Η Άγκυρα «ξορκίζει» τους όρους των ΗΠΑ για τα F-16

15:24 - 2 Φεβρουαρίου 2024

Η Ελλάδα ζητά το αυτονόητο. Να μη χρησιμοποιηθούν τα τουρκικά F-16 για παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Επ’ αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας – Ουάσινγκτον. Στον αντίποδα, η Τουρκία αντιδρά για τους δικούς της λόγους, φυσικά. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διέψευσε ότι υπάρχουν όροι από την πλευρά των ΗΠΑ, ότι, δηλαδή, τα μαχητικά δεν θα μπορούν να πετούν πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Το τουρκικό υπουργείο προσπάθησε να περάσει αυτή τη γραμμή, προχωρώντας σε μια άτυπη ενημέρωση μέσω διαρροών στους διπλωματικούς συντάκτες, λέγοντας μάλιστα ότι θα ήταν «αδιανόητο να δεχτεί ο Ταγίπ Ερντογάν έναν τέτοιο όρο, καθώς, αν ίσχυε, τότε θα ετίθετο ζήτημα εθνικής κυριαρχίας».

Το παιχνίδι της Τουρκίας

Η Άγκυρα, προφανώς, απευθύνεται στο εσωτερικό της ακροατήριο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση που τον εγκαλεί άλλοτε για επιεική στάση απέναντι στην Ελλάδα κι άλλοτε για τα αλματώδη βήματα που κάνει η χώρα μας στοχεύοντας στην εξοπλιστική της θωράκιση. Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσαν τα ελληνικά F-35. Το γεγονός ότι η χώρα μας αποκτά το υπερσύγχρονο μαχητικό πέμπτης γενιάς, ενώ προηγουμένως έχει αποκτήσει τα Rafale, έχει αναβαθμίσει τα F-16 σε viper και έχει προμηθευτεί τις φρεγάτες Belharra ανησύχησε την τουρκική αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Επόμενο ήταν, λοιπόν, να ξεκινήσει μια προσπάθεια διάψευσης των πληροφοριών περί ρήτρας για τα F-16.

Ο κ. Γεραπετρίτης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Α», που επιβεβαιώνεται τόσο από έγκυρες πηγές εντός Ουάσινγκτον όσο και από κορυφαία δημοσιογραφικά Μέσα Ενημέρωσης όπως η εφημερίδα «New York Times», οι πληροφορίες για επιστολή με συγκεκριμένους όρους προς στο Κογκρέσο ευσταθούν. Δεν είναι, όμως, μόνο ο ελληνικός και ο αμερικανικός Τύπος που αποτυπώνουν τη συνεννόηση για τα F-16.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε: «Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκείνο το οποίο μπορούμε να καθορίσουμε, όμως, είναι ότι αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία αποδίδονται σε σύμμαχες χώρες, δεν θα χρησιμοποιούνται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Και αυτό είναι μια εντελώς αυτοδίκαιη, θα έλεγα, παρατήρηση».

Σχολιάζοντας την επιστολή όρων, ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε: «Ακόμα είναι μια δυναμική διαδικασία. Tόσο η ένταξή μας στο πρόγραμμα των F-35 όσο και η αναβάθμιση των F-16 για την Τουρκία είναι σε ένα στάδιο, ακόμη, προσαρμογής. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Πάντως, με την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην προασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα με τον προσήκοντα τρόπο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουν μια στρατηγική συμμαχία, η οποία είναι η πιο δυνατή που μπορεί να υπάρξει».

Ελληνοτουρκική φιλία με… θέα τον Βόσπορο

Οι υπουργικές ελληνοτουρκικές επαφές ξεκίνησαν, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση της νέας φάσης του διμερούς διαλόγου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, υπεύθυνος για τα θέματα οικονομικής διπλωματίας, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στην Κωνσταντινούπολη συνοδεία πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής. Χθες το βράδυ Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες δείπνησαν στο εμβληματικό «Σιραγκάν», με θέα τον Βόσπορο, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο επιφανής Έλληνας επιχειρηματίας της Κωνσταντινούπολης Βύρων Νικολαΐδης. Για σήμερα είναι προγραμματισμένες διμερείς επαφές αλλά και ένα μεγάλο business forum, με στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και η έκτη συνεδρίαση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας. Στην ελληνική αποστολή στην Πόλη συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη από 75 εταιρείες από τους κλάδους των τροφίμων, των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας, των τραπεζών, καθώς και θεσμικοί παράγοντες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης

Τα δύσκολα έπονται…

Έως εδώ όλα καλά και βατά και πάντα στη γραμμή της λεγόμενης «θετικής ατζέντας». Τα δύσκολα έπονται. Στις 11 Μαρτίου η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, θα μεταβεί στην Άγκυρα για τον επόμενο γύρο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας με τον ομόλογό της Μπουράκ Ακσαπάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητήσουν κυρίως για το Μεταναστευτικό και την πολιτική προστασία, καθώς δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες για να ξεκινήσει ο διάλογος επί των θαλασσίων ζωνών. Οι επαφές αυτές, όπως και οι συναντήσεις στις ΗΠΑ που θα ακολουθήσουν, θα στρώσουν το έδαφος για το επόμενο ελληνοτουρκικό ραντεβού κορυφής. Ως γνωστόν, τον Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.