Τη συμμετοχή της Ελλάδας ως συμπαραγωγού χώρας στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», προανήγγειλε ο Nίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπέρασε την ενδεχόμενη παραχώρηση των περιπολικών τύπου LCS και έδωσε μια εξόχως καλή είδηση, που μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα, όχι μόνον όσον αφορά την αποτρεπτική παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο αλλά και γενικότερα δίνοντας νέα πνοή στην εγχώρια ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία.
Η ενδιάμεση λύση
«Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS, που μας προσφέρονται δωρεάν από τις ΗΠΑ, αλλά πέραν αυτού θέλω να σας πω ότι συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς “Constellation”. Ήδη στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντός μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή επτά νέων φρεγατών κλάσης “Constellation” στα ελληνικά ναυπηγεία. Η Ελλάδα λοιπόν ζητά συμμετοχή στον σχεδιασμό και στην παραγωγή, προκειμένου να έχει από την αρχή ένα πλοίο σύμφωνα με τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό θα αποτελέσει τεράστιο όφελος και για τον ελληνικό στόλο αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Οι φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης «Constellation» του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών βασίζονται στις ευρωπαϊκές φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων (FREMM), που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με το γαλλικό και το ιταλικό ναυτικό. Η κατηγορία «Constellation» είναι πολύ μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο (7.200 τόνοι πλήρως φορτωμένο) από την παραλλαγή «LCS Freedom» ( 3.500 τόνοι), έχει περισσότερα όπλα και σαφώς μεγαλύτερες ικανότητες σε όλους τους τομείς.
Για την καινοτομία
Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε επίσης ότι στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το νομοθέτημα του υπουργείου Άμυνας για την ενίσχυση της καινοτομίας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την παραγωγή συστημάτων νέας τεχνολογίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην επικείμενη προμήθεια F-35, διευκρινίζοντας ότι όσα λέγονται στον δημόσιο διάλογο περί του τελικού κόστους είναι πρώιμα. «Όσον αφορά στα F-35, βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας. Κατά συνέπεια, τα λεγόμενα στον δημόσιο διάλογο περί κόστους κ.λπ. είναι πολύ πρώιμα. Με σοβαρότητα και αξιοπιστία θα ενημερώσουμε όταν όλα αυτά θα έχουν υπολογιστεί από τα γενικά επιτελεία και θα μας έχουν γίνει συγκεκριμένες προσφορές και τοποθετήσεις επί τη βάσει των προδιαγραφών μας από τις αμερικανικές Αρχές», είπε.