Η άμυνα της χώρας δίχως εθνική αμυντική βιομηχανία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να σταθεί. Υπό αυτό το πρίσμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ξεκίνησε αποφασιστικά προς την υλοποίηση των νέων στόχων της αμυντικής πολιτικής, η οποία περνά μέσα από τις εγχώριες βιομηχανίες, και στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσω της ΕΑΒ.
Η απόφαση για την υπαγωγή της ΕΑΒ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνάρτηση με την ολική αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και την εθνική άμυνα. Στόχος είναι να αναπτύξει νέες τεχνολογίες, να προωθήσει την έρευνα και να παραγάγει προϊόντα τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Νωρίτερα χθες, ο υπουργός, μιλώντας στον Real FM, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των F-35 κι επανέλαβε ότι τώρα ξεκινά η δουλειά γιατί θα πρέπει από εδώ και πέρα οι δυο πλευρές να συνομιλήσουν για το πώς θα είναι η διαμόρφωση των ελληνικών αόρατων μαχητικών 5ης γενιάς αλλά και για το πρόγραμμα των φρεγατών «Constellation».
«Η Ελλάδα θα αποκτήσει αεροπορική και ναυτική υπεροχή με την απόκτηση των F-35 και των φρεγατών “Constellation”, αλλά στόχος δεν είναι να γίνει ούτε υπερδύναμη, ούτε να αλλάξει από αμυντικό σε επιθετικό το δόγμα της», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο οπλισμός
«Επί του δόγματος ότι δεν απειλούμε αλλά έχουμε αμυντικό δόγμα αποτροπής, θα επιλέξουμε τον οπλισμό για τα F-35», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το ποια οπλικά συστήματα θα φέρει το νέο απόκτημα της αεροπορίας, διευκρινίζοντας ότι το ΓΕΑ θα αποφασίσει και το ΓΕΕΘΑ θα εισηγηθεί εντέλει τα οπλικά συστήματα και τη διαμόρφωση του μαχητικού 5ης γενιάς. Μίλησε ξανά για τις επτά νέες φρεγάτες οι οποίες θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία βάσει της Ατζέντας 2030. «Θα συνσχεδιάσουμε και θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα τα δικά μας σκάφη», είπε, προσθέτοντας ότι «θα κατασκευάζουμε και θα συντηρούμε τα πλοία μας αλλά και τα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού».
Εξυγίανσης
Όσον αφορά την αναδιάταξη της ΕΑΒ, ο κ. Δένδιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι παραδεκτή και πώς το νέο διοικητικό συμβούλιο καλείται να διαπιστώσει πού ακριβώς βρίσκεται η ΕΑΒ, να εξυγιάνει τα οικονομικά της, να ανατάξει την επιχείρηση, να εφαρμόσει ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας με σεβασμό πάντοτε στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζουν μεταξύ άλλων οι: Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος ε.α., ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος ε.τ. του Αρείου Πάγου, ως αντιπρόεδρος, Γεώργιος Καραδήμας, αντιπτέραρχος ε.α., ως εντεταλμένος σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα παραγωγής και εργοστασίων της εταιρείας.