Σε πολλά και διαφορετικά ταμπλό επιχειρεί να αποδείξει ότι μπορεί να παίξει η κυβέρνηση, όπως υποδηλώνουν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες 48 ώρες. Εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τον γάμο και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός επιδιώκει με τη σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικογένειας, αλλά και της τροπολογίας για την επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές, να επιτύχει έναν διττό στόχο: αφενός μεν να αποδείξει ότι η κυβέρνησή του μπορεί να αλλάζει την πολιτική ατζέντα κατά το δοκούν, επιβεβαιώνοντας ότι έχει ανακτήσει πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων ύστερα από τη δύσκολη εκκίνηση μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αφετέρου δε να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να δρομολογεί επιτυχώς όσο και ταυτόχρονα σημαντικές αλλαγές, μην αφήνοντας το πόδι από το… μεταρρυθμιστικό γκάζι.
Η Εκκλησία
Στελέχη μυημένα στο κυβερνητικό παρασκήνιο ανέμεναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα την Ιερά Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες και ειδικότερα τα… ντεσιμπέλ των αντιδράσεων, προκειμένου να σταθμίσουν το μέγεθος της πίεσης που θα ασκηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στους «γαλάζιους» βουλευτές, ιδίως αυτούς της περιφέρειας.
Χωρίς πάντως να παραγνωρίζεται η επιρροή από την πύρινη γλώσσα των πλέον συντηρητικών ιεραρχών, η εντύπωση που έχει σχηματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου και από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ότι η εναντίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα είναι… λελογισμένη και δεν θα υπερβαίνει τα εσκαμμένα δυναμιτίζοντας τις καλές σχέσεις στον άξονα Μεγάρου Μαξίμου – Μονής Πετράκη.
Τούτων δοθέντων, στο Μέγαρο Μαξίμου προχωρούν βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, που θέλει την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου -βάσει και της κοινοβουλευτικής σειράς που έχει πάρει και ασφαλώς εκτός απροόπτου- να πραγματοποιείται την εβδομάδα που ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου και πριν από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μόναχο για να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ασφάλειας την Παρασκευή 16 του μήνα.
Την ίδια ώρα και βάσει των επαφών που κάνουν όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, ο αρχαιότερος εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης, και ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης, σχηματίζεται η εντύπωση ότι περισσότεροι από 100 -ενδεχομένως να φτάσουν έως και τους 120 βάσει μίας πάντως εξαιρετικά αισιόδοξης θεώρησης- βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα υπερψηφίσουν τον γάμο των ομοφύλων.
Συνακόλουθα, θεωρείται ότι υπάρχει μία «σκληρή» ομάδα, αποτελούμενη από 30 έως 40 βουλευτές που εμφανίζονται αμετακίνητα αρνητικοί και κινούνται από την καταψήφιση έως και την αποχή.
Αυτοτελής μοιάζει να είναι η περίπτωση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, του οποίου οι ενωτικές παρεμβάσεις ενώπιον κομματικού ακροατηρίου τα τελευταία 24ωρα δεν έχουν περάσει απαρατήρητες και εκτιμάται ότι εντάσσονται σε μία τακτική από κοινού αποφασισμένη με τον πρωθυπουργό. Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τον κ. Βορίδη να απέχει από την επερχόμενη ψηφοφορία ως επικρατέστερη εκδοχή εκδήλωσης της αρνητικής στάσης του, εξέλιξη που, εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν αναμένεται να σημάνει την απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα. Προς το «ναι» μοιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» να κλίνουν οι περισσότεροι εκ των αρχικώς προβληματισμένων υφυπουργών, όπως ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καθώς και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης. Σε διαφορετική οδό φαίνεται ότι κατευθύνεται η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, που εξακολουθεί να μην πείθεται από την κυβερνητική επιχειρηματολογία και δεν αποκλείει σύμφωνα με το περιβάλλον της ακόμη και να καταψηφίσει.