Ως εξαιρετικά εύθραυστη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στη Βουλή, λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι, έσπευσε όμως να εξηγήσει έναν έναν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως χρειάζεται να είναι παρούσα στην περιοχή.
«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε και τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η κρίση στις γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αίγυπτο, μια χώρα στρατηγική σύμμαχο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και βοηθητική δύναμη απέναντι στην τουρκική διείσδυση στην περιοχή και τις λιβυκές κινήσεις. Η Αίγυπτος ήδη βλέπει σημαντική μείωση των εσόδων της από τη μειωμένη κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ και ενώ το παγκόσμιο εμπόριο συλλήβδην δοκιμάζεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Ήδη έχουν αυξηθεί τα ασφάλιστρα των πλοίων, με το κόστος να μετακυλίεται στα εμπορεύματα και αυτό γιατί τα φορτηγά πλοία κάνουν πλέον τον γύρο της Αφρικής για να αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων.
Ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
«Αυτό βραχυπρόθεσμα και κυρίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικές συνέπειες στο διεθνές εμπόριο αλλά και στα δημοσιονομικά των χωρών. Υπάρχει μια σημαντική οικονομική ύφεση στην Αίγυπτο λόγω και του Σουέζ, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στις οικονομίες της Ιορδανίας και του Λιβάνου», υπογράμμισε ο υπουργός. Δυστυχώς τα σενάρια για το Μεσανατολικό δεν είναι ευοίωνα, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν διαφαίνεται άμεση αποκλιμάκωση. «Οι όποιες ειρηνευτικές προσπάθειες προσκρούουν σε μείζονα ζητήματα, όπως αυτό των προσφύγων και των ομήρων», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη σύρραξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή και απειλεί τη σταθερότητα γενικά της Μέσης Ανατολής.