Βατραχάνθρωποι και anti-drones στη φρεγάτα «Ύδρα»

Πυρετώδεις εργασίες στο πλοίο ώστε να είναι πανέτοιμο για τη μεγάλη επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα
15:19 - 2 Φεβρουάριος 2024

Η απόφαση της Ελλάδας όπως εκφράστηκε από τον Νίκο Δένδια στις Βρυξέλλες είναι να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο μέσα από την επιχείρηση «Ασπίδες» και ήδη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες της φρεγάτας «Ύδρα», η οποία τελικά έχει επιλεγεί για την αποστολή.

Στη φρεγάτα οι πάντες εργάζονται πυρετωδώς ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμο το πλοίο για τις απαιτήσεις της επιχείρησης και να αποπλεύσει, εκτός απροόπτου τη 17η Φεβρουαρίου, προς την εύφλεκτη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Σε αυτή τη φάση δοκιμάζονται οι αντοχές των συστημάτων και των όπλων της ώστε η φρεγάτα να μπορέσει να αντεπεξέλθει ακόμη και σε ακραία σενάρια επίθεσης, κορεσμού της άμυνας και των συστημάτων αυτοπροστασίας της από εχθρούς που διαθέτουν πυραυλικά συστήματα όπως οι Χούθι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η δοκιμή του κέντρου ελέγχου πυρός, αλλά δοκιμάστηκαν εκτενώς και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοπροστασίας. Μάλιστα για πρώτη φορά σε ελληνική φρεγάτα δοκιμάστηκε και σύστημα προστασίας anti-drone. Το σύστημα αυτό κατάφερε να αντεπεξέλθει με επιτυχία σε όλες τις δοκιμές. Επιπλέον, ελέγχεται εξονυχιστικά τόσο το σύνολο των υπόλοιπων αισθητήρων της φρεγάτας όσο και τα οπλικά της συστήματα. Από τους εκτοξευτές των αντιαεροπορικών βλημάτων και τα δύο ταχυβόλα Phalanx, εγγύς προστασίας, μέχρι τους εκτοξευτές πυραύλων τύπου Ηarpoon και το κύριο πυροβόλο διαμετρήματος 127 χιλιοστών. Η φρεγάτα θα φέρει το οργανικό της ελικόπτερο, ένα Aegean Hawk, καθώς και ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο (drone), το οποίο χρησιμοποιείται για αναγνώριση.

Οι κομάντος του Ναυτικού

Ένα άλλο ιδιαίτερο όπλο που θα διαθέτει η φρεγάτα θα είναι οι γνωστοί μας βατραχάνθρωποι της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Οι Έλληνες βατραχάνθρωποι θα έχουν ως κύρια αποστολή την ασφάλεια του πλοίου έναντι κάθε απειλής. Σκοπός του επίλεκτου (ενισχυμένου αριθμητικά) τμήματος των ΟΥΚ είναι να διασφαλίσουν το πλοίο από απειλές πειρατών, από νάρκες, από επιθέσεις μικρών ομάδων με ταχύπλοα, αλλά και η διενέργεια ελέγχου και νηοψιών προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών σκαφών.

Ήδη οι άνδρες έχουν ετοιμαστεί, δοκιμάζουν τις μεθόδους δράσης και κάνουν τον σχεδιασμό τους, αναλύοντας όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Να επισημάνουμε ότι στο διεθνές κέντρο επιχειρήσεων της «Prosperity Guardian» στο Μπαχρέιν βρίσκεται ήδη αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ως σύνδεσμος, ο οποίος ενημερώνει συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Το ελληνικό πλοίο όσο θα πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα θα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με ευρωπαϊκά και αμερικανικά στρατιωτικά κέντρα, με τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες να καθορίζονται τις επόμενες ημέρες.

Ν. Δένδιας: «Ασπίδα» προστασίας στα ελληνικά πλοία και τα πληρώματα

Την οικονομική διάσταση της επιχείρησης «Ασπίδες» ανέδειξε ο Νίκος Δένδιας, η οποία συνδέεται άμεσα και με την τσέπη των Ελλήνων και Ευρωπαίων καταναλωτών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε μιλώντας στον Σκάι ότι η χώρα μας συμμετέχει στην επιχείρηση, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση τέτοιας φύσεως, διότι ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στόλος του κόσμου, επηρεάζεται από τις επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή και το γεγονός ότι η Διώρυγα του Σουέζ απειλείται με «αχρήστευση» καθιστά επιτακτική ανάγκη τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε εθνικό για την προστασία των ελληνικών πλοίων και των πληρωμάτων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι εξαιτίας των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα υποπολλαπλασιάζεται η χρήση των ελληνικών λιμανιών και κατ’ επέκταση τα ελληνικά συμφέροντα και ξεκαθάρισε ότι δεν εμπλεκόμαστε στον πόλεμο. «Δεν θα επιτεθούμε σε κανέναν, αντιθέτως θα αναπτυχθούμε για να προστατεύουμε τα πλοία που χρησιμοποιούν τις θαλάσσιες οδούς μαζί με τους συμμάχους μας», είπε και επανέλαβε ότι η φρεγάτα «Ύδρα» θα είναι έτοιμη και εξοπλισμένη να εκτελέσει επιτυχώς την αποστολή της.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα πάντοτε θέλει να υπάρχει ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας και πρόκειται για μια βασική, πάγια και υπερκομματική πολιτική της ελληνικής διπλωματίας, να υπάρχει δηλαδή ένας ευρωπαϊκός επιχειρησιακός βραχίονας και συνείδηση, καθώς η Ελλάδα έχει θέματα, έχει εχθρούς και θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ισχυρή αμυντική παρουσία και ρόλο».

Αποκάλυψε επίσης ότι μαζί με την Ελλάδα στην επιχείρηση «Ασπίδες» θα συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος και ίσως η Ολλανδία και υπογράμμισε ότι σε μια τέτοια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια δεν πρέπει η χώρα να μένει απέξω, καθώς πρέπει η Ελλάδα να παίζει σημαντικό ρόλο, σε μια χρονική συγκυρία που η Τουρκία αναπτύσσει σημαντικά το πρόγραμμα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων της.