Μπλόκο στα μπλόκα με διάλογο και μέτρα στήριξης

Ενισχύσεις για το αγροτικό πετρέλαιο σήμερα από τον πρωθυπουργό
16:13 - 30 Ιανουαρίου 2024

H πάση θυσία αποσόβηση της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, πολλώ μάλλον του κλεισίματος των εθνικών οδικών αρτηριών, παραμένει ένας από τους κεντρικούς στόχους του Μεγάρου Μαξίμου, που υιοθετεί μετριοπαθή στάση έναντι των αγροτικών αιτημάτων και επιδιώκει να διατηρηθούν πάση θυσία ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα μπλόκα.

Με δεδομένο ότι το κύριο αίτημα των αγροτών, μετά και τα πρόσθετα προβλήματα που προξένησε σε περιοχές της Θεσσαλίας η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικεντρώνεται στο κόστος παραγωγής, και πιο συγκεκριμένα στο ρεύμα και το πετρέλαιο, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Σκάι 100,3 και την εκπομπή του Παύλου Τσίμα, για το κατά πόσον βρισκόμαστε ενώπιον και άλλων… ενέσεων στήριξης στον πρωτογενή τομέα.

Μόλις χθες εξάλλου και κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με νόημα ότι «οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», αφήνοντας κατ’ ουσίαν ορθάνοιχτο παράθυρο για περαιτέρω στοχευμένη στήριξη γύρω από το αγροτικό πετρέλαιο. Τόνισε, επίσης, ότι «είμαστε μία κυβέρνηση πάντα ανοιχτή σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα, ακούμε την κοινωνία, ακούμε και τους αγρότες, οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής». Άλλωστε, επανέλαβε τον κανόνα, που έχει εφαρμόσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση πολλάκις στο παρελθόν, ήτοι ότι «κάθε φορά που θα έχουμε πρόσθετες δημοσιονομικές δυνατότητες, θα φροντίζουμε ώστε να αξιοποιούμε αυτό το δημοσιονομικό πλεόνασμα για στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, που επέμεινε ότι «προσπαθούμε να ακούμε τα αιτήματα των αγροτών, να τα σταχυολογούμε, να τα βάζουμε σε μια σειρά για να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων». Ο Παύλος Μαρινάκης προσέθεσε δε ότι στην κυβέρνηση ουδείς θέλει την ένταση και εμφανίστηκε βέβαιος ότι μέσα από τον διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις.

 Εγγυήσεις Μπλίνκεν

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η προοπτική απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από τη χώρα μας επιβεβαιώνει το στρατηγικό βάθος που έχουν αποκτήσει πλέον οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Μία αξιόπιστη αλλά και δυναμική εξωτερική πολιτική μπορεί να έχει πολύ ουσιαστικό αντίκρισμα για τη μελλοντική θωράκιση της χώρας, ειδικά στον τομέα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δυνατότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημερώνοντας για  την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία έδωσε το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα, καθώς και για τις δωρεάν παραχωρήσεις αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ.

Σχετικά με το κατά πόσον η Αθήνα έχει ζητήσει εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον ότι τα αναβαθμισμένα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι τέτοιες εγγυήσεις έχουν ζητηθεί και αποτελούν πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το ρεπορτάζ της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αποστείλει επιστολή προς το Κογκρέσο με την οποία θα γνωστοποιεί ότι, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει τις προκλήσεις του πρόσφατου παρελθόντος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τότε το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 μπορεί να καθυστερήσει ή και να ανασταλεί επ’ αόριστον.

 Τι είπε με τον Ζελένσκι

Την πάγια θέση της χώρας μας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξέφρασε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός σε χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία. Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο. Η νέα επικοινωνία γίνεται μετά την αποστολή της επιστολής Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία τονιζόταν μεταξύ άλλων η κρίσιμη συμβολή της Ελλάδος στην ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ως γνωστόν, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και μάλιστα σε μια κρίσιμη φάση, κατά την οποία η Μέση Ανατολή κλυδωνίζεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες στη Δύση.

Στο πλαίσιο αυτό, η στήλη «Big Mouth» του powergame.gr αποκαλύπτει ότι προγραμματίζεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 27 Μαρτίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Συνάντηση που έρχεται ως φυσική συνέχεια των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, μετά την ελληνοαμερικανική συμφωνία-μαμούθ και την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια αεροσκαφών F-35 Lightning II.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν τον ρόλο της Ελλάδας στις ΗΠΑ και επιβεβαιώνουν το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, με την Ουάσινγκτον να επενδύει όλο και περισσότερο στην πολιτική σταθερότητα που εγγυάται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμφωνα πάντα με την έγκυρη δημοσιογραφική στήλη, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του ταξιδιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο δεν θα έχει τον χαρακτήρα επίσημης επίσκεψης (state visit), καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Με αφορμή την παρουσία του επί αμερικανικού εδάφους ο πρωθυπουργός δέχθηκε την ειδική πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο και να τα πουν οι δυο τους από κοντά. Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη που έρχεται να επιβεβαιώσει όχι απλώς το άριστο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και το ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεθνή σκηνή.

«ΕΝΑ F-35 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ 20 F-16»

Η επικείμενη απόκτηση 20+20 μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 αλλάζει τις ισορροπίες στον αέρα του Αιγαίου και αυτό ανησυχεί πολύ τους Τούρκους, κάτι που αποτυπώθηκε στα εκτενή ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ και στις απόψεις που εξέφρασαν ειδικοί αναλυτές. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του συνταξιούχου πρέσβη Σαφάκ Γκιοκτούρκ, ο οποίος εμφανώς θορυβημένος υποστήριξε μιλώντας σε τουρκικό κανάλι: «Πριν από χρόνια ρώτησα πρώην αρχηγό της Αεροπορίας για το θέμα των F-35 και των F-16. Ρώτησα ποια είναι η διαφορά τους. Εκείνος απάντησε αναφερόμενος μάλλον στα F-16 που ήδη διαθέτουμε. Μου είχε δηλώσει ότι ένα F-35 αντιστοιχεί σε 20 F-16».

Στη ΝΔ η Εύη Χριστοφιλοπούλου

Την ένταξη της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία «μεταγραφή» με δυνατές πολιτικές προεκτάσεις, καθώς το κυβερνών κόμμα συνεχίζει τη διείσδυσή του στον χώρο του Κέντρου, διεμβολίζοντας κυρίως «περιοχές» του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη και γνωστή τη διαδρομή της κυρίας Χριστοφιλοπούλου. «Με χαρά υποδέχομαι στη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Μια πολιτικό με την οποία, παρότι προερχόμασταν από διαφορετικούς χώρους, συνεργαστήκαμε άψογα στο παρελθόν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχει δημόσια στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε στη διάρκεια της σημερινής και της προηγούμενης κυβερνητικής μας θητείας.

Οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας ήταν και παραμένουν ανοιχτές για εκείνους που συμμερίζονται το πολιτικό μας όραμα και έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν για την υλοποίησή του», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου στη δήλωσή της μετά την ανακοίνωση της ένταξής της στη ΝΔ ανέφερε: «Εδώ και καιρό έχω λάβει δημοσίως σαφή θέση και έχω στηρίξει την κυβέρνηση, που χειρίστηκε με επιτυχία πολλαπλές κρίσεις, προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πέτυχε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μου, συστρατεύομαι με τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει ότι διαθέτει ένα σαφές πολιτικό όραμα, με προοδευτικό πρόσημο και απτό έργο που πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά».