Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά της η νέα ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι η διαρροή έμπειρων στελεχών που αναζητούν καλύτερες προοπτικές στον ιδιωτικό τομέα. Το 2023 ήταν μια χρονιά με περισσότερες από 130 παραιτήσεις, οι οποίες κάθε έτος εμφανίζουν αυξητικές τάσεις.
Υπερπροσπάθεια
Μεγάλο πρόβλημα επίσης αποτελεί και η υποστήριξη των σκαφών, αρκετά από τα οποία βρίσκονται τέσσερις δεκαετίες στις ελληνικές θάλασσες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της φρεγάτας «Ύδρα», για την οποία οι τεχνικοί του Πολεμικού Ναυτικού καταβάλλουν υπερπροσπάθεια, ώστε το πολεμικό σκάφος που θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα να είναι πλήρως έτοιμο επιχειρησιακά για την ανάληψη της αποστολής του.
Στον απόηχο της είδησης περί παραιτήσεων στελεχών και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας. Κατά την επίδοση χθες αναμνηστικού δώρου στον Αρχηγό Ναυτικού και παραδώσαντα Αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα, και στον αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη, που παρέλαβε, κατά την τελετή επί της φρεγάτας «Ύδρα», ο υπουργός σημείωσε: «Θα ήθελα να πω ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βασίζεται σε μια στέρεη ιστορική παράδοση, ότι ουδέποτε ηττήθηκε. Πάνω σε αυτή τη στέρεη παράδοση όμως, πρέπει να χτίσουμε το αύριο του Πολεμικού Ναυτικού. Η “ατζέντα 2030” χρονικά υποδηλώνει το σημείο στο οποίο αυτό το αύριο πρέπει να είναι ευρύτερα ορατό και επιχειρησιακά έτοιμο… Η άφιξη των Belharra είναι το νέο μεγάλο βήμα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μόνο βήμα. Το Ναυτικό μας, από την αγορά σύγχρονων σκαφών, πρέπει να περάσει στον σχεδιασμό και στη συμπαραγωγή, αν όχι στην παραγωγή σκαφών από την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία».
Και συνέχισε, αναφερόμενος στο πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τα πληρώματα του στόλου: «Ειδικά όμως για τον Στόλο, μιας και βρίσκομαι σήμερα εδώ στην “Ύδρα”, θα ήθελα να πω ότι είναι προφανές στην ηγεσία του υπουργείου ότι η προσαύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών διά του επιδόματος αποστολής δεν έχει εκπληρώσει τον σκοπό της. Πρέπει λοιπόν να το δούμε πάλι και να φροντίσουμε, ώστε αυτό το επίδομα, ανάλογα ρυθμιζόμενο, να αποδώσει στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού όχι αντίτιμο για την υπηρεσία που παρέχουν στην πατρίδα -ούτε το απαιτούν ούτε αυτός είναι ο τρόπος να το εκφράσουν- αλλά τη δίκαιη ευγνωμοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδας απέναντι στη μεγάλη εκπλήρωση του εθνικού καθήκοντος και της εθνικής αποστολής».
Ο λόγος του υπουργού Άμυνας αποδεικνύει ότι το θέμα απασχολεί έντονα την πολιτική ηγεσία, όταν την περασμένη εβδομάδα φούντωσαν οι φήμες για παραιτήσεις από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Οι φήμες ξεκίνησαν με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών να κάνει λόγο για σωρεία παραιτήσεων στελεχών, ειδικά δε από τη φρεγάτα «Ύδρα». Η διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού έσπευσε να διασκεδάσει τις φήμες, ξεκαθαρίζοντας πως ο αριθμός του προσωπικού της φρεγάτας «Ύδρα» που αιτήθηκε αποστρατεία το πρόσφατο χρονικό διάστημα δεν ανταποκρίνεται στον αριθμό που αναγράφεται στα σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο και δεν μπορεί να συνδεθεί με τη συμμετοχή της μονάδας στην αποστολή «Prosperity Guardian».