Σε μια σημαντική κίνηση, που αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά αμυντικά δρώμενα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την πρότασή του να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Επιπλέον προσέφερε τη χρήση του στρατηγείου της Λάρισας ως κέντρου διοίκησης της ευρωπαϊκής επιχείρησης.
Η πρόταση λοιπόν που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, έγινε δεκτή από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. «Θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση», είχε τονίσει προσερχόμενος ο κ. Δένδιας. Είναι προφανές ότι εδώ και καιρό ο υπουργός έχει στο μυαλό του πως η Ελλάδα θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί στον διεθνή χώρο με τη στρατιωτική της παρουσία εκεί όπου τα εθνικά συμφέροντά της το απαιτούν. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο ασκείται αυτό που ονομάζεται στρατιωτική διπλωματία, η οποία είναι απαραίτητη στις μέρες μας προκειμένου η χώρα να αποκτά και μερίδιο γεωπολιτικής επιρροής.
Αρμάδα της ΕΕ
Έτσι καθώς πλησιάζει η αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, ορισμένα ζητήματα της επιχείρησης φαίνεται ότι ξεκαθαρίζουν. Ήδη είναι ειλημμένη η απόφαση της συμμετοχής της Ελλάδας με τη φρεγάτα «Ύδρα», η οποία θα αποτελέσει μέρος της πολυεθνικής δύναμης στη δύσκολη περιοχή η οποία θα φέρει την ελληνική ονομασία «Ασπίδες» («Aspides»).
Το στρατηγείο είναι εντεταλμένο για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και φυσικά και για διεθνείς. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν έχει ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα, όπως άλλωστε προβλέπεται, και αναμένεται να διευκρινιστούν άμεσα οι λεπτομέρειες της όλης επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καλείται πλέον να δράσει σε πραγματικές συνθήκες, πιθανότατα και πολεμικού χαρακτήρα, στην Ερυθρά Θάλασσα με στόχο τη διαφύλαξη και του ελληνικού εμπορικού στόλου και της διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ανεξάρτητη της αποστολής των ΗΠΑ. Θα λάβουν μέρος ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα συμμετάσχουν και στην πολυεθνική δύναμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται να μπουν σε αυτήν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο, και βεβαίως η Ελλάδα. Θα λειτουργούν συνοδευτικά και με τους υπολοίπους συμμάχους και τις ΗΠΑ. Η χώρα μας με άλλα λόγια θα συμμετάσχει σε δύο επιχειρήσεις ταυτόχρονα.
Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε τη σημασία της παρουσίας της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αμυντικές προσπάθειες, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κεντρικού παίκτη στην περιοχή και να συμβάλει στη σταθερότητα της Ερυθράς Θάλασσας. Η πρωτοβουλία του υπουργού για τη παραχώρηση του στρατηγείου της Λάρισας επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Αθήνας για ενεργό και ουσιαστική συνεισφορά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΧΟΥΘΙ Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ
«Ασπίδες» αποφάσισε να υψώσει η ΕΕ κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες χθες.
Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων», εξήγησε ο κ. Μπορέλ, θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. «Ανησυχούμε όλοι για την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μάς ζητούν να το κάνουμε, επειδή το επιχειρηματικό μοντέλο τους υποφέρει πολύ λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους, που συνεπάγεται την ανάγκη να αλλάξουν διαδρομή για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει το κόστος και τις τιμές. Επηρεάζει τον πληθωρισμό».
Όλα αυτά με φόντο την εκρηκτική κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι Χούθι συνεχίζουν ακάθεκτοι τις επιθέσεις τους. Αυτή τη φορά οι αντάρτες της Υεμένης έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
Το σκάφος «Gibraltar Eagle» ανέφερε ότι «δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός ούτε σημαντικές ζημιές», σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή (Centcom). Το πλοίο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ συνεχίζει το ταξίδι του στον Κόλπο του Άντεν.
Οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, πολλαπλασίασαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές.
Συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραύλους και drones παρά τα πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας εναντίον εγκαταστάσεων, θέσεων και πυραύλων τους.