Ο νέος θαλάσσιος δίαυλος των προσφυγικών ροών, με την Κρήτη να βρίσκεται πια στο επίκεντρο, απασχολεί σοβαρά την ελληνική πλευρά, που βλέπει να ανοίγει ένα νέο μέτωπο, ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένης και της εύφλεκτης εικόνας που παρουσιάζει η ΝΑ Μεσόγειος μετά την πολεμική σύρραξη στη Γάζα. Σε αυτή την εξέλιξη αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, επιβεβαιώνοντας καταρχάς ότι τα νότια παράλια της Κρήτης και η Γαύδος έχουν αρχίσει να δέχονται μικρό αριθμό προσφύγων σε αυτή τη φάση, που όμως μπορεί να λάβει διαστάσεις και πιθανώς απρόβλεπτες, στη συνέχεια σε ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
«Αυτή τη στιγμή οκτώ χώρες στην περιοχή στέλνουν πυραύλους η μία στην άλλη, όλα αυτά έρχονται και κλειδώνουν στη “μαμά” Αίγυπτο, η οποία φτωχοποιείται, με αποτέλεσμα να πιέζεται, αφού έχει περίπου 9.000.000 πρόσφυγες», δήλωσε με αρκετά γλαφυρό τρόπο ο κ. Καιρίδης (Σκάι) περιγράφοντας τους γεωπολιτικούς, και όχι μόνον, κινδύνους που ελλοχεύουν για το άμεσο μέλλον. «Από το 2015 δεν έχει φύγει ούτε μία βάρκα από την αιγυπτιακή ακτή, και αυτό είναι προς τιμήν της Αιγύπτου, ωστόσο έχουμε από την ανατολική Λιβύη Αιγύπτιους οι οποίοι, ωθούμενοι από τη μεγάλη φτώχεια, έρχονται προς την Ελλάδα και την Ιταλία», πρόσθεσε ο υπουργός επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη η Ευρώπη να αντιδράσει συντεταγμένα και να στείλει πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.
«Από τον Νοέμβρη και μετά βλέπουμε μία μικρή αλλά ανησυχητική ροή προς τη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη, η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Χρειαζόμαστε μία ναυτική επιχείρηση, όχι το Λιμενικό, χρειαζόμαστε μεγάλα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά των λιβυκών χωρικών υδάτων σε συνεργασία με την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρόσθεσε πως όλα αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς στα ευρωπαϊκά φόρα, ωστόσο η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε «προκαταρκτικό στάδιο» χωρίς δηλαδή να έχουν ληφθεί αποφάσεις.
«Αφελές να μην ανησυχούμε για όλη αυτή την κατάσταση, φλέγονται όλοι γύρω μας», υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης. Σημειώνεται ότι την 1η Φεβρουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πέραν των κονδυλίων που δικαιούμαστε για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, τα οποία ανέρχονται σε 2 δισ., αναμένεται να θέσει τα νέα ζητήματα που προκύπτουν μετά την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.