσουν
Όπως διαφαίνεται, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία θετικά τοποθετούνται επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Αρνητική στάση αναμένεται να κρατήσουν στον αντίποδα, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη. Η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μια κοινωνία συμπεριληπτική. «Είναι ένα βήμα μπροστά για την ευημερία και ισότητα, για να μην υπάρχουν αόρατοι και αποκλεισμένοι άνθρωποι και προ πάντων αόρατα και αποκλεισμένα παιδιά. Το νομοσχέδιο προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών και δεν επεκτείνει το δικαίωμα της υποβοηθούμενης και παρένθετης μητρότητας, δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 και γονέα 2, καθώς γονιός σημαίνει πατέρας και μητέρα. Υπάρχουν εύλογοι προβληματισμοί, ακόμα και εντός του Κοινοβουλίου».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας, έστω και με καθυστέρηση. Και ζήτησε αντί για τον όρο «ομόφυλα ζευγάρια» να αντικατασταθεί από τον όρο «άτομα ανεξαρτήτως φύλου». «Το σημαντικότερο είναι να ανταποκριθούμε ως πολιτεία στα αιτήματα και στους αγώνες των συνανθρώπων μας για ισότητα και να δημιουργήσουμε συνθήκες συμπερίληψης και άρση διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών. Στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη ούτε δημοψηφίσματα», είπε, αναφορά που προφανώς πήγαινε προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, που είχε κάνει λόγο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ανέφερε επίσης η βουλευτής ότι «καμία συντήρηση και σκοταδιστική αντίληψη και μεσαίωνας δεν θα μας γυρίσει πίσω».
Ο Παύλος Χρηστίδης, εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Οι θέσεις που ακούγονται, οι φόβοι, τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες ως ένα σημείο είναι δικαιολογημένα, αλλά από ένα σημείο και μετά υπερβαίνουν τη λογική και δημιουργούν εντάσεις. Ένας γάμος δεν συνεπάγεται δικαίωμα τεκνοθεσίας. Δικαίωμα για τεκνοθεσία έχουν σήμερα όλοι οι ενήλικες άνθρωποι ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό».
Εκ μέρους του ΚΚΕ η Παρασκευή Δάγκα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο: «Η άρνησή μας στην εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και τεκνοποίησης. Υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα», είπε. Ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση ανέφερε πως το κόμμα του λέει «βροντερά όχι στο νομοσχέδιο. Θέλουμε να το αποσύρετε, θέλουμε τα παιδιά να έχουν πατέρα και μητέρα, και όχι αφύσικα γονέα 1 και γονέα 2», σημείωσε. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά άφησε αιχμές κατά του ΚΚΕ για τη στάση που κρατάει και επεσήμανε: «Μέρα νίκης για τα δικαιώματα. Είμαστε ένα βήμα πριν για την αναγνώριση γάμου για όλα τα άτομα και όχι για ομόφυλα ζευγάρια».