Ο Μητσοτάκης παίρνει πάνω του τους αγρότες!

Έως 10.000 € (και άμεσα) η πρώτη αρωγή στους πληγέντες της Θεσσαλίας
12:07 - 31 Ιανουαρίου 2024

Την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να αξιοποιήσει τις δημοσιονομικές εφεδρείες που προκύπτουν από τη συνεχή υπεραπόδοση της ελληνικής Οικονομίας, προκειμένου να στηρίξει κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που το έχουν ανάγκη, επιβεβαίωσε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο του Σκάι και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Εν μέσω των σοβαρότερων τα τελευταία χρόνια αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση επενδύει στη στρατηγική χαμηλής έντασης, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τα πλέον επείγοντα αγροτικά αιτήματα. «Ζήτησα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση της πρώτης αρωγής, από τα 2.000 να πάμε από τα 5.000 ως τα 10.000 ευρώ, ώστε ένα ποσό το οποίο ούτως ή άλλως θα πάρουν αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουμε να τους το δώσουμε πολύ πιο νωρίς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι κατά την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όπως έγινε το 2022 και το 2023: «Υπάρχει το αίτημα για το 2024. Θα το δούμε, λέω, δεν το αποκλείω. Θα το δούμε, θα δούμε τις δυνατότητες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και στον τομέα αυτό».

Την ίδια ώρα, πάντως, στην κυβέρνηση κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κλιμακωθούν έτι περαιτέρω οι αγροτικές κινητοποιήσεις και να καταλήξουν σε κλείσιμο εθνικών οδικών αρτηριών προκρίνοντας παγίως την οδό του διαλόγου. Ως προς τούτο εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε: «Εγώ είμαι πάντα της άποψης ότι κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και να μην επιβαρύνει το γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Αλλά ακούμε, ανταποκρινόμαστε. Εκεί που υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως παραδείγματος χάριν στο ζήτημα του ρεύματος, φροντίζω εγώ ο ίδιος να πατήσω το γκάζι και να διορθώσω τις όποιες αδυναμίες».

Την ίδια ώρα πάντως, ο πρωθυπουργός ανεγνώρισε ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αυτό της ακρίβειας και προειδοποίησε όλους όσοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν: «Σας βλέπουμε, ξέρουμε πια τις πρακτικές σας και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πια στη ρίζα του».

Συνάντηση με Ερντογάν  τον Μάιο στην Άγκυρα

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η αποφυγή κάθε πρόκλησης ή έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η επόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία θα λάβει χώρα τον Μάιο στην Άγκυρα και διεμήνυσε ότι «όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς κάποιες αναταράξεις, θα έλεγα ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Και έχω πάντα, νομίζω, αρκετή εμπειρία ώστε να μπορώ να διακρίνω κάποιες ρητορικές εξάρσεις από τη συμπεριφορά στο πεδίο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να χτίσει πάνω στο θετικό μομέντουμ των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που, όπως διευκρίνισε, πάντως δεν συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα αναστείλει το φιλόδοξο εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Μάλιστα και στο φόντο της προοπτικής απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 αλλά και της αντίστοιχης της Τουρκίας των F-16, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πάντοτε επιδιώκει να έχει ένα τακτικό όσο και ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχουν αμερικανικές εγγυήσεις ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμερικάνικα όπλα σε βάρος χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την περίπτωση των πυραύλων S-400, που προμηθεύτηκε η Τουρκία από την Ρωσία, και την εμπλοκή που προκλήθηκε έκτοτε στις σχέσεις των δύο χωρών.

Επιβεβαιώνει εμμέσως ο Γιώργος Γεραπετρίτης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο. Θυμίζουμε ότι τη σχετική πληροφορία αποκάλυψε πρώτη η δημοσιογραφική στήλη «Big Mouth» του PowerGame. «Ο πρωθυπουργός είναι ηγέτης μεγάλης διεθνούς ακτινοβολίας και θα λάβει στο μέλλον πολλές προσκλήσεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1 .