Στην τελική ευθεία προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους έχει εισέλθει πλέον το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, που εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις -ελεγχόμενες, πάντως, μέχρι την σήμερον τουλάχιστον- εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Έως την επόμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ακολούθως αναμένεται να αξιολογηθούν τα σχόλια που θα γίνουν στο παρόν στάδιο και τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί εκτός απροόπτου την εβδομάδα που ξεκινά από τις 12 Φεβρουαρίου και μετά.
Στελέχη που γνωρίζουν τις εσωτερικές διεργασίες στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι τελικώς μια ισχυρή πλειοψηφία, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 100 βουλευτές της πλειοψηφίας, αναμένεται να υπερψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο. Σε επίπεδο κυβέρνησης, η αποσαφήνιση της στάσης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος επέλεξε την οδό της αποχής από την επερχόμενη ψηφοφορία, αλλά και η επιβεβαίωση ότι αυτή η εξέλιξη δεν επισύρει πειθαρχικές κυρώσεις από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου αποτελούν σε κάθε περίπτωση ένα… προηγούμενο, που διαμορφώνει πολιτικά δεδομένα. Και ενώ κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο κ. Βορίδης είχε ενημερώσει εγκαίρως για τις επιφυλάξεις του, προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αποτελεί εκ των πραγμάτων μοναδική περίπτωση, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη διαβλέπουν τον κίνδυνο να αποκτήσει η στάση του υπουργού Επικρατείας περισσότερους μιμητές, απ’ ό,τι αρχικώς εκτιμήθηκε και μάλιστα ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και δη τους υφυπουργούς.
Ενδεικτική ως προς τα προαναφερθέντα είναι η χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, μέσω του Real FM, ότι «η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία. Θα το εξηγήσω. Πρέπει να εξηγηθεί με τρόπο που θα είναι αναλυτικός ώστε να γίνει κατανοητή η προσωπική μου στάση. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και νομικής στάθμισης». Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο φέρει την υπογραφή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς με τη στάση που θα τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου έναντι των υφυπουργών που θα θελήσουν να απέχουν από την επικείμενη ψηφοφορία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, διεμήνυσε ότι «καλό είναι να μην προεξοφλήσουμε τη στάση των βουλευτών, είτε είναι είτε δεν είναι υφυπουργοί, ούτε βεβαίως μπορώ να σας προαναγγείλω τις αποφάσεις του πρωθυπουργού». Η αίσθηση, πάντως, που υπάρχει, είναι πως η στάση των κυβερνητικών στελεχών έναντι του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα βαρύνει σε επόμενη αξιολόγησή τους από τον πρωθυπουργό ενώπιον της προοπτικής αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
Μάλιστα, ο Παύλος Μαρινάκης ερωτήθηκε συγκεκριμένα για την αρμόδια υφυπουργό, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, η οποία φέρεται, επίσης, να κλίνει προς την αποχή, καθώς είναι γνωστό πως διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις. «Κάθε απόφαση είναι προσωπική, ο καθένας τοποθετείται όπως του επιτάσσει η συνείδησή του, ας μην προεξοφλήσουμε τη στάση κανενός», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η στάση της κυρίας Κεφάλα έχει ξεχωριστή σημασία αφ’ ης στιγμής είναι υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο. Προβληματισμένοι φέρονται, επίσης, που φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στο «ναι» και την αποχή, ο Σταύρος Κελέτσης, που, επίσης, φαίνεται να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο «ναι» και την αποχή, αλλά και η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία, ωστόσο, δεν έχει εκφραστεί δημοσίως.
Η επιστολική
«Η αρχική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν προσχηματική. Η ιστορία γράφεται με πράξεις και όχι με λόγια», διεμήνυσε ο Παύλος Μαρινάκης στο φόντο του μετώπου που άνοιξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την επιστολική ψήφο.
Εργαζόμαστε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Παρά το γεγονός πως δεν κατόρθωσε εξαιτίας της αιφνίδιας αδιαθεσίας του να μεταβεί στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός του χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης «Cycladic Art: The Leonard N. Stern Collection on Loan from the Hellenic Republic» του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης. Μεταξύ άλλων διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα τονίζοντας ότι εδώ και δύο χρόνια έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου για μια πιθανή νέα συνεργασία, που θα φέρει τα δύο μέρη των Γλυπτών μαζί, ως ένα, στην Αθήνα.
Metron Analysis: Αντίπαλος του Μητσοτάκη είναι ο «κανένας»
Ακλόνητος στην κορυφή ως ο πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός της χώρας με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο… «κανένα» παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η Νέα Δημοκρατία υπερτερεί συντριπτικά τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που διεξήχθη για λογαριασμό του Mega.
Στη δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Μεγάλου Καναλιού», η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 21,5 ποσοστιαίων μονάδων από το δημοσκοπικά δεύτερο ΠΑΣΟΚ, με το κυβερνών κόμμα, παρά τη μικρή φθορά που έχει υποστεί σε σύγκριση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου, να συγκεντρώνει στην εκτίμηση ψήφου ποσοστό 35,2% (από 38%), το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να διατηρείται στη δεύτερη θέση με 13,7% (14% τον Δεκέμβριο) και τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί ακόμη περισσότερο, στο 12,1%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,3%, η Ελληνική Λύση με 8,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, οι Σπαρτιάτες με 3,2%, η νεοσυσταθείσα Νέα Αριστερά με 3%, η ΝΙΚΗ με 2,8% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πολιτικός που συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό (40%), με τη μέτρηση να καταγράφει στην αμέσως επόμενη θέση τον… «κανένα» με 32% και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να κινούνται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.
Στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας οι πολίτες τοποθετούνται κατά 62% υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (69%) κατά της τεκνοθεσίας. Το 52% συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ως προς τα προβλήματα των πολιτών, η εγκληματικότητα συγκεντρώνει αρνητική βαθμολογία 66% και η δημόσια υγεία με την ακρίβεια ποσοστό 59%.