Την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να παρέμβει υπέρ των αγροτών και κτηνοτρόφων ικανοποιώντας κατά βάση δίκαια αιτήματά τους, όπως είπε χαρακτηριστικά, επανέλαβε και χθες από τις Βρυξέλλες και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. «Η ελληνική πολιτεία, στα πλαίσια των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων, βρίσκεται πάντα κοντά στον πρωτογενή τομέα, όπως το έκανε εδώ και 4,5 χρόνια. Έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα, ώστε στο μέτρο του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, ενώ αργότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε, επέμεινε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα στους αγρότες με μια σειρά από πολιτικές που έχει εφαρμόσει, το ίδιο κάνουμε και τώρα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών. Κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση».
Μέτρα ανακούφισης
Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές κινήσεις. «Δεν έχουμε λαγούς να βγάλουμε από το καπέλο μας» ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή, και οι όποιες στοχευμένες παρεμβάσεις θα εντάσσονται στο εξαρχής γνωστό δημοσιονομικό πλαίσιο τόνισαν χθες, μία ημέρα πριν από τη σημερινή του παρουσία στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, στην οποία παρέπεμψε ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από Έλληνες δημοσιογράφους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ανακοινώσει από την αίθουσα της Ολομέλειας νέες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ανακούφισης των αγροτών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν εις βάθος τις ενδοκυβερνητικές διεργασίες στον άξονα Μεγάρου Μαξίμου – υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως έχει βρεθεί η «χρυσή τομή», ώστε να επαναληφθεί και για το 2024 κάτι που έγινε το 2022 και το 2023, ήτοι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ, ένα κονδύλι που εκτιμάται πως αγγίζει τα 80.000.000 ευρώ. Επιπλέον, στο υπουργείο Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Αλεξάνδρα Σδούκου επιχειρούν να εξεύρουν τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες.
Καλά πληροφορημένες πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως η… προσαρμογή του προγράμματος «Απόλλων» και στις αγροτικές ανάγκες θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση, μεσοπρόθεσμου πάντως χαρακτήρα, ωστόσο είναι σαφές ότι αναζητούνται και εναλλακτικοί τρόποι. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε τη χορήγηση νέων οικονομικών βοηθημάτων, όπως παλαιότερες κοινοτικές επιδοτήσεις που «λίμναζαν» εξαιτίας αστοχιών της προηγούμενης διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τέλος η αγρανάπαυση
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εν μέσω κλοιού αγροτικών κινητοποιήσεων, όπου βρέθηκαν χθες οι Βρυξέλλες ανήμερα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών, η Αθήνα φαίνεται πως βρίσκεται στην ίδια σελίδα με τις καθοδηγητικές γραμμές που εξέδωσε χθες, την ύστατη στιγμή και εν είδει κατευνασμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της προέδρου της, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, σχετικά με την παύση της αγρανάπαυσης για αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να υπάρξει μια παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε σχετικώς ο κ. Μητσοτάκης. Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε εξάλλου ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένας στρατηγικός διάλογος για τη μερική έστω αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πάντα σε συνάρτηση με την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επέλθουν διορθώσεις ή βελτιώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ένας μηχανισμός με αυτοτελείς πόρους και την απαραίτητη ευελιξία ώστε να παρεμβαίνει άμεσα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές, που πλέον αποτελούν μάλλον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως διεμήνυσε, όλα τα ελληνικά αιτήματα έγιναν δεκτά και η Ελλάδα εξασφάλισε επιπρόσθετα ποσά τόσο για το Μεταναστευτικό (2 δισ. ευρώ) όσο και για τους πόρους χάριν της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών (1,5 δισ. ευρώ).
!!!Την απόφαση της ΕΕ να αντιμετωπίσει το κόστος που επιφέρει στους αγρότες η πράσινη μετάβαση επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας παράλληλα πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εκταμιευτούν προς τους Έλληνες αγρότες 13,5 δισ. ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις.
Πολιορκία της Συνόδου από 1.300 τρακτέρ, πεδίο μάχης με φωτιές, αυγά (!) και δακρυγόνα
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε, χθες, το κέντρο των Βρυξελλών, καθώς αγρότες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν. Με ανοικτές τις μηχανές των τρακτέρ και χρησιμοποιώντας συνέχεια τις κόρνες οι αγρότες φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι πετώντας νερό από αύρες και δακρυγόνα προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου. Οι εργαζόμενοι στα κοινοτικά όργανα ειδοποιήθηκαν από νωρίς να παραμείνουν σπίτια τους και να εργαστούν από εκεί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας τα τρακτέρ που διαδήλωσαν ήταν περί τα 1.300 και προέρχονταν κυρίως από Ιταλία και Ισπανία. Οι αγρότες εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, πέτρες και αυγά εναντίον του κτιρίου, προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η Αστυνομία και άναψαν φωτιές σε αυτοσχέδια οδοφράγματα. Πλημμύρισαν τους δρόμους με στάχυα και γρασίδι και βανδάλισαν σε παρακείμενη πλατεία μνημείο προς τιμή του βιομήχανου Τζον Κόκεριλ, πρωτοπόρου της χαλυβουργίας στο Βέλγιο τον 19ο αιώνα.
«Πρέπει να υπερβούμε τη σύγκρουση γεωργίας – βιομηχανίας. Οι αγρότες και οι επιχειρηματίες δεν είναι σε αντίθετα στρατόπεδα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, καταδικάζοντας τη ζημιά στο μνημείο. Σε συμβιβαστικό τόνο, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έστειλε μήνυμα στους αγρότες: «Σας βλέπουμε, σας ακούμε. Εάν θέλετε η φωνή σας να ακουστεί δυνατότερα, να το πράξετε τον Ιούνιο, όταν θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές».
Οι αγρότες στις Βρυξέλλες άναψαν φωτιές έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και «όργωσαν» τους δρόμους με τα τρακτέρ τους
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία, η Αστυνομία προχώρησε σε 80 συλλήψεις για να εμποδίσει την κατάληψη της αγοράς της Ρανζίς. Στα νότια της Λιόν, αγρότες σταμάτησαν φορτηγά από την Ιταλία και την Ισπανία και κατάσχεσαν το φορτίο τους, λέγοντας ότι θα το προσφέρουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Στην Ιταλία πληθαίνουν τα μπλόκα στους αυτοκινητόδρομους και στις κεντρικές λαχαναγορές, στην Καλαβρία και τη Λομβαρδία. Κινητοποιήσεις σημειώνονται επίσης σε Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ελλάδα και Γερμανία.
Για να κατευνάσει τους αγρότες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προχθές τρεις κινήσεις καλής θέλησης, τις οποίες χαιρέτισαν οι ηγέτες των κρατών-μελών, προσερχόμενοι στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής: πρώτον, ανέστειλε για φέτος την υποχρεωτική αγρανάπαυση του 4% των αρόσιμων εκτάσεων. Δεύτερον, θα διεκδικήσει στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη της Mercosur κανόνες ποιοτικής διασφάλισης τροφίμων, ώστε να βοηθηθούν οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι στον ανταγωνισμό τους με Αργεντινή και Βραζιλία. Τέλος, θα προσφέρει διορθωτικά μέτρα στα κράτη που έχουν επιπτώσεις από την αναστολή δασμών στις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.
Χθες, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, πίεσε για περισσότερα, ζητώντας να περιληφθούν τα σιτηρά (μαζί με πουλερικά, ζάχαρη και αυγά) στον κατάλογο «ευαίσθητων» προϊόντων, για τα οποία μπορεί να ισχύσουν περιορισμοί στις εισαγωγές από την Ουκρανία. Ανακοίνωσε, επίσης, αναστολή του περιορισμού χρήσης των παρασιτοκτόνων στη Γαλλία και μειώσεις 150.000.000 ευρώ στις φορολογικές επιβαρύνσεις των Γάλλων εκτροφέων, ενώ τάχθηκε υπέρ της θέσπισης «σαφούς ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του συνθετικού κρέατος», προϊόντος που παρασκευάζεται από κύτταρα ιστών ζώων. Υποσχέθηκε, τέλος, την ισχυρότερη προστασία των αγροτών απέναντι στον πόλεμο τιμών ανάμεσα σε σουπερμάρκετ και προμηθευτές, με το υπουργείο Οικονομίας να ανακοινώνει 10.000 ελέγχους σε σουπερμάρκετ τις επόμενες ημέρες. Εκπρόσωποι των αγροτών στη Γαλλία έσπευσαν να κάνουν λόγο για μια πρώτη νίκη: «Μας άκουσαν σε πολλά σημεία», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό, πρόεδρος του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου, FNSEA.
Χάρης Γ. Σαββίδης
Υποχώρηση Όρμπαν για την Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δεν επέμεινε στο βέτο για την έγκριση του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, που περιλαμβάνει πακέτο χρηματοδότησης της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ. Κομβικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας φέρεται να έπαιξε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αξιοποίησε την ιδεολογική της συγγένεια με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.
Οι βάσεις φαίνεται να μπήκαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία την Τρίτη. Την Τετάρτη ο Όρμπαν έφτασε στις Βρυξέλλες και έσπευσε να βρεθεί στα μπλόκα των αγροτών και να συμπαραταχθεί «στον δίκαιο αγώνα των Ευρωπαίων αγροτών έναντι των Ουκρανών». Δεν συμμετείχε στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Εκεί όπου η Μελόνι κατέληξε στην ευρωπαϊκή πρόταση, συζητώντας με τους άλλους ηγέτες – πρωτίστως τον πρόεδρο Μακρόν και τον καγκελάριο Σολτς. Αργά το βράδυ συναντήθηκε για μία ώρα με τον Όρμπαν, σε λόμπι ξενοδοχείου των Βρυξελλών. Ακολούθησε πολύωρη συζήτηση των συνεργατών τους, ενώ χθες το πρωί, λίγο πριν από τη Σύνοδο, υπήρξε νέα συνάντηση με τη συμμετοχή και των Σολτς, Μακρόν, Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ.
Το ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε ομόφωνα αναφέρει ότι στη βάση ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν, το Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη του μηχανισμού διευκόλυνσης της Ουκρανίας. Εφόσον χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από την Κομισιόν να επανεξετάσει το πλαίσιο χρηματοδότησης.