«Πράσινο φως» από το υπουργικό στους gay γάμους

Σημαντικό βήμα για την ισοτιμία όλων των πολιτών», τόνισε ο Μητσοτάκης
12:33 - 25 Ιανουαρίου 2024

Με τις λιγότερες δυνατές εσωτερικές αναταράξεις εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα με το οποίο επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών. Κυρίως, όμως, επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά. Θέλω να θυμίσω ότι μιλάμε για κάτι το οποίο ισχύει ήδη σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή και την κυβερνητική αρμονία», διεμήνυσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός, κάνοντας τον απαραίτητο διαχωρισμό ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε ζητήματα πολιτείας και δεν υπεισέρχεται σε θεολογικά ζητήματα μετά το «όχι» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εξαρχής το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στον τρόπο τον οποίο θα επέλεγε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, για να εκφράσει τη διαφωνία του, καθώς ήταν σαφές ότι βρισκόταν σε απόλυτη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τελικώς και σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για την απόφασή του να απόσχει από την επερχόμενη ψηφοφορία: «Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών».

Δεν υπάρχει θέμα

Σε ό,τι αφορά τη στάση του Μάκη Βορίδη, κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι «ο κύριος Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο υπουργικό συμβούλιο». Στη χθεσινή συνεδρίαση έλαβαν κατά πληροφορίες τον λόγο 14 υπουργοί, οι οποίοι, με εξαίρεση τον κ. Βορίδη, εμφανίστηκαν υποστηρικτικοί για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η αναγνώριση στον γάμο συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Πόσο άραγε ταιριάζει στην ανθρωπιά να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, να επισημαίνει ότι «πρέπει να δούμε και τον αντίκτυπο που θα έχει στις άλλες μεγάλες προσπάθειες όπως στην αντιμετώπιση του bullying. Είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει θετικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι ένα κόμμα που συγχρονίζεται με τις ευρωπαϊκές ανάγκες με σκοπό η χώρα μας να λειτουργεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, να δηλώνει πως «νομοθετούμε έχοντας την αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό. Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Έχοντας απόλυτη συνείδηση ότι το πρόβλημα και το δικαίωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών».

Οι υφυπουργοί

Μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν σχετικά με υφυπουργούς που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ότι αυτοί δεν αποτελούν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ τόνιζαν χαρακτηριστικά: «Αφήστε να δούμε τι θα γίνει όταν θα έλθει η ώρα της ψηφοφορίας». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, προσανατολίζεται να απόσχει από την επερχόμενη ψηφοφορία, ενώ ανάμεσα στην αποχή και το «ναι» φέρεται να κινείται και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης.

 ΙΔΟΥ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Μετά τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο αναρτάται στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη μεθεπόμενη Δευτέρα, για να ψηφιστεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου – εκτός απροόπτου.

Ενστάσεις Οικονόμου και «όχι» από την Αραμπατζή

Φίλια πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο μέχρι πρότινος υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σε παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Χρυσόγελου «Ο συντηρητισμός στην Ελλάδα», ο κ. Οικονόμου ήταν στο πάνελ και εξαπέλυσε… βόμβες. Ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έχει διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θέση από την οποία αντικαταστάθηκε πρόσφατα από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Η μετατροπή κάθε επιθυμίας σε δικαίωμα δεν βοηθά την ενότητα της κοινωνίας».

Ωστόσο, ο κ. Οικονόμου άσκησε κριτική και στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας: «Ο προβληματισμός μου ως βουλευτή της ΝΔ είναι ότι ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής στρέφει την πλάτη στην παραδοσιακή μας βάση, στους ανθρώπους που αγαπούν την οικογένεια, σέβονται την παράδοση και τη θρησκεία. Αν τους προδώσουμε, μπορεί να μας εγκαταλείψουν». Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα το γκωλικό κόμμα στη Γαλλία, το οποίο εξαϋλώθηκε όταν «αποστράφηκε βασικούς πυλώνες της Δεξιάς, όπως έθνος, οικογένεια και θρησκεία», για να καταλήξει υποστηρίζοντας ότι η «αποϊδεολογικοποίηση του συντηρητικού χώρου δεν βοηθά τη Νέα Δημοκρατία».

Την πρόθεσή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που καταθέτει η κυβέρνηση ανακοίνωσε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ (και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) Φωτεινή Αραμπατζή. «Καταψηφίζω το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την τεκνοθεσία. Είμαι υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της η κυρία Αραμπατζή.