«F-35 στην Τουρκία μόνο αν εγκαταλείψει τους ρωσικούς S-400»

Μήνυμα στην Άγκυρα από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
12:25 - 31 Ιανουαρίου 2024

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να επανεντάξουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, αν προηγουμένως εκείνη εγκαταλείψει τους ρωσικούς S-400. Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας στο CNN Turk, με προφανή στόχο οι Αμερικανοί να φέρουν την Άγκυρα πιο κοντά στη Δύση και πάντως μακριά από τον εναγκαλισμό με τη Μόσχα.

Η εμπειρότατη κυρία Νούλαντ βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην τουρκική τηλεόραση υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων), που επεβλήθησαν στην Τουρκία όταν αγόρασε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, οδήγησαν τις ΗΠΑ στην απόφαση να θέσουν εκτός του προγράμματος των F-35 τη γείτονα, μολονότι ήταν συμπαραγωγός χώρα. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. «Αν μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα των S-400, oι ΗΠΑ θα χαρούν να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35. Αν ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα, οι κυρώσεις CAATSA θα εξαφανιστούν και θα μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες για τα μαχητικά», δήλωσε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, στέλνοντας το μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικοί ερμηνεύουν αυτή τη δήλωση ως «κίνητρο» σε μια συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία με τα πολλά οικονομικά προβλήματα δείχνει να θέλει να δεθεί ξανά στο άρμα της Δύσης. Αν το αμερικανικό δέλεαρ την επαναφέρει στο στρατόπεδο της Δύσης μένει να το δούμε, το βέβαιο πάντως για την ώρα είναι ότι το «ναι» της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ικανοποίησε τους Αμερικανούς και τα F-16 ήταν το άμεσο αντάλλαγμα. Αν λοιπόν ακολουθήσει και δεύτερο βήμα καλής θέλησης, αν δηλαδή οι Τούρκοι απαλλαγούν από τους ρωσικούς S-400, η Β. Νούλαντ λέει ότι οι Αμερικανοί θα τους επιβραβεύσουν δίνοντάς τους αυτή τη φορά το μαχητικό πέμπτης γενιάς που θα προμηθευτεί η Ελλάδα. Στον ορίζοντα ωστόσο διακρίνονται δύο σημαντικά ορόσημα. Αφενός στις αρχές του Φεβρουαρίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στην Τουρκία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ερντογάν, αφετέρου σε λίγους μήνες θα γίνουν εκλογές στις ΗΠΑ.

Επομένως προσώρας όλα είναι στον αέρα, όχι όμως για πολύ χρόνο ακόμη. Ο Τ. Ερντογάν, ο οποίος έχει συνηθίσει να πατά ταυτοχρόνως σε δύο βάρκες, στο προσεχές διάστημα αναγκαστικά θα κληθεί να διαλέξει πλευρά.