Η νηνεμία στα ελληνοτουρκικά δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες. Εντελώς «συμπωματικά», με το που φάνηκαν οι Αμερικανοί πρόθυμοι να εγκρίνουν την πώληση F-16 στην Τουρκία, οι γείτονες επέστρεψαν στον παλιό κακό τους εαυτό και λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ξαφνικές προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν οι γείτονες ξαναχτύπησαν. Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για έναν «αγώνα που δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα τουρκικά εδάφη, ρίχνοντάς τον στη θάλασσα στη Σμύρνη, πριν από εκατό χρόνια».
Χθες, τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Εξωτερικών, βαφτίζοντας «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα της για την αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας. Η Τουρκία θα συνεχίσει την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα με αποφασιστικότητα και θα στέκεται πάντα δίπλα στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».
Η ανάρτηση συνοδευόταν από μια φωτογραφία του εκλιπόντα Αχμέτ Σαδίκ και τη χθεσινή ημερομηνία, δίπλα στην εξής πρόταση: «Ημέρα εθνικής αντίστασης και κοινωνικής αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης». Η Αθήνα για την ώρα επιλέγει να μην απαντά, καθώς εκτιμά ότι η τουρκική ηγεσία επιστρατεύει τη γνωστή ρητορική της και τη συνηθισμένη θεματολογία για να απευθυνθεί κυρίως στην αντιπολίτευση, που εγκαλεί τον Ταγίπ Ερντογάν για επιεική και υποχωρητική στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Ο Ερντογάν φτιάχνει κόμμα στη Γερμανία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει την ίδρυση τουρκικού κόμματος στη Γερμανία ενόψει των ευρωεκλογών, υποστηρίζει σε χθεσινό δημοσίευμα η «Bild». Το κόμμα θα ονομάζεται «DAVA» («Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση») και υπάρχουν ήδη τέσσερις βασικοί υποψήφιοι: ο γιατρός Αλί Ιχσάν Ουνλού από την Κάτω Σαξονία, ο επίσης γιατρός από το Αμβούργο Μουσταφά Γιολντάς, που οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι συνδέεται με τη Χαμάς, ο δικηγόρος Φατίχ Ζινγκάλ από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ταϊφίκ Εζτζάν, ο οποίος θα είναι πιθανότατα και ο αρχηγός του DAVA.
Στην ιδρυτική του διακήρυξη το νέο κόμμα θα στοχεύει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων ατόμων με ξένη καταγωγή, στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της τρίτης ηλικίας και σε «μια ρεαλιστική και χωρίς ιδεολογία πολιτική για τους πρόσφυγες».
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, υπάρχουν 1.300.000 Γερμανοί πολίτες με καταγωγή από την Τουρκία, αντιστοιχώντας στο 1,6% του πληθυσμού. Στη Γερμανία υπάρχει όριο 5% για την είσοδο στην ομοσπονδιακή Βουλή, το οποίο όμως δεν ισχύει για τις ευρωεκλογές, όπου είναι πιθανό να προκύψει έδρα με ποσοστό περί του 0,7%. Στις εκλογές του 2019 κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στο Στρασβούργο έξι μικρά κόμματα που δεν είχαν εκπροσώπηση σε τοπικό ή ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία.