Μεγάλη θέση για τον Ρουσόπουλο

Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης
11:34 - 23 Ιανουαρίου 2024

Στο υψηλότερο αξίωμα που έχει ποτέ καταλάβει Έλληνας πολιτικός σε διεθνή οργανισμό εξελέγη ομόφωνα ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος χθες αναδείχθηκε ο 35ος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1949, με την εκλογή του να εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας Θόδωρος Ρουσόπουλος εξελέγη πρόεδρος, καθώς στηρίχθηκε και από τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενώ δεν υπήρξε καμία άλλη υποψηφιότητα, κάτι που είχε να συμβεί χρόνια.

Όλοι υπέρ

Υπέρ της υποψηφιότητας του τότε εκπροσώπου της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή τάχθηκαν και τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης -Ομάδα Σοσιαλιστών/Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC), Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP/CD), Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Δημοκρατική Συμμαχία (EC/DA), Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL)-, ενώ να σημειωθεί ότι θα υπηρετήσει θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Η εκλογή του κ. Ρουσόπουλου στη συγκεκριμένη θέση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια από μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης, όπως οι Ουίνστον Τσόρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, Πολ Ρεϊνό, Μορίς Σουμάν, Αλτιέρο Σπινέλι, Ρεϊμόντ Αρόν, Άντονι Ίντεν και Φρανσουά Μιτεράν. Μάλιστα η PACE συντίθεται από 612 βουλευτές των 46 χωρών-μελών, οι οποίοι εκπροσωπούν 675.000.000 κατοίκους της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για την εκλογή του βουλευτή της ΝΔ ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας, ευχόμενος στον νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης επιτυχία στα νέα του καθήκοντα

Η πορεία τού εκ Κυπαρισσίας ορμώμενου Θεόδωρου Ρουσόπουλου στην πολιτική ξεκινά το 2000, όταν ο έμπειρος και βραβευμένος δημοσιογράφος αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που η κεντροδεξιά παράταξη, έχοντας κάνει ένα γενναίο restart, οδεύει προς την ανάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας, με πρόεδρό της τον Κώστα Καραμανλή. Η νίκη της ΝΔ ήρθε στις βουλευτικές εκλογές του 2004 και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιλέγει τον Θ. Ρουσόπουλο για τον κομβικό ρόλο του εκπροσώπου της κυβέρνησης, θέση που διατηρεί έως τον Οκτώβριο του 2008, όταν παραιτείται με αφορμή την εμπλοκή του στο ζήτημα της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. Στην πολιτική θα επιστρέψει το 2019, όταν πια το «σκάνδαλο» αποδείχθηκε άνθρακες και ο ίδιος αθωώθηκε περίτρανα, όπως και όλοι οι κατηγορούμενοι.

Ο γιός του ταχυδρόμου

Από εκείνη την περίοδο μάλιστα έχει μείνει στην ιστορία η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων και έντονα φορτισμένης συναισθηματικά ατμόσφαιρας, με τον τότε υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, να επιτίθεται στον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ζητώντας να αποσυρθούν οι εις βάρος του κατηγορίες. «Κύριε Παπανδρέου, ανήκουμε σε άλλους χώρους. Γεννηθήκατε πολιτικά ισχυρός. Είμαι ο γιος ενός ταχυδρόμου. Οι δρόμοι μας και η πορεία μας διαφορετικές», είχε τονίσει χαρακτηριστικά στην ομιλία του, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση που δεχόταν και στόχο είχε την πολιτική εξόντωσή του.

Ο ισχυρός άνδρας της περιόδου πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή επανεξελέγη στις εθνικές εκλογές του 2019 βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, ενώ το όνομά του «έπαιξε» πολλές φορές στα σενάρια για υπουργοποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο -όπως φαίνεται- ο παλαιός «γαλάζιος» υπουργός ανέπτυσσε συνεχείς επαφές με τους συναδέλφους του, επιτυγχάνοντας ομόφωνη συναίνεση από το σύνολο των παρατάξεων και πετυχαίνοντας τον δύσκολο στόχο να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα εκλεγεί πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Ρουσόπουλος έχει διατελέσει επίσης επισκέπτης καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει διδάξει ως βοηθός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξ αποστάσεως του Πανεπιστημίου Πέπερνταϊν της Καλιφόρνιας.