Πάνω στου Αγ. Βαλεντίνου

Στις 14 ή 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί ο γάμος των ομοφύλων - Οι σίγουροι, οι «αρνητές» και οι αναποφάσιστοι της Βουλής
15:12 - 2 Φεβρουαρίου 2024

Στις 14 Φεβρουαρίου -Ημέρα των Ερωτευμένων- ή στις 15 αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πιθανολογούμε ότι η επιλογή των ημερομηνιών δεν έχει κάποιο νόημα, ούτε σημειολογική ερμηνεία, ωστόσο δεν είμαστε και απολύτως βέβαιοι. Όπως και να ’χει το επίμαχο νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για να εισαχθεί άμεσα στις αρμόδιες επιτροπές. Εισηγήτρια της ΝΔ επί του νομοσχεδίου θα είναι η Μαρία Συρεγγέλα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Κώστας Τσιάρας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήτρια αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα, ενώ ειδικός αγορητής για το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει ο Παύλος Χρηστίδης. Εισηγητής των προωθούμενων ρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Η ώρα της κρίση για τους βουλευτές όλων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ, έφτασε. Σιγά σιγά θα αποκαλυφθούν ποιοι στηρίζουν και ποιοι καταψηφίζουν το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πρόσφατη ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή προκάλεσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, καθώς θα απόσχει από την ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές τη ΝΔ οι οποίοι θα ψηφίσουν θετικά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα είναι περίπου 100-105, ενώ περίπου στους 35 υπολογίζονται όσοι σκέφτονται να καταψηφίσουν. Οι υπόλοιποι κατατάσσονται στους αναποφάσιστους. Στην κατηγορία «δεν ξέρω, δεν απαντώ» εντάσσονται ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, που έθεσε και ιδεολογικό πλαίσιο στην απόφασή του, ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, που το έχει δηλώσει δημοσίως, η επίσης υφυπουργός Μαρία Κεφάλα, ενώ την ίδια στάση σκέπτεται να κρατήσει και ο Χρήστος Κέλλας. Προς την αποχή κινείται και ο Στέλιος Πέτσας, που έχει πολλές επιφυλάξεις για την υιοθεσία. Ο Μάρκος Καφούρος, βουλευτής Κυκλάδων, δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και κινείται κι αυτός στη ζώνη της αποχής, ενώ είναι «κατά» και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σκεπτικοί

 Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος κινείται μεταξύ υπερψήφισης και αποχής. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Θανάσης Ζεμπίλης δεν έχουν αποφασίσει και κινούνται επίσης μεταξύ υπερψήφισης και αποχής. Ο Σπύρος Κουλκουδίνας δηλώνει επίσης μεταξύ κυρίως αυτών των δύο επιλογών, όπως και ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιάννης Γιάτσιος. Ανάμεσα σε αποχή και καταψήφιση είναι ο Κώστας Βλάσης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Λάκης Βασιλειάδης, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Θανάσης Λιούτας, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης. Στην καταψήφιση έχουν περάσει ο Νότης Μηταράκης και οι Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Γιάννης Καλιάνος. Αντιφρονούντες, όμως, δεν καταγράφονται μόνο στη ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ που υπολογίζονται πάνω από δέκα, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ όπου το ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, πέφτει στον πολύ βαρύ κι ασήκωτο Παύλο Πολάκη.

Επτασέλιδη επιστολή της Ιεράς Συνόδου στους βουλευτές

Επιστολή με την οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις της και τάσσεται ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έστειλε χθες στους βουλευτές η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην επτασέλιδη επιστολή η Ιεραρχία εστιάζει κατά βάση στην κατάργηση της οικογένειας όπως τη γνωρίζουμε με βάση τη βιολογία, την παράδοση, τον πολιτισμό και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της ελληνικής κοινωνίας.

«Το νομοσχέδιο καταργεί την πατρότητα και τη μητρότητα, ουδετεροποιεί τα φύλα στο πλαίσιο της σχέσης γονέων και παιδιών, μετατρέπει τους γονείς από πατέρα και μητέρα σε ουδετερόφιλους κηδόμενες και τοποθετεί τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων ενηλίκων πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών, που θα επιτρέψει να έχουν ως γονείς ομόφυλα ζευγάρια και θα μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα, σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των ρόλων των δύο φύλων», αναφέρεται, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται: «Η μονογονεϊκή οικογένεια είναι διαφορετική περίπτωση.

Προκαλεί στέρηση του γονέα του ενός φύλου (χωρίς να αποκλείει την είσοδό του στη ζωή του παιδιού αργότερα, στο πλαίσιο μιας ετερόφυλης σχέσης), αλλά δεν προκαλεί σύγχυση των ρόλων των γονέων. Αντίθετα, η ομόφυλη οικογένεια προξενεί και τα δύο. Επιπλέον τα παιδιά αυτά συχνά δεν θα έχουν δυνατότητα γνωριμίας με τον άλλο βιολογικό γονέα τους. Δεν θα έχουν ούτε την προσωπική εμπειρία της παρουσίας του άλλου φύλου (αντίθετου των ομόφυλων γονέων τους) μέσα σε μια ετερόφυλη σχέση».

«Όχι» και από τους κληρικούς

Απόλυτα εναρμονισμένος με τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου εναντίον του γάμου των ομοφύλων είναι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζεται ότι «τέτοιου είδους νομοθετήματα δεν ανταποκρίνονται σε ανάγκες και αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας, όπως ενδεικτικά είναι το δημογραφικό πρόβλημα και η υπογεννητικότητα, αλλά αποτελούν απομιμήσεις πρακτικών κάποιων άλλων κοινωνιών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προβαίνουν σε τέτοιου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις, στηριζόμενες σε αυθαίρετες εννοιολογικές κατασκευές περί προτεραιότητας του λεγόμενου κοινωνικού φύλου (Gender) έναντι του βιολογικού».

Ωστόσο, οι κληρικοί αναγνωρίζουν ότι πολλοί ομοφυλόφιλοι είναι βαθιά θρησκευόμενοι: «Πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν ομοφυλόφιλοι μέσα στην κοινωνία, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι ποτέ δεν θεώρησαν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε κάποια εχθρότητα απέναντί τους. Απεναντίας, πολλοί από αυτούς, επώνυμοι μάλιστα αλλά και μη επώνυμοι, πίστευαν και πιστεύουν βαθύτατα στον Θεό, εναποθέτουν στον Θεό την ελπίδα της σωτηρίας τους, ζούσαν και ζουν με εξομολόγηση και μετάνοια». Επισημαίνουν, όμως, ότι «όλο αυτό το εγχείρημα δεν έχει ούτε βιολογικές ούτε κοινωνικές βάσεις, βασίζεται πάνω σε μια αυταπάτη στην οποία είναι καθηλωμένα τα ζευγάρια ιδίου φύλου. Η βιολογία, οι φυσικές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος εκφράζουν μια αδήριτη αναγκαιότητα και νομοτέλεια, την οποία κανείς δεν μπορεί να την υπερβεί και να την υπερνικήσει, όσα νομοθετήματα και εάν φέρει στη Βουλή».

Εύα Παπαδάκου