Η ΝΔ διαχρονικά και με συνεπή στάση υπερασπίζεται το δικαίωμα των ομογενών και των Ελλήνων που κατοικούν εκτός της ελληνικής επικράτειας, εφόσον είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ασκούν ακώλυτα το εκλογικό τους δικαίωμα. Η διαχρονική αυτή θέση της παράταξής μας πηγάζει από τη βασική συνταγματική αρχή του άρθ. 1 παρ. 3 ότι «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους».Οι Έλληνες λοιπόν, όπου και αν βρίσκονται, ως κομμάτι του ελληνικού έθνους και συνεκτικός παράγοντας της πατρίδας μας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Γράφει ο Θάνος Πλεύρης
Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συντάγματος η συμμετοχή των ομογενών στην εκλογική διαδικασία απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή, 200 βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες συναινέσεις.
ΑΥΤΕΣ τις συναινέσεις επεδίωκε πάντοτε η ΝΔ και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη από το 2019 αναζήτησε τη συμφωνία με τα άλλα κόμματα, προκειμένου έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια Μεταπολίτευσης να μπορούν αυτοί να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Σε πρώτη φάση το 2019 για να υπάρξει η συναίνεση προβήκαμε σε μία σειρά από παραχωρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια αρχική δυνατότητα που δεν λειτούργησε στην πράξη. Το ίδιο επιχειρήσαμε και το 2021, αλλά πάλι λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης δεν μπορέσαμε να έχουμε καλύτερο πλαίσιο.
ΑΜΕΣΩΣ μετά τις εκλογές του 2023 και αφού υπήρξε πεδίο συναίνεσης με κόμματα της αντιπολίτευσης, επιτέλους, δώσαμε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Με το παρόν νομοσχέδιο η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, εισηγήθηκε την παροχή δυνατότητας επιστολικής ψήφου, ώστε να ολοκληρωθεί η απρόσκοπτη δυνατότητα των ομογενών να ασκούν το δικαίωμά τους όχι μόνο από τον τόπο διαμονής τους, αλλά και με την επιστολική ψήφο. Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται η βασική δέσμευση του πρωθυπουργού όπως ξεκίνησε από τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και Μάκη Βορίδη, και ολοκληρώνεται από την παρούσα ηγεσία. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε στην πράξη ότι τους Έλληνες που κατοικούν εκτός επικράτειας δεν τους αντιμετωπίζουμε ως πολίτες δευτέρας διαλογής, δεν τους θυμόμαστε μόνο όταν κάνουμε τα ταξίδια στην Ομογένεια και δεν τους ζητάμε να ταλαιπωρούνται προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Οι Έλληνες δεν είμαστε απλώς λαός αλλά έθνος, και οφείλουμε να διατηρούμε τον συνεκτικό δεσμό όσων κατοικούν εκτός της ελληνικής επικράτειας με τη μητέρα πατρίδα τους. Όπως και κάθε δύσκολη στιγμή για το έθνος αναζητούμε τη συνδρομή της Ομογένειας, όπως αισθανόμαστε περηφάνια κάθε φορά που ακούμε για κάποιον Έλληνα που διαπρέπει στο εξωτερικό, όπως καταφέρνουμε να προωθούμε τις αρχές και αξίες της Ελλάδας μέσω της Ομογένειας σε όλον τον κόσμο, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να διευκολύνουμε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και κατ’ επέκταση τη διατήρηση του δεσμού με την Ελλάδα.
ΜΠΡΟΣΤΑ σε αυτό το μεγάλο διακύβευμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφεύγουν την τοποθέτηση και επικαλούνται ως επιχείρημα το ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται με τροπολογία και όχι με κανονική διάταξη. Δεδομένου ότι το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, το επιχείρημα που επικαλούνται είναι αβάσιμο. Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός στην ελληνική αντιπροσωπεία όταν για να ψηφισθεί μία διάταξη χρειάζεται να τη στηρίξουν αρκετά πάνω από την κυβερνητική πλειοψηφία. Συνεπώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν τις δικαιολογίες και να σταθούν προ των ευθυνών τους.
Ο κ. Πλεύρης είναι αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ, βουλευτής Α΄ Αθηνών